Muzejní publikace roku

Záhadné předměty jesenických sbírek
Tři krajská muzea (Vlastivědné muzeum Jesenicka a Vlastivědné muzeum v Šumperku za Olomoucký kraj; Muzeum v Bruntále za Moravskoslezský kraj) spojila své síly za účelem vytvoření popularizační práce, jejímž cílem je k muzejnictví a kulturnímu dědictví přilákat i veřejnost, která tímto směrem právě netíhne. Archeologové, historikové, kunsthistorikové, geograf, etnograf a další pracovníci vytipovali ty předměty ze sbírek, které jsou obestřeny záhadou, pojí se s tajemstvím, pověstí či o nich zkrátka nevíme to, co bychom potřebovali. Do projektu se zapojili i středoškoláci, kteří svým nápadem i fabulací přispěli k ilustrační vrstvě knihy. Kniha akcentuje: a) popularizaci kulturního dědictví, b) spolupráci odborníků mnoha disciplín, c) spolupráci více muzeí a d) zapojení mladých do muzejní činnosti.
41/2024
Vlastivědné muzeum Jesenicka, p. o. / Vlastivědné muzeum v Šumperku, p. o. / Muzeum v Bruntále, p. o.
Zámecké náměstí 120/1, 790 01 Jeseník / Hlavní třída 22, 787 31 Šumperk / Zámecké náměstí 7, 792 01 Bruntál
+420 583 363 070 (Šumperk) / +420 554 717 947 (Bruntál)
+420 602 590 251 (Jeseník)
muzeum@jesenik.net / vmsumperk@muzeum-sumperk.cz / info@mubr.cz
http://www.muzeumjesenik.cz / http://www.muzeum-sumperk.cz / http://www.mubr.cz
64095410 / 00098311 / 00095354
Olomoucký kraj / Olomoucký kraj / Moravskoslezský kraj

Povinné přílohy

Tři krajská muzea (Vlastivědné muzeum Jesenicka a Vlastivědné muzeum v Šumperku za Olomoucký kraj; Muzeum v Bruntále za Moravskoslezský kraj) spojila své síly za účelem vytvoření popularizační práce, jejímž cílem je k muzejnictví a kulturnímu dědictví přilákat i veřejnost, která tímto směrem právě netíhne. Archeologové, historikové, kunsthistorikové, geograf, etnograf a další pracovníci vytipovali ty předměty ze sbírek, které jsou obestřeny záhadou, pojí se s tajemstvím, pověstí či o nich zkrátka nevíme to, co bychom potřebovali. Do projektu se zapojili i středoškoláci, kteří svým nápadem i fabulací přispěli k ilustrační vrstvě knihy. Přestože se jedná o sbírkový katalog, je odlišný od běžně vydávaných katalogů, jeho cílem je popularizace sbírek, editor, autoři i vydavatel chtějí, aby se téma sbírek a muzeí touto formou dostalo blíže k široké veřejnosti. Téma záhad a nevyřešených hádanek se jeví pro tento účel jako stvořené. Na druhou stranu – kniha není nevhodným odlehčením tématu, není parodií či karikaturou, články psali odborníci, kteří ohledně předmětů prováděli výzkum, jde tak i o publikaci muzejní v pravém smyslu slova. Kniha akcentuje: a) popularizaci kulturního dědictví, b) spolupráci odborníků mnoha disciplín, c) spolupráci více muzeí a d) zapojení mladých do muzejní činnosti.
Mgr. Pavel Rušar (ed.)
Ing. Petr Horák, Mgr. Jan Petrásek, Mgr. Markéta Rušarová, Bc. Luděk Wünsch, Petra Kozáková
Hesni Borovoy, Alina Kozub, Eliška Sobalová, Nela Roušarová
Mgr. Kamila Reichmannová
Olomoucký kraj
Neprodejná
500 ks
Propagace přes webové stránky a sociální sítě Olomouckého kraje a tří zapojených muzeí, výlepy plakátů, rozhovory pro média.

Nepovinné přílohy

978-80-7621-067-7
https://www.muzeumjesenik.cz/cz/udalo-se/410-katalog-zahadnych-predmetu-jesenickych-sbirek-pokrten.html; https://www.muzeumjesenik.cz/cz/udalo-se/415-zahady-mohou-odhalovat-uz-i-jesenicti-ctenari.html

Fotogalerie

nahoru