Muzejní publikace roku

Malé město mezi tradicí a pokrokem: Nové Město na Moravě v éře první republiky (1918–1938)
Kniha se věnuje dosud opomíjenému tématu v české historiografii, a to vývoji a fungování malých měst v období první Československé republiky. Na základě využití různých metodologických přístupů tak zkoumá politické dění ve městě, rozvoj infrastruktury, hospodaření s obecními financemi či kulturní život ve městě. Prostor je také věnován významným osobnostem města. Vše je zasazeno do širšího kontextu a porovnáváno s dalšími lokalitami. Kromě širokého spektra archivního materiálu byly hojně využitý i sbírky Horáckého muzea. Pracovali jsme s písemnými, fotografickými či trojrozměrnými sbírkovými předměty, které pomohly ilustrovat dobovou atmosféru a dění ve městě.
53/2023
Horácké muzeum
Tyršova 1001, 592 31 Nové Město na Moravě
+420 566 598 760
+420 722 923 952
horacke.muzeum@nmnm.cz
http://www.hm.nmnm.cz
00372854
Město Nové Město na Moravě

Povinné přílohy

Do meziválečného období vstupuje Nové Město na Moravě jako politické, hospodářské, vzdělanostní a kulturní centrum. Tyto hodnoty si budovalo především od poloviny 19. století, kdy se stalo sídlem okresního úřadu, pod jehož správu náležely další dva soudní okresy, Město Žďár a Bystřice (nad Pernštejnem). V období první republiky se ale potýkalo s řadou problémů. Mnohé z nich souvisely s polohou města v hospodářsky zaostalém regionu, negativní roli sehrálo i špatně železniční spojení. To vše mělo za následek stagnaci či dokonce úbytek obyvatel, kteří nacházeli uplatnění ve větších průmyslových centrech. Vedení města se potýkalo i s vleklými finančními problémy, jež bylo nutno řešit schodkovým rozpočtem. Současně však v této době docházelo k realizaci některých nezbytných modernizačních projektů, jako například stavbě vodovodu a kanalizace či k elektrifikaci města. Právě těmito tématy se naše kniha zabývá a nabízí vhled do fungování a rozvoje Nového Města na Moravě v meziválečném období. Stranou pozornosti nezůstává ani kulturní či spolkový život ve městě. Vývoj a fungování malých měst ve sledovaném období dlouhodobě stálo mimo zájem historiků a mnohem více pozornosti se věnovalo období 1850-1914. Dosavadní metodologické vzory jsme tak museli přizpůsobit specifikám prvorepublikového demokratického zřízení. Pro sepsání knihy výrazně pomohlo i využití muzejních sbírek, a to jak písemných pramenů, fotografií, tak i trojrozměrných předmětů. Kniha tak do jisté míry odráží, jak se období první Československé republiky odrazilo ve sbírkách našeho muzea. Na základě výše stanovených argumentů jsme se rozhodli publikaci přihlásit do soutěže, na kde sebe může upozornit na opomíjené téma v historiografii a podnítit další výzkum.
Libor Denk (hlavní autor), Alice Hradilová, Kateřina Skalníková
Archiv Horáckého muzea, archiv rodiny Kaláškovy, Státní okresní archiv Žďár nad Sázavou
Miloš Neuman
350 Kč
500 ks
Prodej na pultech informačního centra v Novém Městě na Moravě a v některých knihkupectvích (zejména knihkupectví v Novém Městě na Moravě a ve Žďáru nad Sázavou).

Nepovinné přílohy

978-80-903008-9-7
Kniha vznikla rozšířením rigorózní práce Libora Denka, která obdržela Cenu Jaroslava Golla za literaturu faktu (v kategorii rigorózní práce). https://www.zurnal.upol.cz/nc/zprava/clanek/rad-bych-zustal-ve-vede-rika-laureat-ceny-jaroslava-golla/ ;Autogramiáda a křest knihy: https://hm.nmnm.cz/stylovy-krest-nove-knihy-horackeho-muzea-o-prvni-republice/ ; Článek ze sdělovacích prostředků: https://www.zdarskypruvodce.cz/nova-publikace-priblizuje-nove-mesto-mezi-dvema-valkami/ ; Článek ze sdělovacích prostředků: https://noviny.nmnm.cz/nova-kniha-zmapuje-obdobi-prvni-republiky-v-nasem-meste/ ; Recenze na knihu vyjde v odborném a recenzovaném časopise Historica Olomucensia: https://historica.upol.cz/

Fotogalerie

nahoru