Muzejní publikace roku

Budování knížecího snu: Krajinářský park ve Vlašimi v 18. a 19. století
Publikace shrnuje výzkum muzejního historika Jindřicha Nuska, který bádal i v zahraničí (HHStA Wien) a shromáždil řadu dosud nepublikovaných materiálů. Kniha přibližuje fáze vývoje vlašimského areálu do roku 1890 a sleduje i proměny zámku, s kterým tvořil park rezidenční celek. Stavební práce spolu se jmény řemeslníků se podařilo zachytit i pro období kolem roku 1780 a park kniha sleduje s přesahem až do roku 1945. Publikace prvně zásadně využila i rodovou knihovnu a na botanických ilustracích tak přibližuje druhy, které byly pěstovány ve vlašimských sklenících. Představuje první obsáhlou monografii jednoho z nejstarších českých krajinářských parků a je základem pro připravovanou expozici muzea. Vyšla pod záštitou ředitele Knihovny Národního muzea jako samostatná příloha časopisu Pod Blaníkem.
43/2023
Muzeum Podblanicka, p. o.
Zámek 1, 258 01 Vlašim
+420 317 842 927
+420 739 203 306
vlasim@muzeumpodblanicka.cz
http://www.muzeumpodblanicka.cz
00065048
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Kniha shrnuje závěry dlouhodobějšího muzejního výzkumu, který podstatně posunul naše znalosti o proměnách parku od 2. poloviny 18. do konce 19. století, a vývoj areálu přiblížil s přesahem až do roku 1945, kdy s konfiskací končí jeho „auerspergský příběh“. V rámci výzkumu využil Jindřich Nusek materiály z českých i zahraničních archivů (HHStA Wien, NA Praha, SOA Praha, SOkA Benešov, MZA Brno, NPÚ, Muzeum Podblanicka) a z českých i zahraničních sbírek (NM Praha, NG Praha, MG Brno, Muzeum Podblanicka, NPÚ, Staatliche Bibliothek Passau) a kniha tak přináší sérii dosud nepublikovaných plánů a kreseb. Prvně byly představeny mimo jiné unikátní kresby parku z „českého“ alba Aglae Kotz, rozené Auersperg, ze 30. let 19. století a akvarely z jejího „vídeňského“ alba. Kniha prvně objektivně rozlišila základní fáze, v kterých se vlašimský areál do roku 1890 vyvíjel, a publikovala klíčovou skupinu plánů. Prakticky prvně vnímala i provázání se zámkem, jehož podoba se měnila v jednotlivých fázích společně s parkem. Kniha využila i rodovou knihovnu Auerspergů, a to jako okno do myšlenkového světa objednavatelů, a díky botanickým ilustracím přibližuje i druhy pěstované ve vlašimských sklenících. Při jednáních o reprodukcích tak byly rozvinuty kontakty s Knihovnou i Historickým muzeem NM, stejně tak s pracovišti NPÚ a rovněž zahraniční spolupráce se státními (Staatliche Bibliothek Passau) i soukromými sbírkami (Michael Huey and Christian Witt-Dörring Family Archive). Kniha klíčově zachycuje stavební práce pro první období kolem roku 1780, a to se jmény řemeslníků i umělců. Kniha představuje první obsáhlou monografii vlašimského areálu jako jednoho z nejstarších českých krajinářských parků a je klíčovým informačním a obrazovým základem pro připravovanou expozici muzea.
PhDr. Jindřich Nusek
Mgr. Veronika Nusková (Hanusová), fotoarchiv Muzea Podblanicka a pracovišť NPÚ
Ilustrace z dobových publikací a archivních fondů
PhDr. Jindřich Nusek
Muzeum Podblanicka, p. o., ČSOP Vlašim
275 Kč
1 300 ks
Prodej u vydavatelů: v Muzeu Podblanicka + webový prodej publikací muzea, v Ekocentru ČSOP Vlašim + e-shop Prodej u regionálních knihkupců

Nepovinné přílohy

978-80-86452-40-1 (Muzeum Podblanicka, p. o.); 978-80-87964-38-5 (ČSOP Vlašim)
Veronika Hanusová, Budování knížecího snu. Vychází kniha o vlašimském parku. Rytířské noviny 2023, s. 2. Celostránková grafická anonce v časopise Pod Blaníkem 3/2023. Anotace knihy na www Muzea Podblanicka. Anonce na křest a prodej knihy na FB-stránkách Muzea Podblanicka a ČSOP Vlašim. Anonce na křest a prodej knihy na www Města Vlašim.

Fotogalerie

nahoru