Muzejní výstava roku

Židé na Moravě: Vila Löw-Beer a její obyvatelé
Nová stálá expozice ve Vile Löw-Beer v Brně (pobočka Muzea Brněnska) nazvaná Židé na Moravě. Vila a její obyvatelé mapuje historii židovského osídlení Moravy od nejstarších písemných zmínek až do současnosti. Opomenuty nejsou také informace o majitelích vily (Fuhrmann, Löw-Beer), její architektuře a o proměnách podoby a způsobu užívání domu v průběhu posledních 120 let. Expozice v komplexnosti postihuje fenomén židovského obyvatelstva na Moravě, který návštěvníci Brna i Moravy prozatím postrádali.
44/2023
Muzeum Brněnska, p. o.
Porta coeli 1001, 666 02 Předklášteří
+420 537 026 219
+420 608 751 216
muzeum@mbrn.cz
http://www.muzeumbrnenska.cz
00089257
Jihomoravský kraj

Povinné přílohy

Židé představovali v českých zemích již od nejstarších dějin vedle Čechů a později Němců jednu z nejvýznamnějších složek obyvatelstva. Tradice vzájemného soužití nebyla vždy bezkonfliktní a židovské obyvatelstvo bylo mnohokrát v dějinách vystaveno různým formám perzekucí. K jeho postupné emancipaci a zrovnoprávňování došlo až v 19. století a navíc často pouze „de jure“. Zároveň také vzrůstaly společné kontakty a docházelo k významnému společenskému a kulturnímu ovlivňování. Nová stálá expozice ve Vile Löw-Beer v Brně je rozdělena na dvě části, obecnou (Židé na Moravě) a konkrétní (Vila a její obyvatelé), které se však navzájem prostupují. Obecná část postihuje historický vývoj židovského osídlení Moravy od nejstarších zmínek až do současnosti s důrazem na období 19. a 20. století. Pozornost je věnována rozsahu a charakteru židovského osídlení, roli židovského obyvatelstva v hospodářském a politickém životě země, přiblížena je také židovská vzdělanost, kultura, školství, věda či významné osobnosti. Konkrétní část expozice je zaměřena na objekt vily Löw-Beer, její stavební vývoj včetně památkové obnovy a na osobnosti, které domem prošly, ať již to byli jeho majitelé, architekti či pouze dočasní nájemníci. Informace o vile, jejích stavebnících, majitelích, obyvatelích či návštěvnících jsou zakomponované do obecně koncipovaného výkladu první části, který se tak stává přístupnějším pro návštěvníky, u kterých lze zájem o tento typ informací předpokládat. Expozice je založena na sbírkových předmětech ze sbírek Muzea Brněnska i dalších institucí a také dvojrozměrných materiálech. V rozumné míře jsou využity audiovizuální prostředky komunikace. Dvě z místnosti v přízemí vily slouží pro krátkodobé výstavy.
Vladimír Březina, Jana Černá, Táňa Klementová, Radek Slabotínský, Tomáš Zapletal
Muzea Servis, spol. s r. o.
28.4.2023
I.–XII.
út–ne
10–18
Vladimír Březina
v.brezina@vila.muzeumbrnenska.cz

Nepovinné přílohy

Lubomír Mazel
Lubomír Mazel
Peter Jelemenský, Hana Matyášová
1) komentované prohlídky expozice s autory (Vladimír Březina, Jana Černá, Táňa Klementová, Radek Slabotínský, Tomáš Zapletal); 2) přednáškový cyklus (Martin Groman: František Kriegel – voják a lékař komunismu, Jan Županič: Židovská šlechta Habsburské monarchie a Morava); 3) Muzejní noc.
1) denik.cz/brnenska.denik.cz (weby skupiny Vltava Labe Media); 2) blesk.cz – informace, fotogalerie; 3) časopis AHA – celá strana v tištěné verzi; 4) Český rozhlas – proudová reportáž, výsledek natáčení s reportérkou Lucií Fotrovou; 5) Česká televize – reportáž v Křesťanském magazínu, vystoupení v pořadu Dobré ráno; 6) CNN Prima News – reportáž Prima ČESKO; 7) ČTK/České noviny – zpráva; 8) časopis KAM – zpráva; 9) časopis Šalina – zpráva.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru