Muzejní výstava roku

Jménem zákona, stůj! Z historie četnictva na Boskovicku
Výstava Jménem zákona, stůj! S podnázvem Z historie četnictva na Boskovicku se věnuje dějinám a specifikům četnické služby v bývalém politickém okrese Boskovice. Mimo obecný dějinný rámec jsou součástí výstavy konkrétní události a osobní příběhy. Návštěvník díky historickým záznamům, sbírkovým předmětům a osobním pozůstalostem získá povědomí o způsobu životu četníků a jejich roli v dějinách regionu.
48/2023
Muzeum regionu Boskovicka, p. o.
Hradní 642/1, 680 01 Boskovice
+420 737 598 105; +420 734 392 417
muzeum@muzeum-boskovicka.cz
https://www.muzeum-boskovicka.cz
04536649
Jihomoravský kraj

Povinné přílohy

Výstava „Jménem zákona, stůj! Z historie četnictva na Boskovicku“ přibližuje téměř 100 let trvající existenci četnického sboru v boskovickém regionu. Ve dvou hlavních místnostech se návštěvníci seznámí s četníky rakousko-uherskými, československými i protektorátními a představeni jim budou též první příslušníci Sboru národní bezpečnosti. Každé z časových období je přiblíženo pomocí exponátů pocházejících z osobních pozůstalostí místních četníků. Ty jsou doplněny o předměty soukromých sběratelů, sbírkové předměty Muzea regionu Boskovicka a několik málo muzejních zápůjček. Na výstavě se podílelo například Muzeum Policie ČR, Muzeum východních Čech v Hradci Králové či Vlastivědné muzeum v Šumperku. Doprovodné texty využívají autentické úryvky z dochovaných četnických hlášení a spisů. Návštěvník může ve výstavě spatřit originální uniformu boskovického četníka Karla Chmelíka či dioráma četnické stanice v podobě z roku 1938. Ve třetí a závěrečné výstavní místnosti je představen unikátně dochovaný soubor 20 prvorepublikových četnických map, zachycujících služební obvody stanic boskovického okresu. K výstavě je vytvořen bohatý doprovodný program. Návštěvníci si vyzkouší základy daktyloskopie, mechanoskopie, portrétní identifikace a dalších nezbytných kriminalistických metod počátku 20. století. Součástí doprovodného programu je též několik přednášek a autorských komentovaných prohlídek výstavy. K zakoupení je stejnojmenná kniha „Jménem zákona, stůj! Z historie četnictva na Boskovicku“. Záštitu nad výstavou převzal vedoucí Obvodního oddělení Policie ČR Boskovice nadporučík Martin Doskočil. Partnery výstavy jsou Archiv bezpečnostních složek a Technické muzeum v Brně. Výstava je realizovaná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.
PhDr. Matěj Ott
26.10.2023
14.4.2024
X.–IV.
út–ne
10–17
PhDr. Roman Malach, Ph.D.
malach@muzeum-boskovicka.cz

Nepovinné přílohy

PhDr. Matěj Ott, Jana Bayerová
Vernisáž 26. 10. 2023; Přednáška Četnictvo čili žandarmerie v proměnách věků 14. 11. 2023; Komentovaná prohlídka výstavy Jménem zákona, stůj! Z historie četnictva na Boskovicku s autorem 7. 12. 2023; Komentovaná prohlídka výstavy pro Obvodní oddělení Policie ČR Boskovice 21. 12. 2023.
Náš region-Brno; Boskovický zpravodaj 10-2023 WEB; MyFACE_5_MUZEUM_BOSKOVICKA_2

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru