Muzejní výstava roku

Ovoce sušíme, pálíme, moštujeme
Muzeum Hlučínska připravilo výstavu, která tematizuje ovoce nejen z pohledu biologie, ale také jako kulturní fenomén. Návštěvník se dozví, jaký je rozdíl mezi starou a krajovou odrůdou a podle čeho dostávaly ovocné odrůdy svá pojmenování. Výstava vysvětluje, co vše obnáší péče o ovocný strom nebo jak sušit ovoce a vyrobit ovocné víno. Zejména mužští návštěvníci ocení část věnovanou kvašení a pálení alkoholu. Dámám přijdou vhod recepty z ovoce i jeho kuchyňské zpracování. Děti si na interaktivních modelech vyzkoušejí řadu činností spojených se zužitkováním ovocných plodů. Zabaví se i v hracím koutku, kde jsou pro ně připraveny různé tematické hry spjaté s ovocnářstvím. Největším exponátem výstavy je model roubené sušárny, do kterého mohou návštěvníci vstoupit a vlastnoručně si vyzkoušet sušení ovoce.
50/2023
Muzeum Hlučínska, p. o.
Zámecká 4, 748 01 Hlučín
+420 595 041 617
+420 737 809 850
reditel@muzem-hlucinska.cz
http://www.muzeum-hlucinska.cz
71230530
město Hlučín

Povinné přílohy

Záměr: Muzeum Hlučínska připravilo autorskou výstavu OVOCE – sušíme, pálíme, moštujeme. Ovoce dnes vnímáme především jako čerstvou pochutinu, kterou si můžeme vychutnat v kteroukoliv roční dobu. V dnešním světě je snadné podlehnout iluzi, že ovoce vyrůstá v obchodních regálech. Vytrácí se povědomí, co vše je třeba udělat, aby se podařilo vypěstovat kvalitní plody a jak je správně dlouhodobě uchovat. Naši předkové se snažili zajistit přísun ovoce po celý rok. Toho docílili nejen rafinovanými způsoby konzervace, jako bylo například sušení či kompotování, nebo výrobou alkoholu pálením a kvašením, ale především pěstovali pestrou škálu ovocných druhů a odrůd, tak aby se maximálně natáhlo období sklizně. Rozbor výstavy: Autoři pojali ovoce nejen jako součást přírody a krajiny, ale též jako kulturní fenomén. Návštěvník se dozví, jaký je rozdíl mezi starou a krajovou odrůdou, podle čeho dostávaly ovocné odrůdy svá pojmenování, nebo zjistí, že sad je velice rozmanitý ekosystém, ve kterém žije množství zvířat a hmyzu. Výstava ukazuje, co vše obnáší péče o ovocný strom nebo jak správně sušit ovoce. Zejména mužští návštěvníci ocení část věnovanou kvašení a pálení alkoholu. Dámám přijdou vhod recepty z ovoce i jeho kuchyňské zpracování. Děti si na interaktivních modelech vyzkoušejí řadu činností spojených se zužitkováním ovocných plodů. Zabaví se i v hracím koutku, kde jsou tematické hry, spjaté s ovocnářstvím. Pro mateřské i základní školy je připraven edukační program, pro veřejnost komentované prohlídky. Zdůvodnění přihlášení: Ovoce je obecně známé univerzální téma. Současný způsob života vnímá ovoce jako naprostou samozřejmost kdekoliv a kdykoliv dostupnou. Vývojový trend svádí k pohodlnosti, ke snaze oprostit se od nudných a opakujících se aktivit s mnohdy nejasným výsledkem. Výstava vede k zamyšlení, zda následováním pohodlného způsobu života, který se vyznačuje dostupností, bezstarostností a jednoduchostí, neztrácíme mnohem více, než dokážeme na první pohled domyslet? Výstava chce nabourávat stereotypy myšlení a chování, chce vzdělávat, pobavit i působit osvětově.
Mgr. Radim Lokoč, Ph.D., Mgr. Michaela Lokočová, PhDr. Jiří Neminář
Mgr. Vladimír Kotek (jinak uvedený autorský tým)
20.9.2023
4.2.2024
IX.–II.
po–pá / ne
8.30–12, 13–17 / 9–11.30, 14–17
Mgr. Metoděj Chrástecký
reditel@muzeum-hlucinska.cz

Nepovinné přílohy

PhDr. Jiří Neminář, Mgr. Vladimír Kotek
Mgr. Vladimír Kotek
Komentované prohlídky s ochutnávkou ovoce – viz propagace v Hlučínských novinách. Vzdělávací programy pro školy s ochutnávkou jablečného moštu – viz leták pro školy: Ovoce Vzdělávací program V rámci vzdělávacích programů pro školy proběhlo 63 lekcí, kterých se zúčastnilo celkem 1.146 žáků.
Propagace výstavy: 1) měsíčník Hlučínské noviny září 203 – leden 2024 (viz příloha „Výstava Ovoce v Hlučínských novinách“ – 6 stran); 2) měsíčník magazín Patriot – 09. a 11. 2023 / PR článek web https://patriotzpravy.cz/muzeum-hlucinska-pripravilo-vystavu-zamerenou-na-ovoce-na-sve-si-prijdou-mali-i-velci; 3) Deník.cz – 7. 11. 2023 / PR článek web https://pr.denik.cz/doporucujeme/ovoce-susime-palime-mostujeme-muzeum-hlucinska-vas-zve-20231106.html?preview=09f5ba4c8d99a2fdaf49aea8cf5d9612&t=1707310878.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru