Muzejní publikace roku

Sto let muzea v Chomutově
Reprezentativní publikace vznikla jako hmatatelná připomínka oslav stého výročí otevření muzea. V první části je představena historie muzea na pozadí společenských změn, ve druhé je prezentováno 29 podsbírek. Kniha je dílem všech kurátorů podsbírek a odborných pracovníků muzea. Obrazová příloha dává nahlédnout do historie instituce i do depozitářů. Kniha ukazuje velký rozsah, rozmanitost a jedinečnost sbírky a vyzdvihuje historické dědictví regionu poznamenaného velkou migrací obyvatelstva a devastací kulturní krajiny. Je atraktivní pro široké spektrum zájemců. Kniha má formát 21 × 27 cm, 352 stan, 380 obrazových příloh, matný křídový papír, pevnou vazbu s přebalem a stužkou, německé a anglické resumé. Vydání významně finančně podpořilo MK ČR z dotačního programu „Podpora projektů zaměřených na poskytování standardizovaných veřejných služeb muzeí a galerií“.
52/2023
Oblastní muzeum v Chomutově, p. o.
Palackého 86, 430 01 Chomutov
+420 474 651 251
+420 775 870 668
sekretariat@muzeumchomutov.cz
http://www.muzeumchomutov.cz
00360571
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Kniha je trvalým výstupem z oslav stého výročí otevření muzea v Chomutově. Výročí bylo jedinečnou příležitostí pro uspořádání bohatého programu pro veřejnost (zejm. „Výstava století“ a „Stovka akcí“). Redakční rada muzea se rozhodla vytvořit výroční publikaci, která osloví široké spektrum čtenářů. Je dílem odborných pracovníků a všech 10 kurátorů 29 podsbírek. Kniha je tedy výsledkem vědeckovýzkumné aktivity pracovníků muzea. Slovem i obrazem představuje velký rozsah, rozmanitost a jedinečnost sbírky a vyzdvihuje historické dědictví regionu poznamenaného v minulosti migrací obyvatelstva a devastací kulturní krajiny. Jedná se o první reprezentativní výroční knihu muzea. Muzeum je v knize představeno ve dvou oddílech, ze dvou pohledů. První oddíl je zasvěcen historii od vzniku muzejní společnosti 1911 a otevření expozice 8. 9. 2023. Popisuje formování instituce i sbírky na pozadí společenských změn. Oddíl má tři chronologicky navazující kapitoly, které popisují muzeum v letech 1923–1945, 1945–1989 a 1989–2023. Text zpracovaný nově z archivních materiálů je provázen fotografiemi a dokumenty. Ve druhém, obsáhlejším oddílu jsou prezentovány všechny podsbírky. Každý text popisuje vznik podsbírky, její strukturu, zajímavosti a unikáty. Důležitou součástí kapitol jsou fotografie vybraných předmětů z expozic i depozitářů. Publikace je založena na kvalitních textech i fotografiích. Má moderní grafickou podobu a přehledné členění. Obsahově i vizuálně splňuje kritéria pro tradiční výroční publikaci. Očekávání čtenářů z řad odborníků i laiků zřejmě překoná jak hlubokým ponořením do historie muzea a rozmanitými texty o podsbírkách, tak i 380 obrazovými přílohami. Má formát 21 × 27 cm, 352 stan, německé a anglické resumé. Byla vydána v září 2023. Vydání knihy finančně podpořilo MK ČR.
Milena Bílková (ed.), Michal Bečvář, Mgr. Milena Bílková, Th.D., Slávka Brůnová, DiS., Mgr. Jan Hirsch, Mgr. Jiří Kopica, Romana Lichtenberková, Ing. Čestmír Ondráček, Ph.Dr. Lenka Ondráčková, Mgr. Markéta Prontekerová, Mgr. Pavel Simet, Radek Zozulák
Pavel Krásenský, Roman Dušek, Hugo Sedláček, MgA. Ondřej Bouška, MgA. David Stecker
MgA. Ondřej Bouška
Oblastní muzeum v Chomutově
350 Kč
1 000 ks
prodej v muzeu v pokladnách i dodání poštou, prodej ve městě Chomutově propagace muzea formou daru

Nepovinné přílohy

978-80-87898-34-5

Fotogalerie

nahoru