Muzejní výstava roku

Santini a svět jeho architektury (1723–2023)
Výstava, která připomíná světový význam předního českého barokního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla, vznikla ve spolupráci NTM a odborníků z Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity v Brně. Výstava se nesnaží vyprávět ucelený příběh Santiniho života a díla, ale nabízí tematická zastavení, která dávají nápovědu, jak Santiniho architektuře rozumět. Návštěvníci se dozvědí, odkud Santini čerpal nápady, jak dokázal své vize přizpůsobovat podmínkám dobového stavitelství, nebo jaká asi byla jeho pracovní metoda. Architektonické řešení a především působivé fotografie umožňují návštěvníkům přímo ve výstavě zažít nezaměnitelnou atmosféru Santiniho staveb. Santiniho dílo je představeno na modelech, dobových plánech a kresbách a pro přiblížení Santiniho tvůrčího postupu je využita speciální animace. Návštěvníci výstavy mají jedinečnou příležitost vidět originály Santiniho plánů zapůjčené od nás i ze zahraničí.
54/2023
Národní technické muzeum
Kostelní 42, 170 78 Praha 7
+420 220 399 111
+420 777 710 826
info@ntm.cz
http://www.ntm.cz
00023299
Ministerstvo kultury

Povinné přílohy

Národní technické muzeum touto výstavou připomíná světový význam předního českého barokního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla, který byl po dlouhou dobu opomenut a teprve v posledních sto letech je znovu objevován. Výstava, která vznikla za finanční podpory Ministerstva kultury, byla otevřena 7. 12. 2023, v den 300. výročí Santihiho úmrtí. Výstavu připravil ve spolupráci kurátorů z NTM (Martin Ebel, Lukáš Hejný, Martin Šámal a Karel Ksandr) tým specialistů z Univerzity Karlovy (Jakub Bachtík, Richard Biegel, Petr Macek) a z Masarykovy univerzity v Brně (Jiří Kroupa). Jan Blažej Santini je jedním z nejznámějších barokních architektů, jehož jméno dnes znají i lidé, kterým je baroko celkem cizí. Obklopuje ho spousta mýtů. Výstava se pokouší postavit santiniovský příběh zpátky na zem, aniž by ho ale zbavila jeho kouzla. „Nešlo nám o santiniovskou revoluci. Snažíme se ale povědomí o Santinim doplnit o několik nových pohledů, které možná leckterého návštěvníka překvapí,“ vysvětlil jeden z autorů výstavy Richard Biegel. Výstava se nesnaží vyprávět ucelený příběh Santiniho života a díla, ale nabízí tematická zastavení, která dávají nápovědu, jak Santiniho architektuře rozumět. Návštěvníci se dozvědí, odkud Santini čerpal nápady, jak dokázal své vize přizpůsobovat podmínkám dobového stavitelství, nebo jaká asi byla jeho pracovní metoda. Výstava tedy návštěvníkům dává nové podněty pro zamýšlení nad životem i tvorbou tohoto geniálního architekta. Toho, aby návštěvníci výstavy mohli ve výstavě nezaměnitelnou atmosféru Santiniho staveb přímo zažít se podařilo docílit za pomoci architektonického řešení Daniela Dvořáka a Karla Kuta, grafiky Jáchyma Šerých a především díky působivým fotografiím Martina Micky. Santiniho dílo je představeno na modelech, dobových plánech a kresbách a pro přiblížení Santiniho tvůrčího postupu je využita speciální animace. Návštěvníci výstavy mají jedinečnou příležitost vidět originály Santiniho plánů zapůjčených z klášterů Melk, Zwettl, Rajhrad a z Moravské galerie. Vzhledem k citlivosti původního materiálu jsou vždy vystaveny pouze na omezenou dobu. Reprodukce všech plánů pak jsou v prostorách výstavy k vidění po celou dobu jejího trvání. Do 3. 3. 2024 jsou např. prezentovány Santiniho nerealizované návrhy kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ze sbírek Moravské galerie z roku 1719. Do 4. 2. pak varianty návrhů kláštera v Kladrubech pocházející z archivu benediktinského opatství v rakouském Melku. Kromě zápůjček řady exponátů z jiných kulturních institucí je výstava doplněna modely Santiniho staveb, které pro ni byly nově zhotoveny.
Jakub Bachtík, Richard Biegel, Jiří Kroupa, Petr Macek, Martin Micka, Martin Ebel, David Frank, Lukáš Hejný, Martin Šámal
7.12.2023
5.1.2025
XII.–I.
út–ne, státní svátky
9–18
PhDr. Martin Ebel, Ph.D.
martin.ebel@ntm.cz

Nepovinné přílohy

Daniel Dvořák, Karel Kut
Jáchym Šerých
Výstavu doprovodí obsáhlá publikace s názvem Santini a svět jeho architektury, kterou NTM vydá ve spolupráci s nakladatelstvím Karolinum v roce 2024.
Doprovodný program pro veřejnost bude obsahovat především komentované prohlídky výstavy pro skupiny a veřejnost a edukační program pro školy.
TV spot; ČT Studio 6 https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096902795-studio-6/223411010111206/ Začíná v minutě 32:43

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru