Muzejní výstava roku

Sto let je jen začátek: Český rozhlas (1923–2023)
Výstavu připravilo Národní technické muzeum a Český rozhlas ke 100. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání u nás. Záměrem výstavy bylo vylíčit 100 let technického i programového vývoje rozhlasu i dnešní roli moderního veřejnoprávního média. Velkoryse koncipovaný projekt připomíná významné rozhlasové osobnosti a události, program a hudbu v jednotlivých obdobích i překotný vývoj výrobní, přenosové a vysílací techniky. Za pomoci dochovaných rozhlasových nahrávek i vystavených přístrojů se podařilo zobrazit sto let naší historie a její významné milníky zcela novým způsobem. Výstava vznikla v unikátní spolupráci autorských a realizačních týmů NTM a ČRo. Vystaveno je přes 230 exponátů ze sbírky NTM, která byla založena už v roce 1923. Díky týmu Českého rozhlasu bylo možné propojit prezentaci historie rozhlasu a rozhlasové techniky s ukázkami moderních forem rozhlasové tvorby a distribuce. Výstava je celkově velice interaktivní a doprovází ji nebývale pestrý doprovodný program.
56/2023
Národní technické muzeum
Kostelní 42, 170 78 Praha 7
+420 220 399 111
+420 777 710 826
info@ntm.cz
http://www.ntm.cz
00023299
Ministerstvo kultury

Povinné přílohy

Retrospektivní výstavu připravilo Národní technické muzeum a Český rozhlas ke 100. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání u nás. Záměrem výstavy bylo vylíčit století vývoje vysílací a přijímací techniky, programu a hudby v jednotlivých obdobích. Výstava připomíná významné rozhlasové osobnosti a vyzdvihuje dnešní roli moderního veřejnoprávního média. Plynule na sebe navazující úseky lemované významnými českými i světovými historickými milníky propojují na pomyslné časové ose roky 1923 a 2023. Příběh Českého rozhlasu je prostřednictvím bohatých muzejních sbírek sestaven do mozaiky, ve které jsou historické i současné přijímače aranžované způsobem připomínajícím výkladní skříně prvotřídních obchodních domů. Kontrast tomuto způsobu prezentace dodávají robustní konstrukce rozhlasových vysílačů, které jsou sestaveny do původní monumentálnosti a vznešenosti. Propojovacím prvkem obojího jsou pak studiové přístroje – magnetofony, gramofony, mikrofony a mixážní pulty. Celkem je na výstavě přes 230 exponátů, z toho je více než polovina zachycuje vývoj přijímače, a to včetně nerealizovaných návrhů a prototypů, např. první tranzistorový přijímač z Výzkumného ústavu sdělovací techniky, nebo rozhlasový přijímač, jenž v roce 1939 do sbírek muzea věnoval osobně vynálezce František Křižík. Mnohé předměty prezentované ve výstavě jsou dokladem technického vývoje, ale mají i hodnotu spojenou s historickými mezníky jako např. vysílač, který rozdával radost prvním posluchačům Československého rozhlasu na počátku roku 1925 v pražských Strašnicích, nebo mixážní pult, od kterého v květnu 1945 znělo volání o pomoc. S pomocí týmu Českého rozhlasu bylo možné oživit prezentaci rozhlasové techniky zvukovými ukázkami různých forem rozhlasové tvorby. Výstava přináší řadu nových nápadů, které mají ambici oslovit zejména mladší návštěvníky. Ti si můžou vyzkoušet nahrávání rozhlasové hry nebo se zapojit do rozhovoru s moderátorem. Mohou naladit krystalku nebo elektronkový přijímač v průhledné skříni, ve které jsou viditelné všechny součástky za plného provozu. Lákadlem jsou také zvukové sprchy s archivními záznamy. Umožní propojit emoční zážitek ze shledání s přijímačem „který jsme měli doma“ s rozhlasovými pořady. Výstavní panely jsou doplněné o QR kódy, přes které si mohou návštěvníci poslechnout související audia na audioportálu mujRozhlas.
René Melkus (NTM); Martina Májíček Poliaková, spoluautoři: Tomáš Dufka, Zuzana Foglarová, Ondřej Jurásek, Kateřina Konopásková, Petr Lehnert, Jan Městka, Dušan Radovanovič (ČRo)
17.5.2023
18.2.2024
V.–II.
út–ne, státní svátky
9–18
Bc. René Melkus
rene.melkus@ntm.cz

Nepovinné přílohy

Silvie Bednaříková, SGL Projekt
Jakub Antoš, Open Idea
Výstavní katalog "Sto let je jen začátek / Český rozhlas 1923—2023 ve sbírce Národního technického muzea": Díky možnosti vystavit rozhlasové unikáty, bez nichž by náš současný svět nebyl takový, jaký jej známe, bylo možné zachytit jejich současnou podobu prostřednictvím bohatě vybaveného komentovaného výstavního katalogu, který bude trvalou připomínkou této nevšední, jubilejní podívané, která může vzniknout jen jednou za sto let. Autoři textu: Bc. René Melkus, Mgr. Tomáš Pánek, Ph.D. Publikace vznikla za finanční podpory Ministerstva kultury v rámci institucionálního financování na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace Národní technické muzeum (DK RVO, MK000023299), © Národní technické muzeum 2023, ISBN 978-80-7037-401-6. Kniha "Rozhlasto": Publikace představuje 100 rozhlasových let v unikátních fotografiích, plakátech a dokumentech z bohatého Archivu Českého rozhlasu. Publikace zachycuje spartánské počátky vysílání ve dvacátých letech, zlatou éru rozhlasu ve 30. a 60. letech i krvavé boje o rozhlas v letech 1945 a 1968. https://portal.rozhlas.cz/obrazova-publikace-rozhlasto-prinasi-jedinecne-fotografie-a-dokumenty-ze-stolete-8925858. Pro výstavu také vznikla datová socha, významný prvek znázorňující 3D model organizační struktury Českého rozhlasu. Vzniká virtuální prohlídka výstavy, jež umožní prohlídku výstavy i po jejím skončení. https://my.matterport.com/show/?m=ayhx7JXbNxo (verze není finální).
Doprovodný program k výstavě je nebývale pestrý a dává výstavě další dimenzi. NTM realizuje ve výstavě edukační program pro školní skupiny „Rozhlas“. V roce 2023 se uskutečnilo 41 programů za účasti 943 žáků. Třikrát byl program upraven na míru pro žáky s hendikepem. Cílem programu je seznámit žáky s principy rozhlasového vysílání dříve a dnes. Série víkendových komentovaných prohlídek s rozhlasovými odborníky (Český rozhlas) má velký úspěch u návštěvníků. Součástí výstavního záměru je i plně funkční vysílací studio v 3. patře budovy, ze kterého v průběhu konání výstavy vysílají stanice Českého rozhlasu. Hravý program pro děti a rodiny s dětmi se zapojením dětí z Dismanova rozhlasového souboru byl realizován na Den dětí. Na podzim se uskutečnila mezinárodní rozhlasová konference o proměnách audio tvorby Sto let rozhlasu, sto let zvuku. Záznam je zde: https://www.youtube.com/playlist?list=PLl59mgJJqqKDKO5psK5FKJrV3Bn7as9Bx. Přehled vysílání Českého rozhlasu z výstavy, doprovodných akcí, konference viz příloha č. 2.
Výstava zaznamenala velký ohlas v médiích. Informace se k zájemcům dostaly v nebývalé míře díky propagaci přímo ve vysílání Českého rozhlasu. Přehled zpráv v médiích viz příloha č. 1. Online prezentace výstavy: • vystavarozhlasu.cz, • Prezentace pro portál Google Arts and Culture, • Vybrané zvuky ze zvukových sprch k poslechu zde: https://artsandculture.google.com/story/kgWhNgPlcOVmvw, • podcast Rozhlasto. Podcastová série RozhlaSTO mapuje historii rozhlasu na základě známých i pozapomenutých momentů, jejichž otisky se dochovaly na zvukových, obrazových nebo listinných materiálech. Výstavní exponáty odkazují v QR kódu na tento podcast. https://www.mujrozhlas.cz/rozhlasto. • www.ntm.cz.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru