Muzejní výstava roku

Není Tesla jako Tesla
Výstava prezentuje dva fenomény související se slovem tesla a zároveň vysvětluje jeho původ. Výstava má dvě základní části. První ukazuje život a dílo vynálezce Nikoly Tesly a vyzdvihuje jeho nejdůležitější objevy. Druhá přibližuje historii národního podniku Tesla a prostřednictvím vývojových řad ukazuje jeho nejdůležitější výrobky. Tesla byla v poválečném Československu hlavním výrobcem elektroniky, kterou také vyvážela do zahraničí. Málo známý je fakt, že podniky s názvem Tesla byly i v bývalé Jugoslávii a stále existují v dnešním Srbsku a Chorvatsku. Návštěvník tak může vidět některé výrobky těchto firem. Výstava ukazuje i dobové rozhlasové studio a diskotéku vybavené technikou Tesla. Doplněna je i o interaktivní část.
57/2023
Technické muzeum v Brně
Purkyňova 105, 612 00 Brno
+420 541 421 411
info@tmbrno.cz
http://www.tmbrno.cz
00101435
Ministerstvo kultury

Povinné přílohy

V lednu 2023 jsme si připomínali 80 let od úmrtí významného vědce a vynálezce Nikoly Tesly. Technické muzeum v Brně se rozhodlo uspořádat výstavu, která připomene nejen osobu Nikoly Tesly, ale i další fenomény související se jménem Tesla. Hlavně pak národní podnik Tesla, výrobce slaboproudé elektroniky v Československu, známého i v jiných zemích světa. Návštěvník se ve výstavě může seznámit se základními momenty ze života Nikoly Tesly a také s jeho nejvýznamnějšími vynálezy. A to i prostřednictvím trojrozměrných exponátů (asynchronní motor, Teslův transformátor). A také různými hříčkami, které Tesla vymyslel a zkonstruoval (Kolumbovo vejce). Největší část výstavy je věnována národnímu podniku Tesla. Ten vznikl v roce 1946 a do roku 1990 byl dominantním výrobcem spotřební a slaboproudé elektroniky u nás. Výstava poprvé prezentuje kompletně historii a výrobky celého koncernu. Výroba byla soustředěna do pěti výrobně hospodářských jednotek a každá z nich pak na jiný typ výrobků – spotřební, investiční, měřící, součástky a Eltos. Podniky a závody byly rozesety po celém území tehdejšího Československa a mnohde byly i dominantními zaměstnavately. V rámci celého národního podniku pak existovaly i výzkumné ústavy, které vyvíjely nové výrobky. Na úvod je na virtuální mapě ukázán vývoj podniku Tesla co do počtu a rozmístění jednotlivých částí. Pak následuje ukázka nejdůležitějších výrobků podle jednotlivých VHJ. Což je doplněno dalšími výrobky v jednotlivých oblastech. Výstava připomíná i výrobky jugoslávských podniků Tesla, které jsou u nás prakticky neznámé. Součástí je režisérské rozhlasové studio a diskotéka vybavení produkty Tesla.
Bc. Vladimír Persaň, Mgr. Pavel Holman
Kangaroo group, a. s.
28.4.2023
30.12.2023
IV.–XII.
st–pá, so–ne
9–17, 10–18
Bc. Vladimír Persaň
persan@tmbrno.cz

Nepovinné přílohy

Ing. arch, Roman Gale, Ing. arch. Nicol Gale, Ing. arch. Ivo Chmelař, Ing. arch. Adéla Vepřková
Nikola Poláčková
K výstavě se koná celá řada doprovodných akcí, jejichž program je na webových stránkách muzea. Pro vážnější zájemce jsou pořádány komentované prohlídky s autory výstavy. Další akce jsou pořádány s VUT. Jednak série přednášek o Nikolovi Teslovi, podniku TESLA, a také obecně o elektřině, elektromobilitě, bateriích apod. Společně byl v prostorách VUT uspořádaný kulatý stůl o současné vědě a etice ve vědě. Ve specializovaných laboratořích VUT se také uskuteční exkurze. Specializované programy a prohlídky jsou také pořádány pro školy a děti. Jeden program byl uskutečněn i v rámci příměstského tábora pořádaného TMB. Nikola Tesla a podnik Tesla byly také hlavním motivem Muzejní noci v TMB dne 20. května 2023.
Fenomén Tesla: staré poklady domácností, Mf DNES 28. 4. 2023; Není TESLA jako Tesla výstava věnovaná stejnojmennému fenoménu, Náš region Brno 12. 6. 2023; Výstava představuje vynálezce Teslu a produkci podnik TESLA, Sberatel.info 8. 6. 2023; Fenomén Tesla v Brně, Technický magazín 22. 5. 2023; Není TESLA jako Tesla – výstava v Technickém muzeum v Brně, kudyznudy.cz; Výstava „Není TESLA jako Tesla“ nadchne nejen zájemce o elektrotechniku, novinykraje.cz 20. 6. 2023; Není TESLA jako Tesla, vevercakovskykuryr.cz, 31. 1. 2023; Vše nejlepší Nikolo Teslo! Čestný doktor VUT by měl dnes 167 let, www.vut.cz 10. 7. 2023.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru