Muzejní publikace roku

Pod značkou B. A. G.
Recenzovaná publikace byla vydána na konci roku 2023 Muzeem regionu Valašsko za finanční podpory MK ČR. Jedná se o vůbec první monografii věnující se vsetínské sklárně známé pod názvy B. A. G. – Bohemia Art Glass (1992–1998) a Barovier & Toso Czech Republic (1998–2002), která v postsocialistického období patřila k prvním nově zbudovaným soukromým sklárnám v Československu. Fungovala sice jen 10 let, přesto se stala pojmem a proslula progresivním designem „pro radost a potěšení“. Autorkou publikace je kurátorka muzea O. Méhešová. Publikace má 70 stran, obsahuje pět kapitol, včetně dvou soupisů – a to výrobků dle firemních katalogů a soupisu skla ze sbírky Muzea regionu Valašsko, které v ČR spravuje největší veřejnou kolekci výrobků legendární značky B. A. G.
64/2023
Muzeum regionu Valašsko, p. o.
Horní náměstí 2, 755 01 Vsetín
+420 571 411 690
+420 734 236 278
zamek.vsetin@muzeumvalassko.cz
http://www.muzeumvalassko.cz
00098574
Zlínský kraj

Povinné přílohy

recenzovanou publikaci vydalo na podzim roku 2023 Muzeum regionu Valašsko za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky (neinvestiční účelová dotace z programu Podpora projektů zaměřených na poskytování standardizovaných veřejných služeb muzeí a galerií). Vydání publikace navazuje na muzejní výstavu o fenoménu B. A. G. uspořádanou roku 2022 ve vsetínském muzeu (navíc s prezentací redesignu skla v podání žáků SUPŠ sklářské Valašské Meziříčí). Jedná se o vůbec první monografii vsetínské sklárny známé pod názvy B. A. G. – Bohemia Art Glass (1992–1998) a Barovier & Toso Czech Republic (1998–2002), která v postsocialistického období patřila k prvním nově zbudovaným soukromým sklárnám v Československu a která proslula progresivním designem skla „pro radost a potěšení“. Autorkou publikace je kurátorka vsetínského muzea, která vycházela zejména z autentických vzpomínek pamětníků – vedoucích zaměstnanců sklárny, designérů a sklářských mistrů a která se pokusila podchytit tzv. fenomén B. A. G. Monografie má 70 stran a obsahuje pět kapitol s 11 podkapitolami, včetně dvou soupisů. Soupis výrobků sklárny, čítající přes 290 položek, byl zpracován dle firemních katalogů (1992–2002). Soupis užitkového skla ze sbírky Muzea regionu Valašsko obsahuje 135 položek a představuje tak největší veřejnou kolekci výrobků legendární vsetínské značky B. A. G. v rámci České republiky. Postmoderní ráz a atmosféru „divokých devadesátek“ do publikace vnáší dobové fotografie A. Mynáře a Z. Müller Pacasová. Výtvarně kultivované pojetí vtiskl publikaci grafik A. Žanta, který na obálku použil citaci obalového designu sklárny B. A. G. První monografie o doposud nezpracovaném tématu s vazbou na unikátní sbírkový fond Muzea regionu Valašsko; zásadní příspěvek k historii českého sklářství porevoluční éry – 90. let 20. stol.; postižení fenoménu B. A. G. na základě reflexe pamětníků, rozboru produkce a autentických dobových produktových i uměleckých fotografií; kniha poslouží sběratelům a muzejním pracovníkům k určování produkce B. A. G.
Mgr. Olga Méhešová
Miroslav Langer, Aleš Mynář, Mgr. Zlatuše Müller Pacasová, Milan Ošťádal
Aleš Žanta
250 Kč
500 ks
http://www.muzeumvalassko.cz/publikace-a-periodika/pod-znackou-b-a-g-odborna-publikace-s-katalogem-sbirkovych-predmetu

Nepovinné přílohy

978-80-87614-67-9
Křest monografie: 10. 12. 2023 v rámci muzejní akce Zámecké adventní kouzlení na zámku Vsetín (reportáž v Regionální televizi – Ve vsetínském zámku se slavily Vánoce a křtila knížka Pod značkou B. A. G.; https://www.youtube.com/watch?v=DNGxFM10XF4. Článek o vydání publikace otištěný v časopise Valašsko, vlastivědná revue 51, 2023/2, s. 54–55. TZ o vydání publikace na webových stránkách muzea: http://www.muzeumvalassko.cz/tiskove-zpravy/tz-muzeum-pokrti-novou-knihu-o-sklarne-b-a-g- Monografii recenzovali Mgr. H. Jabůrková, bývalá kurátorka sbírky skla vsetínského muzea, a PhDr. P. Nový, Ph.D., přední odborník na historii a současnost českého skla a bižuterie. Ten publikační počin zhodnotil slovy: „Jedná se o kvalitně zpracovanou historii novodobé sklárny, jejíž výrobní program se výrazně odlišoval od běžné české produkce užitkového skla daného období. Autorka k tématu přistoupila zodpovědně, erudovaně, se schopností zachytit jak detaily, tak celkový profil firmy, jejího portfolia a spolupracujících designérů a návrhářů.“

Fotogalerie

nahoru