Muzejní publikace roku

Vize a revize: Jak se z hradu dělá muzeum
Muzeum středního Pootaví Strakonice prošlo v letech 2018–2022 rozsáhlou a nákladnou rekonstrukcí. Vedle stavebních úprav byla součástí akce rovněž příprava nových expozic. Zejména tato část projektu (s ohledem na covidovou pandemii, vícenáklady, problémy s dodavateli, neočekávané objevy a další okolnosti) si od tvůrců vyžádala řadu kreativních řešení a rovněž vyvolala spoustu více či méně úsměvných situací. Právě pohled za kulisy příprav nového muzea je obsahem publikace Vize a Revize, kterou s bohatým fotografickým doprovodem sestavil kolektiv autorů. Ten tvořili architekti, grafik, fotograf, kurátoři expozic, restaurátorka, dokumentátor i další zaměstnanci muzea.
65/2023
Muzeum středního Pootaví Strakonice
Zámek 1, 386 01 Strakonice
+420 380 422 608
+420 724 296 274
informace@muzeum-st.cz
http://www.muzeum-st.cz
00072150
Jihočeský kraj

Povinné přílohy

„Vize a revize“ vznikla z iniciativy autorů architektonického, výtvarného a grafického řešení nových expozic v Muzeu středního Pootaví na hradě ve Strakonicích. Nejedná se ani o odbornou, a už vůbec ne o vědeckou publikaci. Popisuje příběhy, které se během realizace expozic odehrály. Při bilancování vyvolaly u autorů potřebu je zaznamenat a zachovat především pro přímé účastníky tvorby. Součástí knihy jsou i pohledy pracovníků Muzea středního Pootaví, a to jak jeho vedení, tak i kurátorů jednotlivých expozičních témat. Příběhy v knize popsané se zakládají na pravdě a jen na pravdě. Osoby v knize citované jsou skuteční lidé. Výroky těchto osob jsou pravdivé, jakožto i jejich chování, které bylo odpozorováno na místě činu. Je také pravdou, že u výroků některých aktérů musela být výrazově silnější slova vynechána. Autoři zaznamenali příběh kreativního procesu „jak se z hradu dělá muzeum“ téměř všech zúčastněných. Je viděn převážně pozitivně. Nemohli jsme ale neuvést ani několik málo negativních epizod, které se staly, když jsme naši polévku společně vařili.
Hynek Fetterle, Petr Liška, Miloslav Čejka, Vojtěch Lstibůrek, Ivana Říhová, Robert Malota, Blanka Madová, Karina Černá Sojková, Martin Klecán
Gabriel Urbánek
Pavel Beneš
Petr Liška
neprodejné
30 ks
osobně

Nepovinné přílohy

Fotogalerie

nahoru