Muzejní publikace roku

Stanislav Podhrázský a přátelé
Publikace je spojena se stejnojmennou výstavou, kterou připravil GASK k uplynulému stoletému výročí narození Stanislava Podhrázského (1920–1999). Jedná se o průřez autorovým dílem s důrazem na období tvůrčího hledání, které bylo spojené se skupinou nejbližších přátel, kterými byli Miloslav Chlupáč, Zdeněk Palcr, Zbyněk Sekal a Mikuláš Medek. Uměleckou tvorbu zasazuje též do kontextu osobních vazeb a prostředí, v němž dílo vznikalo a hrálo ve složité historické době zásadní význam. Publikace vychází dvojjazyčně v češtině a angličtině a je doprovázena řadou reprodukcí uměleckých děl, dokumentačních dobových fotografií a fotografií výstavní expozice.
70/2023
Galerie Středočeského kraje, p. o.
Barborská 51–53, 284 01 Kutná Hora
+420 327 531 135
+420 608 757 715
info@gask.cz
http://www.gask.cz
00069922

Povinné přílohy

Publikace je spojena se stejnojmennou výstavou, kterou připravil GASK k uplynulému stoletému výročí narození Stanislava Podhrázského (1920-1999). Představuje průřez autorovým dílem v souvislostech uměleckého prostředí a osobních vazeb, v němž dílo vznikalo, klade důraz na období tvůrčího hledání, které bylo spojené se skupinou nejbližších přátel, kterými byli Miloslav Chlupáč, Zdeněk Palcr, Zbyněk Sekal a Mikuláš Medek. Text kurátorky výstavy Adriany Primusové zasazuje uměleckou tvorbu Podhrázského do souvislostí osobních vazeb a prostředí, v němž dílo vznikalo a hrálo ve složité historické době zásadní význam. Důraz je kladen na období tvůrčího hledání tohoto společenství, v němž se osobní vazby protínaly s intelektuálními zájmy a které vytvářelo paralelní myšlenkově svobodný prostor v nesvobodné době. Tyto umělce, kteří se stali určujícími osobnostmi českého poválečného umění, spojovala tvůrčí cesta, na níž v určité době sdíleli společný obraz světa. Text Daniela Vojtěcha Krajina mysli pak tento obraz světa přibližuje, když tvorbu Podhrázského uvádí do hlubších myšlenkových souvislostí. Dobový kontext doplňuje dosud nepublikovaný původní text Miloslava Chlupáče. Publikace předkládá velké množství reprodukcí vystavených děl a řadu dokumentačních dobových fotografií, z nichž je část reprodukována poprvé. Vedle toho fotografie výstavní expozice, kterou architektonicky a výtvarně pojednal Lukáš Machalický, a samotná grafika knihy zpracovaná Pavlem Tichoněm, představují prezentaci významné části historie umění očima současné umělecké generace.
Adriana Primusová (ed.), Daniel Vojtěch, Miloslav Chlupáč
Národní galerie v Praze, Galerie hlavního města Prahy, Alšova jihočeská galerie, Galerie moderního umění Hradec Králové, Muzeum umění Olomouc, Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích – Ondřej Polák, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Moravská galerie v Brně, Národní památkový ústav, ú. o. p. v Pardubicích, Nadační fond Kmentová Zoubek, Galerie Středočeského kraje – Ota Palán, Tomáš Souček (fotografie expozice), Václav Chochola, Emila Medková, Jan Svoboda
Pavel Tichoň
GASK – Galerie Středočeského kraje
1 150 Kč
500 ks

Nepovinné přílohy

978-80-7056-245-1

Fotogalerie

nahoru