Muzejní publikace roku

Zbožní zítřka: Umění vidět / Mystici, esoterici, mediumici a automatici v českém výtvarném umění
Katalog vydala Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích k výstavě „Zbožní zítřka: Umění vidět / Mystici, esoterici, mediumici a automatici v českém výtvarném umění" (27. 6. – 24. 9. 2023). Výstava připravená ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně představila na 250 uměleckých děl nejvýznamnějších profesionálních i neprofesionálních tvůrců (vysokého i insitního umění) 19. a 20. st., jejichž tvorba byla ovlivněna tzv. napojením, formou mimosmyslového vnímání. Přiblížena byla také díla mystiků či mediumiků a autorů ovlivněných antroposofickými či teosofickými myšlenkami. Kromě sbírke Severočeské galerie a Moravské galerie se na výstavě zápůjčkami podílelo dalších 14 paměťových institucí České republiky a soukromí sběratelé. Katalog přináší originální, dosud nepublikované odborné texty vysvětlující prezentované tvůrčí principy a biografické medailonky nejvýznamnějších umělců. Český text, doplněný bibliografií a závěrečným anglickým resume, doprovází reprodukce všech prezentovaných uměleckých děl i fotografie výstavní instalace. Katalog byl vydán s podporou Ministerstva kultury ČR.
83/2023
Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, p. o.
Michalská 29/7, 412 01 Litoměřice
+420 416 732 382
+420 605 869 655
info@galerie-ltm.cz
http://www.galerie-ltm.cz
00083259
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Výstavní katalog vydala Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvková organizace, k rozsáhlé výstavě Zbožní zítřka. Umění vidět. Mystici, esoterici, mediumici a automatici v českém výtvarném umění, kterou realizovala ve dnech 27. 6. – 24. 9. 2023. Výstava, kterou autorský tým Severočeské galerie připravoval dva roky, přičemž oslovil téměř všechny členské instituce AMG, aby získal zcela nové podněty a informace týkající se především tvorby tzv. médií, byla realizována ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně. Celkem představila veřejnosti na 250 obrazů a kreseb nejvýznamnějších profesionálních i neprofesionálních tvůrců (autorů tzv. vysokého i insitního umění), kteří působili či působí v českých zemích v minulém i tomto století, a jejichž tvorba byla do určité míry či výhradně ovlivněna tzv. napojením, určitou formou mimosmyslového vnímání. Představena byla díla reprezentující významné mystiky i mediumiky, ale i autory ovlivněné v některých fázích jejich tvorby antroposofickými či teosofickými myšlenkami, v současnosti řazeným k esoterickým myšlenkovým směrům. Kromě výjimečných sbírkových fondů Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích a Moravské galerie v Brně se na projektu podílelo dalších 14 paměťových institucí z celé České republiky a několik soukromých sběratelů. Výstavní katalog přináší originální, dosud nepublikované texty vysvětlující prezentované tvůrčí principy a biografické medailony zastoupených tvůrců, k nimž bylo možné zjistit alespoň některé biografické údaje. Český text, doplněný bibliografií a závěrečným anglickým resumé, doprovází reprodukce všech na výstavě prezentovaných uměleckých děl i fotografie z vlastní výstavní instalace. Katalog byl vydán s finanční podporou Ministerstva kultury ČR.
PhDr. Dana Veselská, Ph.D., Mgr. et Mgr. Jana Milota Foltýnová
Ondřej Polák, Barbora Kovářová, Marek Ondráček (Galerie hlavního města Prahy, Galerie Klatovy – Klenová, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, Galerie výtvarného umění v Chebu, Moravská galerie v Brně, Muzeum umění Olomouc, Židovské muzeum v Praze a Národní galerie Praha jmenovitě autory dodaných fotografií neuvedli, vzhledem k počtu takto dodaných fotografií považujeme za vhodné v publikaci k soutěži autory fotografií jmenovitě neuvádět).
MgA. Oleh Pavlikov
290 Kč
600 ks
Prodej na pokladnách objektů a e-shop Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvkové organizace.

Nepovinné přílohy

978-80-87784-79-2
Fotografie výstavní instalace; Fotografie obálky katalogu;Tiskové zprávy k výstavě; Recenze výstavy z tisku; Recenze publikace pro účely poskytovatele dotace.

Fotogalerie

nahoru