Muzejní výstava roku

Hájovna z Valašské Bystřice
Expozice komplexně představuje vybavení kanceláře, bytu a dílny polesného a jeho rodiny z Valašské Bystřice z období 50. let 20. století. Je unikátní prezentací realizovanou v originálním roubeném objektu transferovaném do areálu muzea v přírodě s rekonstruovaným interiérem na základě dobových tradičních technologií a s využitím originálních sbírkových předmětů získaných v terénu na základě výzkumných aktivit autora expozice. V této podobě nemá v ČR obdoby.
77/2023
Národní muzeum v přírodě
Palackého 147, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm
+420 571 757 111
muzeum@nmvp.cz
http://www.cz-nmpv.cz
00098604
MK ČR

Povinné přílohy

Expozice byla realizována jako součást nově vznikajícího areálu Valašského muzea v přírodě. Impulzem k její tvorbě byla záchrana roubeného objektu Hájovny a dílny z Valašské Bystřice, které byly z původního místa transferovány do muzea, byly vystavěny s využitím tradičních technologií a vybaveny interiérovými expozicemi založenými na důkladném terénním a archivním výzkumu a rozsáhlé akviziční činnosti. Představují kancelář, byt s kuchyní, obývacím pokojem a ložnicí a dílnu polesného. Prezentované prostory jsou vybaveny výlučně originálními sbírkovými předměty ze sbírkových fondů muzea a odpovídají vybavení objektu v období 50. let 20. století. Exponáty jsou instalovány metodou tvz. „skanzenových prezentací“ přímo v jednotlivých místnostech bez vitrín s důrazem na dosažení co nejvěrnějšího obrazu minulosti a v průběhu sezony jsou doprovázeny speciálními prezentacemi demonstrátorů zaměřenými na život na hájovně. Návštěvníkům je tak podán komplexní obraz minulého života, který je založen nejen na prezentaci interiérových prostor, ale zároveň na propojení objektu jako stavby, exteriérových úprav okolí včetně historického dvora a zahrádky s tradiční výsadbou. V této podobě realizovaná expozice nemá v ČR obdoby.
Mgr. Petr LIďák
11.5.2023
V.–X.; XI.–IV.
denně; ve vybraných dnech
9–17; 9–16
Lenka Drápalová
lenka.drapalova@nmvp.cz

Nepovinné přílohy

Odborný článek: Liďák, Petr. Hájovna z Valašské Bystřice. K výchozím materiálům nové expozice bytu hajného a kanceláře polesného ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. In: Prameny a studie, 2023, 74, s. 107–128.
Odkazy na soupis zpráv: https://valassky.denik.cz/zpravy_region/ve-skanzenu-otevrou-roubenou-hajovnu-prvni-objekt-noveho-arealu-kolibiska-202305.html; https://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/navstevnickou-sezonu-valasskeho-muzea-v-prirode-zahaji-otevreni-hajovny-zpra; https://zlin.rozhlas.cz/roznovske-valasske-muzeum-v-prirode-nove-nabizi-moznost-navstivit-historickou-8990208; https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-roznovsky-skanzen-roste-o-dalsi-originaly-40445488; https://www.propamatky.info/cs/zpravodajstvi/zlinsky-kraj/tipy-a-inspirace/osm-vystav-%7C-valasske-muzeum-v-prirode-zve-do-unikatni-hajovny/6938/; https://itvs24.cz/roznov-pod-radhostem/ve-valasskem-muzeu-v-prirode-slavnostne-otevreli-dobovou-hajovnu-z-50-let; https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/roznov-pod-radhostem-skanzen-nova-sezona-kolibiska-vstupne.A230428_143135_zlin-zpravy_ppr; https://mk.gov.cz/novinky-a-media-cs-4/5237cs-hajovna-z-valasske-bystrice-byla-otevrena-verejnosti

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru