Muzejní výstava roku

Art, life: Umění pro život
Nová stálá expozice Uměleckoprůmyslového musea v Praze představuje plastický a živý obraz evropského užitého umění od antiky až po design 20. a 21. století. Vystaveno je více než 1300 předmětů ze sbírky UPM, která čítá půl miliónu exponátů. Členění expozice do šesti tematických sálů nepodává učebnicový přehled dějin stylů či materiálů, ale inovativně ukazuje, jak užité umění vstupuje do mnoha oblastí lidského života a mění jej po stránce funkční i symbolické. Bohatý sbírkový materiál je zde prezentován v řadě nových interpretačních souvislostí a nabízí návštěvníkům konfrontaci minulého se současností. Instalace je zároveň výsledkem dlouholeté restaurátorské přípravy a respektu k aktuálním trendům ochrany exponátů. Otevřením stálé expozice muzeum završuje další etapu revitalizace historické budovy a jejího plného zpřístupnění veřejnosti.
78/2023
Uměleckoprůmyslové museum v Praze
ulice 17. listopadu 2, 110 00 Praha 1
+420 778 543 900
+420 778 543 900
info@upm.cz
http://www.upm.cz
00023442
MK ČR

Povinné přílohy

Stálá expozice UPM v Praze představuje plastický a živý obraz evropského užitého umění od antiky až po design 20. a 21. století. Jejím cílem je prostřednictvím jedinečných uměleckých originálů přiblížit roli, jakou sehrává „umělecký průmysl“ v lidském životě. Šest tematicky členěných sálů podává bohatý sbírkový materiál (více jak 1300 předmětů) v mnoha nových kontextech a naplňuje poslání muzeí tohoto typu – ukázat, že užité umění a design mají ze všech oborů nejblíže životu, denně jej utvářejí a proměňují. Na úvod jsou vystaveny předměty provázející lidstvo při rituálních obřadech a slavnostech, které vtáhnou návštěvníky do magického světa symbolů a působivých představení církevního i světského rázu. Další část přibližuje panovnickou kunstkomoru jako pokladnici cenností a přírodnin všeho druhu a zároveň jako encyklopedii poznání. Následující kapitola je věnována úzkému propojení umění a přírodních inspirací a vzorů. Druhou polovinu sálů otevírá instalace oděvní módy a šperku s důrazem na utváření módní siluety těla. Následuje téma produktového designu industriální éry, který propojuje kreativitu s novými technologiemi a reaguje na požadavky moderního bydlení, jako je mobilita, skladebnost a funkčnost. Pozoruhodnou kapitolu v dějinách českého umění a designu tvoří kosmické inspirace a utopické vize, jimž se věnuje poslední sál. Úzce souvisí s aktuálním pojetím designu jako fikce a hry, která odpoutává člověka od sféry přísné účelnosti a praktických potřeb. Expozice je doplněna projekcemi a lightboxy, které podněcují dialog uměleckých děl minulosti se současností. Architektura expozice umožňuje výhled na okolní architekturu a památky včetně unikátního pohledu do židovského hřbitova, a tak vedle výtvarné působivosti sálů muzea zdůrazňuje genia loci jeho okolí.
Helena Koenigsmarková (supervize), Radim Vondráček (koncepce a scénář), Jiří Fronek, Konstantina Hlaváčková, Markéta Grill Janatová, Iva Knobloch, Mariana Kubištová, Petja Matějovič, Jan Mergl, Marie Míčová, Jan Mlčoch, Michal Stříbrný, Jan Schöttner, Eva Uchalová, Lucie Vlčková
8.2.2023
I.–XII.
út, st–ne
10–20, 10–18
Radim Vondráček
vondracek@upm.cz

Nepovinné přílohy

Tomáš Varga
Jakub Jansa
20YY Designers, Petr Bosák, Robert Jansa, Adam Macháček
Informační letáky A5 čj/aj; Průvodce expozicí ART, LIFE čj/aj; Plakáty, CLV; Pracovní listy ke stálým programům SE.
Dvousemestrální cyklus komentovaných prohlídek s historikem umění a kurátory, realizovaný podzim 2023 – jaro 2024; Buvol Červený a jeho kamarádi – vzdělávací oblast Dítě a společnost, Dítě a svět (realizováno pro 4 MŠ); Jak se dělá expozice – vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a společnost, Člověk a svět práce, Umění a kultura (realizováno pro 14 víceletých gymnázií a středních škol); Můj muzejní deník – vzdělávací oblasti Člověk a společnost, Umění a kultura (realizováno pro 2 střední školy a pro 2 DDM); Kdo židli má, bydlí! – vzdělávací oblasti Český jazyk a literatura, Člověk a společnost, Umění a kultura (realizováno pro 1 základní školu, 1 DDM a pro 2 střední školy); Pátrací hra pro malé i velké – Hra po muzejní budově a stálé expozici Art, Life. Umění pro život. Na objednání. Komentované prohlídky celé expozice nebo tematické komentované prohlídky.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru