Muzejní výstava roku

Josef Mánes: Člověk – umělec – legenda
Výstava připomněla tvorbu jednoho z nejvýznamnějších českých umělců 19. století a nahlédla také pod vrstvu po desetiletí tradovaných stereotypů spojených s jeho dílem. Představeny byly stěžejní okruhy Mánesovy tvorby i srovnávací materiál, postihující jak díla jeho českých současníků, tak zahraničních umělců, kteří české prostředí ovlivňovali. Celkový pohled na Mánesovu osobmost doplnily ukázky z umělcovy korespondence, dobové texty a fotografie. V neposlední řadě výstava návštěvníky také seznámila s novými objevy učiněnými při restaurátorském průzkumu Mánesových děl.
85/2023
Národní galerie v Praze
Staroměstské nám. 12, 110 15 Praha 1
+420 224 301 122
+420 778 407 041
info@ngprague.cz
http://www.ngprague.cz
23281
MK ČR

Povinné přílohy

Josef Mánes je jedním z nejvýznamnějších českých umělců 19. století, poslední monografickou výstavu si však mohli návštěvníci prohlédnout v roce 1971. Jeho tvorba se vyznačuje neobyčejnou šíří a kvalitou – zahrnuje práce určené do veřejného prostoru i vyhraněně intimního charakteru, díla nadčasová i zcela aktuální, podobizny, krajiny i alegorie; plátna, kresby i grafiky. Výstava představila stěžejní okruhy Mánesovy tvorby a doplnila je o srovnávací materiál, postihující jak práce jeho českých současníků, tak zahraničních umělců, kteří české prostředí ovlivňovali. Celkový obraz Mánesovy osobnosti doplnily ukázky z umělcovy korespondence, dobové texty a fotografie a v neposlední řadě i informace o nových objevech učiněných v rámci restaurátorského průzkumu Mánesových děl. Cílem výstavy bylo také nahlédnout pod vrstvu po desetiletí tradovaných stereotypů, které se s Mánesovým dílem pojí. Významnou část výstavy proto tvořila recepce Mánesovy tvorby po jeho smrti, kdy se nejprve stal ikonou tzv. generace Národního divadla a v závěru 19. století bylo jeho jméno vtěleno do spolku sdružujícího umělce obracející se k novým výtvarným směrům. Ve 20. století se pak „mánesovský mýtus“ proměňoval od národoveckého pojetí první poloviny století k ideologizaci umělce v rámci socialistického realismu. Výstava představila více než 400 exponátů z 25 veřejných institucí a soukromých sbírek, včetně originálu Kalendářní desky pražského orloje ze sbírek Muzea hlavního města Prahy.
Markéta Dlábková, Veronika Hulíková
31.3.2023
16.7.2023
III.–VII.
út, čt–ne; st
10–18; 10–20
Veronika Hulíková
veronika.hulikova@ngprague.cz

Nepovinné přílohy

Tomáš Svoboda
Matěj Činčera, Jan Kloss, Adam Blažek, Adam Zaňka
Josef Mánes: Člověk – umělec – legenda, katalog k výstavě, autorky: Markéta Dlábková, Veronika Hulíková, grafické řešení: Matěj Činčera, Jan Kloss; Mánes / Obrazy do kapsy, autorky: Blanka Kafková, Hana Rosenkrancová, grafické řešení: Bohumil Vašák, Tereza Velíková; Josef Mánes: Přítel a umělec, knížka určená starším dětem (11+) a dospělým, autorka: Monika Švec Sybolová, grafické řešení: Matěj Činčera, Jan Kloss, ilustrace: Martina Horáková (plakát k výstavě, informační leták).
Veřejný a vzdělávací program pro studenty a dospělé zahrnoval tradiční komentované prohlídky ve výstavě s kurátorkami, restaurátorkami a edukátorkami a cyklus přednášek specialistů na Mánesovo dílo. Naplnily se oba běhy kurzu dějin umění Zaostřeno na Josefa Mánesa. Program akcentoval i dětské návštěvníky, pro které byla k dispozici speciální dětská stezka přímo ve výstavě a na balkoně odpočinková a interaktivní zóna Život Josefa Mánesa v kostce. Pro rodiče s dětmi ve věku 5 až 10 let byla realizována dětská vernisáž. Zdarma se uskutečnil Rodinný den s Josefem Mánesem, kdy se v zahradě Šternberského paláce rozehrála na jedno odpoledne doba Josefa Mánesa. Pro pedagogy byla připraveny speciální komentované prohlídky, pro základní školy vznikl vzdělávací program Vzhůru do plenéru a pro střední školy Mánes: mýtus umělce.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru