Muzejní výstava roku

Petr Brandl: Příběh bohéma
Výstava po více jak v padesáti letech přibližuje dílo nejvýznamnějšího barokního malíře v Čechách Petra Brandla (1668-1735). Prezentuje jeho monumentální oltářní plátna, která jsou pro účel výstavy restaurována, dále portrétní tvorbu a námětově velice zajímavé žánrové malby. Návštěvníci mají možnost poprvé zhlédnout nově objevená díla. Výstava je koncipována jako vyprávění dvou paralelních příběhů: děl malíře a jeho života. Právě umělcův život, k němuž máme četné archivní doklady, je i pro dnešního diváka pozoruhodný nejen bohémským a revoltujícím způsobem, ale lze vněm najít zajímavé analogie s problémy dnešní doby. Brandlovo dílo doplňují ukázky z tvorby také jeho předchůdců (Karel Škréta) a současníků (Jan Kupecký, Matyáš Bernard Braun a další).
86/2023
Národní galerie v Praze
Staroměstské náměstí 12, 110 16 Praha 1
+420 220 397 211
info@ngprague.cz
http://www.ngprague.cz
00023281
Ministerstvo kultury

Povinné přílohy

Výstava po více než padesáti letech představuje dílo a život nejvýznamnějšího reprezentanta české barokní malby Petra Brandla (1668–1735). Návštěvník má příležitost zhlédnout jednak ikonická díla tohoto umělce, ale také malby nově objevené, či nikdy nevystavené. Pro zvýšení atraktivity byla zvolena koncepce dvoulineárního výkladu – díla malíře a jeho života, k němuž se dochovalo naprosto nebývalé množství archivních dokladů. Z tohoto důvodu jsou také popisky k jednotlivým exponátům koncipovány jako dvojí „vyprávění“ k dílu, a k Brandlovu životu. Základní strukturu výstavy tvoří chronologická linie, na níž se dají nejlépe návštěvníkovi prezentovat nejen stylové a rukopisné proměny, ale umožňuje také barvitý výklad dramaticky vedeného života malíře. Na chronologické linii jsou současně prezentovány tematické celky – např. Brandlova portrétní produkce, žánrové malby, spolupráce Brandla se sochařem M. B. Braunem či oddíl věnující se technice malby (doplněné rentgenovými snímky a dvěma ZOOM videi přibližující zblízka strukturu malby a zajímavé detaily). Návštěvník má kromě výstavních textů k dispozici také audioguida (ke stažení zdarma přes QR kód přímo na výstavě nebo přes webové stránky NGP). Ve výstavě může návštěvník dále zhlédnout Obrazy ze života Petra Brandla: animovaný film výtvarníka Tomáše Zacha (namluvil Kryštof Hádek, ukázka na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=kR5wOql7h0o). K Brandlovu obrazu Historie Josefa Egyptského má návštěvník možnost vyslechnout skladbu inspirovanou tímto dílem (autor: T. Horváth: https://www.youtube.com/watch?v=MMpGSNYgIbs&list=PLHkieOSQsuW139LhKezp1UQXI60zikcnE&index=5). k tomuto dílu se váže také časosběrný videodokument (3 minuty) pojednávají o náročném restaurování (režie J. Strejcovský, kamera J. Straka). Výstavu poté uzavírá videodokument o Petru Brandlovi a zákulisí vzniku výstavy (16 minut, režie J. Strejcovský, kamera J. Straka). Unikátním počinem této výstavy je také divadelní hra o Brandlovi: Tři ženy a zamilovaný lovec souboru Geisslers Hofcomoedianten, (4 reprízy během konání výstavy). Počet exponátů: 64, počet zapůjčitelských institucí: 34.
Andrea Steckerová
20.10.2023
11.2.2024
X.–II.
út–ne
10–18
Andrea Steckerová
andrea.steckerova@ngprague.cz

Nepovinné přílohy

Roman Brychta, Markéta Mráčková, Barbora Šimonová
Štěpán Malovec, Kristina Ambrozová
• Petr Brandl – příběh bohéma – katalog výstavy; • Petr Brandl – edice Obrazy do kapsy / Pocket Paintings; • Brožura obsahují popisky ve výstavě v česko-anglické verzi, všechna díla reprodukována; • Interaktivní listy pro děti a mládež pro individuální prohlídku výstavy; • Studijní materiál pro pedagogy – ke stažení zdarma ve formě PDF na webových stránkách NG; • Informační leták k výstavě; • Plakáty; • Merch předměty: tužky, gumy, zápisníky, žvýkačky, „tetovačky“, trička, textilní tašky, pohlednice, zrcátka, magnetky a další.
• Komentované prohlídky s kurátorem pro širokou veřejnost (10 x za měsíc); • Komentované prohlídky s edukátorem pro širokou veřejnost (6x – 10x za měsíc); • Komentované prohlídky v německém a anglickém jazyce; • Komentované prohlídky pro školní skupiny (SŠ); Na světle i v temnotě, na plátnech i v životě (s tvořivou dílnou pro 2. st. ZŠ a SŠ); Když promluví štětec (1. st. ZŠ); Jak Josef Egyptský pomohl svým bratrům (MŠ); • Víkendové dílny a workshopy (děti a mládež); • Odborné přednášky na daná témata s odborníky (např. restaurátorem, archivářem, historikem umění); • Diskuse – Brandlovy obrazy v kontextu eticko-mravních, historických a společenských interpretací (s arciopatem břevnovsko-broumovského kláštera Petrem P. Siostrzonekem a teologem Jáchymem Gondášem); • Kurz dějin umění– Zaostřeno na Brandla (sada 6 přednášek) – leden a únor 2024; • 5.–6. 2.– konference Petr Brandl (Veletržní palác); Veškeré doprovodné aktivity uvedeny na: https://www.ngprague.cz/udalost/3601/petr-brandl-pribeh-bohema.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru