Muzejní výstava roku

Křehká krása rašelinišť
Výstava umístěná v nových prostorách telčské pobočky Muzea Vysočiny Jihlava zve návštěvníky do světa tajuplných, fascinujících a pověstmi opředených mokřadů, které jsou důležitou součástí našeho přírodního dědictví. Na Telčsku, stejně jako jinde po celém světě, rašeliniště patří mezi nejcennější, ale i činností člověka nejvíce zasažené biotopy. Dlouhodobá výstava se skládá ze tří koncepčně propojených částí: Na počátku byl kámen, Ostrovy dávno zapomenutých pokladů a Krajina na houpačce. Dlouhodobá výstava Křehká krása rašelinišť vznikla v rámci projektu Přírodní dědictví rašeliništních krajin regionu Mühlviertel a Geopark Vysočina jako chráněný přírodní prostor, místo zážitků a vzdělávání (číslo projektu: ATCZ 214) financovaného v rámci programu Interrreg Rakousko – Česká republika.
91/2023
Muzeum Vysočiny Jihlava, p. o.
Masarykovo náměstí 1224/55, 586 01 Jihlava
+420 567 573 896
+420 603 441 681
info@mvji.cz
http://www.mvji.cz
00090735
Kraj Vysočina

Povinné přílohy

Výstava vznikla v rámci programu Interreg Přírodní dědictví rašeliništních krajin regionu Mühlviertel, Waldviertel a Kraj Vysočina jako chráněný přírodní prostor, místo zážitků a vzdělávání (ATCZ214) Výstava Křehká krása rašelinišť je umístěna v nově otevřené pobočce Muzea Vysočiny Jihlava v Telči. Výstava Křehká krása rašelinišť zve návštěvníky do světa tajuplných, fascinujících, pověstmi opředených mokřadů, které jsou důležitou součástí našeho přírodního dědictví. Na Telčsku, stejně jako jinde po celém světě, patří mezi nejcennější, ale i činností člověka nejvíce zasažené biotopy. Hlavním cílem výstavy je předložit široké veřejnosti poutavou formou informace o vzniku, vývoji a fungování rašelinišť a upozornit na jejich křehkost, zranitelnost a nutnost ochrany. Jednotlivé sály jsou pojmenovány metaforicky: Na počátku byl kámen (pojednává o regionálních geologických poměrech oblasti); Ostrovy dávno ukrytých pokladů (vysvětlují, co jsou rašeliniště, jak vznikla a kde se s nimi můžeme setkat); Krajina na houpačce (představují rašeliniště Telčska jako místa plná výkyvů, kde nejen že se houpe půda pod nohama a kolísá mikroklima, ale na velmi vratkých základech stojí bohužel i jejich samotná existence). Hlavním cílem výstavy Křehká krása rašelinišť je zpřístupnit odborné informace o rašeliništích. Mobiliář i exponáty jsou voleny tak, aby spolupůsobily, v harmonickém celku umocňovaly dojem z výstavy a udržovaly v rovnováze její edukativní a estetickou stránku. Malé, ale přírodovědně velmi důležité exponáty jsou vyvažovány dermoplastickými preparáty větších živočichů, modely hmyzu, velkými 3D modely pylových zrn nebo modelem profilu rašeliniště zaujímajícím prostor podél celé zdi jednoho sálu. Při navrhování mobiliáře jsme byli inspirováni myšlenkou neustálého pohybu a výkyvů. Některé vitríny proto mají okraje tvarované jako pozvolné vlny, v některých místnostech se při došlápnutí mírně houpe podlaha a také některé textové a obrazové informace jsou umístěny na válcích, jimiž lze pohybovat, nebo vodorovné projekční plochy připomínají tvarem jezírka.
Klára Bezděčková, Jiří Juřička, Karel Malý, Andreas Hunger, Pavel Bezděčka, Eva Charvátová, tým Muzea Vysočiny Jihlava
5.4.2023
I.–X., XII.
út–ne
10–12, 13–16
RNDr. Klára Bezděčková, Ph.D.
bezdeckova@mvji.cz

Nepovinné přílohy

Tomáš Bílek, tbi architekti
Scenografie, s. r. o.,st.dio, s. r. o.
Martina Doležalová
Informační leták Křehká krása rašelinišť
Komentované prohlídky expozicí. Edukační programy: - Fauna a flóra (pro 1. a 2. stupeň) / - Na počátku byl kámen (pro 1. a 2. stupeň). Dílničky v rámci Muzejní a galerijní noci. Dílničky v rámci Dnů otevřených dveří.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru