1.7.2015

Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem vydala katalog výstavy Schránka pro ducha

Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem vydala doprovodný katalog k výstavě Schránka pro ducha, kterou je možné navštívit od 13. června do 28. září 2015.

Úvod k výstavě i katalogu seznamuje návštěvníky s uplynulým padesátiletím v dějinách galerie. Věnuje se zakladatelské roli prvního ředitele Miloše Saxla i významným událostem z historie instituce, jakými byla rekonstrukce budovy jízdárny nebo legendární akce 1. mezinárodní malířské symposium Roudnice ´70. Vypovídá rovněž o nejúspěšnějších výstavních projektech a edukačních aktivitách. Dává tak nahlédnout do celého spektra činností souvisejících se základním posláním galerie.

Další část katalogového textu charakterizuje nadějnou dobu šedesátých let a tehdejší výtvarnou scénu, jež se postupně emancipovala od sovětské doktríny a proměňovala se ve svébytnou kulturu nakročenou do vyspělého evropského kontextu. Jednu z mála světlých kapitol moderních dějin ukončila okupace Československa vojsky východního bloku v srpnu 1968. Období, jemuž se výstava i katalog věnují, přesahuje striktní chronologické vymezení šedesátých let. Zájem se soustřeďuje již na konec padesátých let, charakterizovaný v české historiografii jako „období tání“, a končí rokem 1970, kdy po exkomunikaci reformátorů definitivně skončily iluze o brzkém odchodu vojsk a nastoupil tvrdý proces normalizace se všemi důsledky pro společnost ocitnuvší se v klauzuře bezčasí.

Následuje oddíl zasvěcený roudnické sbírce umění šedesátých let a jejím částem, pojmenovaným podle metaforických názvů stěžejních uměleckých děl. Věnuje se umění postsurrealistické imaginace, informelu, umění gesta a znaku, mnohovrstevnému proudu umírněného modernismu, který se rodil v prostředí výtvarných skupin zakládaných na přelomu padesátých a šedesátých let, dále pak konstruktivním tendencím a nové figuraci. Samostatná kapitola charakterizuje specifickou kolekci vytvořenou v průběhu 1. mezinárodního malířského symposia Roudnice ´70, jež na půdě galerie symbolicky ukončilo slibná šedesátá léta. Poslední část se zabývá vstupy současných umělců, kteří reagují na výzvu umění šedesátých let.

Katalog vydala Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, p. o., k výstavě Schránka pro ducha, uspořádané k 50. výročí otevření v době od 13. června do 28. září 2015.

Akce proběhla pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka.

Výstavu podpořily Ministerstvo kultury ČR, Galerie Kodl, firmy Meva a.s., Wendy s. r. o. a Dortletka. Partnery výstavy byly Railreklam a Artmap.

Zpět

nahoru