Asociace muzeí a galerií ČR - Dění v oboru
26.4.2023

Židovské muzeum v Praze vydalo první sérii NFT ze svých sbírek

Židovské muzeum v Praze vydalo jako jedno z prvních českých muzeí vlastní sérii NFT. Exkluzivní výběr je složen z osmi unikátů, které pro účely zvláštní emise vybrali kurátoři muzea v loňském roce, krátce před zahájením 26. generální konference Mezinárodní rady muzeí ICOM (International Council of Museums) v Praze. Limitovaná emise byla vydána v rámci partnerství, jež Židovské muzeum v Praze uzavřelo se švýcarskou společností. Ta během konference zajistila subskripce bezplatného vlastnictví vybraného NFT mezi 228 příjemci z celkem 69 zemí na všech pěti kontinentech. Jsou mezi nimi jak ti, kdo již s NFT nějakou zkušenost mají, tak ti, kdo do nového světa sběratelství nemateriálních autentických děl teprve pronikají.

Cestou získávání znalostí na základě konkrétní praktické zkušenosti, se vydalo také Židovské muzeum v Praze. Jeho šéfkurátorka Michaela Sidenberg k tomu uvedla: „Židovské muzeum v Praze chápe možnost vydat vlastní emisi NFT jako jedinečnou příležitost pro testování technologie blockchain a NFT v kontextu paměťových a kulturních institucí. Jsme vděčni společnosti Patron-of-Art, která nás celým procesem provedla doslova krok za krokem, a především upozornila na možná úskalí. V souvislosti s NFT v kontextu veřejných sbírek vyvstává řada odborných a právních otázek, o nichž bychom na základě nově nabytých zkušeností rádi vedli další diskusi na celonárodní i mezinárodní úrovni.” Leo Pavlát, ředitel Židovského muzea v Praze, dodal: „Těší mě, že můžeme naši instituci představit jako tu, která využívá inovace a nové technologie ke zpřístupnění jedinečných poznatků současným i budoucím generacím.”

První sérii NFT ze sbírek Židovského muzea si můžeme prohlédnout zde: JMP page on Patron of Art

Co je NFT?
Jde o iniciály anglického spojení „non-fungible token”. „Token” označující „známku” či „žeton” je unikátní kód, jehož hlavním rysem je prokazatelná jedinečnost a autenticita ve smyslu nezaměnitelnosti. V případě uměleckých děl a artefaktů, ať již původních digitálních kreací nebo digitalizovaných originálů vytvořených klasickými výtvarnými a řemeslnými technikami, si lze NFT představit nejlépe jako digitální klon, který je buď zcela unikátní solitér nebo součást limitované edice, přičemž každý „klon” (speciálně vygenerovaný kód) je dohledatelný v tzv. blockchainu (druh distribuované a většinou decentralizované databáze uchovávající neustále se rozšiřující řetězec chronologických záznamů, jež jsou ověřeny prostřednictvím P2P uzlů na základě předem stanovených pravidel. Datové stopy záznamů jsou v této databázi, která je současně páteří kryptoměn jako jsou například Bitcoin, Ethereum ad., uloženy navždy a jsou veřejně přístupné. NFT je v těchto registrech možné dohledat podle identifikace tokenu (unikátní identifikační číslo) a ověřit jeho propojení na existující originál, což je jednoznačným potvrzením autenticity.

Více informací:
Michaela Sidenberg, hlavní kurátorka sbírek Židovského muzea v Praze
michaela.sidenberg@jewishmuseum.cz/ +420 606 748 236 

Gabriela Zadražilová, vedoucí Odboru rozvoje a vztahů s veřejností
gabriela.zadrazilova@jewishmuseum.cz/ +420 605 246 233

 

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Náměty posílejte nejpozději do 27. listopadu 2023

Termín pro podání žádostí je do 31. března 2023

1.–3. listopad 2022 v Multifunkční kulturní centrum v Hlinsku

4. listopadu 2021 v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

nahoru

Jak zjistit novinky z oblasti muzejnictví?

Chcete se dozvědět, ve kterém muzeu nebo galerii hledají nové zaměstnance, jaké zajímavé publikace v oboru právě vyšly, anebo jaké putovní výstavy nabízejí české muzejní instituce k zapůjčení? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Muzejní aktuality Kontaktujte nás