Asociace muzeí a galerií ČR - Dění v oboru
3.9.2008

ArtCrossing

Multimediální vzdělávací projekt pro žáky, studenty a učitele

Vážené kolegyně a kolegové,
 
rádi bychom Vás informovali o několika zajímavých výstupech multimediálního vzdělávacího projektu pro žáky, studenty a učitele ArtCrossing, který realizuje Lektorské oddělení Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze ve Veletržním paláci.
 
Projekt ArtCrossing probíhá od roku 2006 do srpna roku 2008 a jeho cílem je přispět k rozvíjení informační gramotnosti, kreativity a klíčových kompetencí žáků a studentů a posílení pedagogických kompetencí jejich učitelů výtvarné a hudební výchovy. Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.
 
K naplnění cílů projektu jsme připravili:
- multimediální vzdělávací programu pro žáky 2. stupně ZŠ a studenty SŠ, jejichž koncepci vymysleli současní umělci – M. Thelenová, R. Müllerová, P. Vargová, M. Smetana, P. Ryška, P. Mrkus
- e-learningový kurz Chytání vzpomínek
- nový multimediální ateliér v přízemí Veletržního paláce
- akreditovaný vzdělávací seminář Tvůrčí využití ICT ve výuce výtvarné výchovy
- odbornou publikaci pro pedagogy o níž se dozvíte více dále
- náměty do hodin výtvarné výchovy založené na inspiraci současným uměním
- prezenční knihovnu zahraniční odborné literatury
 
Rádi bychom Vás upozornili, že jsme spustili nové webové stránky projektu. Více informací o projektu naleznete nyní na www.artcrossing.cz Stručně si o projektu můžete přečíst také v přiložené tiskové zprávě.
 
V červenci tohoto roku jsme vydali publikaci, která by pro Vás mohla  být zajímavá. Její název je "ICT a současné umění ve výuce – inspirace pro pedagogy výtvarné, hudební a mediální výchovy". Kniha shrnuje teoretické poznatky a praktické příklady práce se současným uměním, které směřují k rozvíjení kreativity a informační gramotnosti mladých lidí ve věku 11 až 19 let. Tyto aktivity lze realizovat v galerii či ve škole. Publikace usiluje o to být praktickým průvodcem učitele a obsahuje i zhodnocení projektu ArtCrossing a rozhovory s učiteli pilotních škol, zúčastněnými umělci a galerijními pedagogy. Publikaci můžete získat v tištěné podobě na níže uvedené adrese či si ji stáhnout z webových stránek projektu.
 
V rámci projektu byl ve spolupráci s umělkyní Pavlou Scerankovou vytvořen e-learningový kurz "Chytání vzpomínek". Kurz určený žákům 2. stupně ZŠ a studentům SŠ je zaměřen především na vztah digitálních technologií, současného umění a paměti, jak naší, tak digitální.  Výstupy prací žáků a studentů (videoarty), kteří kurz absolvují budou zveřejňovány v internetové online galerii na adrese: www.galerie-chytanivzpominek.net. Kurz je dostupný po získání hesla z webových stránek nebo ho lze získat na CD na níže uvedených kontaktech. 
 
Pokud Vás projekt zaujal, zveme Vás na jednodenní seminář a prezentaci projektu. Plánovaný termín realizace je říjen 2008. Máte-li zájem o další vzdělávání v oblasti využití ICT ve výtvarné výchově či při zprostředkování uměleckých děl v galeriích můžete se předběžně zaregistrovat také na akreditovaný třídenní seminář "Tvůrčí využití ICT ve výuce výtvarné výchovy", který proběhne na podzim tohoto roku (listopad). Více informací o obou seminářích Vám včas zašleme.
Přejeme Vám hezké dny a rádi Vám odpovíme na Vaše případné otázky.
 
Lucie Štůlová Vobořilová, vedoucí projektu ArtCrossing
a
Lucie Chocholová, koordinátorka projektu ArtCrossing
 

ArtCrossing- multimediální vzdělávací projekt pro žáky, studenty a učitele
Sbírka moderního a současného umění
Národní galerie v Praze
Veletržní palác
Dukelských hrdinů 47
170 00 Praha 7
 
Tel.: +420 224 301 201, +420 224 301 003
Fax: +420 233 376 243
E-mail: artcrossing@ngprague.cz
Web: www.artcrossing.cz

 
 Tisková zpráva  Dokument PDF (251 kB)

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Náměty posílejte nejpozději do 27. listopadu 2023

Termín pro podání žádostí je do 31. března 2023

1.–3. listopad 2022 v Multifunkční kulturní centrum v Hlinsku

4. listopadu 2021 v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

nahoru

Jak zjistit novinky z oblasti muzejnictví?

Chcete se dozvědět, ve kterém muzeu nebo galerii hledají nové zaměstnance, jaké zajímavé publikace v oboru právě vyšly, anebo jaké putovní výstavy nabízejí české muzejní instituce k zapůjčení? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Muzejní aktuality Kontaktujte nás