Asociace muzeí a galerií v České republice

Asociace muzeí a galerií ČR
22.1.2016

Docent PhDr. Zbyněk Zbyslav Stránský, významný český muzeolog

† 21. ledna 2016

S lítostí vám oznamujeme smutnou zprávu, že nás dne 21. 1. 2016 v ranních hodinách opustil významný český muzeolog doc. PhDr. Zbyněk Zbyslav Stránský.

Z. Z.Stránský byl celosvětově uznávaný muzeolog, již od mládí se zajímal o historii, archeologii a hudbu. Po dokončení studia na vysoké škole pracoval, např. v Muzeu Antonína Dvořáka v Praze nebo v Moravském zemském muzeu v Brně, kde inicioval zřízení nového metodického centra muzeologie. Zasloužil se o etablování muzeologie jako svébytné vědní disciplíny a o rozvoj muzeologické pedagogiky. Na jeho popud byla na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnes Masarykova univerzita) zřízena externí fakulta muzeologie, na které také přednášel. Po listopadu 1989 se stal řádným členem ICOM, kde byl zvolen viceprezidentem Komise pro muzeologii (ICOFOM). Po zřízení samostatné katedry muzeologie na Masarykově univerzitě, stanul v jejím čele. Byl také prvním habilitovaným docentem muzeologie. Zasloužil se o vybudování katedry ekomuzeologie v Banské Štiavnici při Univerzitě Mateje Bela v Banské Bystrici. Z. Z. Stránský je autorem řady publikací zabývající se nejen terminologií a metodikou v muzeologii.

 Čest jeho památce!

Parte  (491 kB)

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

17. května až 15. června 2024

Muzea pro vzdělávání a výzkum

Školení je zdarma a probíhá v Praze a v Brně

Vyjádření podpory slovenským kulturním institucím

nahoru

Jak se přihlásit do AMG?

Chcete se stát členem Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s.? Potřebujete získat podrobnější informace o činnosti AMG, formách a možnostech členství, nebo výši členských příspěvků? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Více o přihlášení Kontaktujte nás