5.12.2015

Zápis z plenárního zasedání a diskuzního fóra Muzeologické komise_11_2014

Technické muzeum v Brně, 3. 11. 2014

Plenární zasedání a Diskuzní fórum Muzeologické komise AMG, 3. 11. 2014, 14 – 17 hod., Technické muzeum Brno

Přítomni : dle prezenční listiny

Přivítání

Účastníky plenárního zasedání přivítal I. místopředseda Muzeologické komise Petr Nekuža krátce po 14 hodině a seznámil je s návrhem programu uzavřeného plenárního zasedání i otevřeného diskuzního fóra:

(PZ)

1. Informace o činnosti Výboru MuK AMG, změny v členské základně

2. Volba předsedy MuK AMG

3. Zpráva o projektech komise

4. Různé – všeobecná rozprava

-

(DF)

1. Informace o proběhlých a budoucích konferencích

2. Informace o nové literatuře

3. Různé

Program plenárního jednání i diskuzního fóra byl odsouhlasen.

--

PZ

Informace o činnosti Výboru MuK AMG, změny v členské základně

Petr Nekuža informoval ve stručnosti o činnosti Výboru MuK AMG, seznámil se změnami v členské základně s odkazem na podrobnější informace v zápisech z jednání Výboru MuK AMG, které byly členům rozeslány a jsou též umístěny na internetových stránkách komise.

Volba předsedy MuK AMG

Petr Nekuža uvedl další bod jednání – volbu předsedy MuK AMG – a seznámil účastníky s bezprecedentní situací, která vznikla s dočasně ukončeným členstvím Jana Doláka v AMG. Senátem AMG byl Jan Dolák zvolen individuálním členem a mohl se tak zúčastnit volby předsedy MuK AMG. Výborem MuK AMG byl Jan Dolák jednohlasně navržen na předsedu. Z pléna další kandidát navržen nebyl.

Do volební komise byli zvoleni Václav Rutar a Dana Veselská.

Předsedou MuK AMG byl zvolen Jan Dolák.

Zpráva o projektech komise

Dana Veselská podala detailní zprávu o konferenci v Židovském muzeu v Praze v červnu 2014, z konference též vyjde sborník.

Lucie Jagošová podala místo z jednání omluvené Ireny Chovančíkové zprávu k připravovanému sborníku z hodonínské konference, která proběhla ve dnech 19.-20. 6. 2013 s tématem Muzea a sociálně znevýhodnění. Téma bylo u nás nově otevřeno, a proto bylo složité vybrat přednášející. Celkem zaznělo 16 příspěvků, do sborníku se jich dostalo 13. Sborník prošel redakční úpravou, čeká se na tisk atd. – do konce roku 2014 musí být projekt ukončen.

Lucie Jagošová dále informovala o navazujícím projektu, dalším hodonínském semináři, s předpokladem konání v červnu 2015. Bylo zvoleno téma „Muzejní profese a veřejnost“, které je zaměřeno i k otázce spolupráce mezi vnitřními profesemi v muzeu. Členové komise byli vyzváni k účasti.

Různé – všeobecná rozprava

Další plenární zasedání je po diskuzi předběžně plánováno na červen 2015, možností je spojit jej s konferencí v Hodoníně. Podzim se jeví jako nevhodný – v  listopadu 2015 proběhne  sněm AMG a pravděpodobně budou i některé další konference. Konkrétněji bude termín ještě řešit Výbor MuK AMG.

Václav Rutar informoval o internetových stránkách komise webnode.cz a upozornil zejména na odkazy na množství zahraniční literatury.

Klára Havlíčková seznámila členy komise s tím, že se TMB rozhodlo v budoucnu vydat rozšířenou verzi francouzského muzeologického terminologického slovníku. Je nutno zajistit autorská práva a především spočítat nutné finanční náklady. Následně bude třeba řešit překlad – frankofonních muzeologů je v ČR málo. Jedná se o první předběžnou zprávu.

K této zprávě proběhla krátká diskuze – v terminologii je již třeba dodržovat evropské normy a sledovat vývoj evropské legislativy. V uvedeném případě jde však pouze o překlad.

Před přestávkou Petr Nekuža ještě pozval účastníky zasedání na vernisáž výstavy k historii motocyklů, která proběhne ten večer v TMB.

--

DZ

Informace o proběhlých a budoucích konferencích (spojeno s informacemi o literatuře)

Jan Dolák podal zprávu o konferenci Fenomén kulturného dedicstva, která proběhla 21.-23. 10. 2014 v Bratislavě. Konference měla kromě hlavních bloků i studentskou část, kde vystoupili studenti z Nitry, Bratislavy a Brna. Celkově ovšem bylo poměrně málo příspěvků s vazbou na muzea. Zaměření bylo široké, jednotlivé bloky byly věnovány muzeopedagogice, kulturnímu dědictví (zde např. architektura), současné virtuální komunikaci. Součástí konference byla návštěva bratislavského hradu a Slovenského národního archivu. Některé z příspěvků by se měly objevit v bratislavském odborném časopise Muzeológia a kultúrne dedičstvo.

Lucie Jagošová pohovořila detailněji o připravované konferenci Muzeo50, která proběhne 25.-26. 11. 2014 v kině Scala. Záštitu nad konferencí převzal děkan FF MU. Celkově je konference dělena do tří bloků. První den je věnován příspěvkům k teorii muzeologie, v druhém proběhnou přednášky věnované muzeopedagogice a výstavnictví. Veškeré informace jsou na stránkách oddělení muzeologie. Na konferenci přijedou významní světoví muzeologové včetně prezidenta ICOFOM. V první polovině roku 2015 by mělo vyjít supplementum periodika Museologica Brunensia s příspěvky z konference.

Jan Dolák informoval účastníky diskuzního fóra o připravované konferenci ICOFOM, která proběhne v roce 2015 v Japonsku. Konferenci organizuje Eiji Mizushima, který je absolventem brněnské Letní školy muzeologie.

Václav Rutar podal zprávu o konferenci ICOFOM, která proběhla ve dnech 5.-9. 6. 2014 v Paříži. Konference byla dělena celkem do 7 bloků, bylo velké množství příspěvků na čtyřech místech, nedalo se tedy vše obsáhnout. Byl zdůrazněn význam bloků, které se věnovaly geopolitické situaci v muzeologii, participaci a komunitní muzeologii. Konference utrpěla špatně zajištěným překladem příspěvků z francouzštiny.

Jan Dolák informuje o překladu kompendia Friedricha Waidachera do maďarštiny. Na Slovensku se bohužel dotisk slovenského překladu nechystá.   

Jan Dolák dále seznámil účastníky diskuzního fóra s účastí na krakovské konferenci, která se věnovala zmapování problémů v oblasti nemovitého dědictví, dopadům do sociální a ekonomické sféry. Příspěvky se dotýkaly např. revitalizací náměstí, rekonstrukcí domů atd. Z konference je očekáván publikační výstup.

V další části jednání pojednal Petr Nekuža problematiku vztahu muzeí a science center. Popsal vývoj science center ve světě a dále i situaci v České republice. Upozornil na velký nepoměr finančního zabezpečení u obou typů institucí. Hlavní důraz byl položen na to, že v Brně nyní vzniká přímá konkurence TMB – Moravian Science Centre – VIDA!. Vzhledem k tomu, že v Praze zatím nic takového není, jedná se o bezprecedentní situaci a bude v blízké budoucnosti třeba posoudit, jaký to má vliv na návštěvnost muzeí technického typu.

K tématu se též vyjádřil Pavel Holman a Jan Dolák, ve shodě – není třeba přímo soutěžit, každá z institucí má jiný účel. Do budoucna je třeba spíše najít jasný model spolupráce.

Diskuzní fórum bylo zakončeno v 17 hodin.

 

Zapsal:

Václav Rutar

 

Zpět

nahoru