5.12.2015

Zápis z plenárního zasedání a diskuzního fóra Muzeologické komise 6_2015

Národní technické muzeum, 4. 6. 2015

Zápis z Plenárního zasedání a diskuzního fóra Muzeologické komise AMG, 4. 6. 2015, 13 – 16 hod., Národní technické museum, Praha


Plenární zasedání (PZ)

 Přítomni:

Mgr. V. Rutar, Mgr. P. Nekuža, Mgr. K. Havlíčková, PhDr. V. Tomolová, Bc. M. Jarkovská, PhDr. D. Veselská, Ph.D., Mgr. I. Berger, Bc. B. Honková, Mgr. J. Večeřa, Mgr. Holman, PhDr. J. Dolák, PhD.

 

Omluveni:

Mgr. O. Kirsch, Ph.D., Mgr. L. Jagošová, Mgr. Ž. Marešová, Mgr. I. Chovančíková

 

Jednání mělo začít v 13:00, ale pro nízkou účast přítomných byl začátek odložen na 13:30, kdy jednání pokračovalo za přítomnosti jedné třetiny členů komise. Ukončení PZ bylo v 14:00. 

Program:  

1.       Přivítání – Rutar

2.       Zpráva o činnosti výboru od posledního PZ – Nekuža

3.       Zpráva o projektech komise:

a)      Holman – muzeologický seminář v Hodoníně

b)      Veselská – Seminář Akcese a deakcese v ŽMP dne 30.6.2014, ze semináře vyšel sborník

4.       Různé: Předseda komise informoval o přijetí nového člena komise – Mendelovo muzeum v Brně, zastoupené M. Jarkovskou a o celkovém stavu členské základny. Přítomní byli seznámeni s jednáními senátu, byli projednáni případní kandidáti na členy exekutivy a jejich případná podpora ze strany komise.

5.       Dolák informoval, že byl jako předseda Muk vyzván ke spolugarantování mezinárodního semináře Komunikácia v dějinách ludskej spoločnosti, který pořádá Poštové múzeum v Banské Bystrici dne 29. 9. 2015.

6.       Veselská a Dolák informovali o připomínkách k materiálům Státní koncepce kultury a Koncepce rozvoje muzejnictví v České republice.

7.       Další PZ se bude konat v termínu leden - únor 2016 v Muzeu Brněnska v Brně, zajistí J. Večeřa a výbor.

 

Závěr: PZ ukládá výboru provést aktualizaci členské základny a ukládá výboru neaktivní členy, zejména řádné členy bez zástupce v komisi, upozornit na tuto skutečnost a možné následky (vyškrtnutí ze seznamu členů komise).

 

Diskusní fórum 

Od 14:15  do 16:00 pokračovalo jednání Diskusním fórem komise na téma: Muzeologie 2015.

Přítomni:

Mgr. V. Rutar, Mgr. P. Nekuža, Mgr. K. Havlíčková, PhDr. V. Tomolová, Bc. Jarkovská, PhDr. D. Veselská, PhD., Mgr. I. Berger, Bc. B. Honková, Mgr. J. Večeřa, Mgr. Holman, PhDr. J. Dolák, PhD.

 

Dolák představil nová čísla časopisů Muzeológia a kultúrne dedičstvo, Pamiatky a múzeum, učebnici Základy muzejní pedagogiky (MZM- MCMP) a dvousvazkovou monografii Petry Šobáňové Muzejní expozice jako edukační médium.

 

Jarkovská představila časopis Museologica Brunensia a informovala o vydavatelské politice v rámci tohoto časopisu, k čemuž se rozvinula bohatá diskuse. Přítomní se shodli, že vydávání tohoto odborného časopisu by měla finančně i jinak podporovat AMG.

 

Tomolová informovala o rozvoji muzejnictví ve francouzském Lyonu.

 

Nekuža a Havlíčková představili projekt překladu francouzského terminologického slovníku do češtiny, garantuje TMB. Komise vyjádřila všestrannou podporu tomuto projektu.

 

Dolák informoval o připravovaném zasedání ICOFOM v japonské Tsukubě, semináři věnovanému Z. Z. Stránskému v Rio de Janeiru a o připracované konferenci sibiřsko-pacifického sekce ICOFOM v Taipei.

 

Dolák informoval o připravovaných projektech vydání „sebraných spisů“ Z. Z. Stránského v němčině a francouzštině.

 

Rutar informoval o webových stránkách komise (AMG, webnode) a představil nové katalogy expozic NTM.

 

Nekuža informoval o zařazení TMB mezi instituce realizující pobyty studentů v rámci programu Erasmus.

 

Veselská představila sborník ze semináře o akcesi a deakcesi.

 

Rutar informoval o připravované CIDOC Summer School 2015, které se osobně zúčastní ve dnech 8.-12. června 2015 na University of Jyväskylä ve Finsku. Letošní Summer School se koná na téma: Museum Documentation, Principles and Practice.

 

Zapsal: Jan Dolák

 

 

 

Zpět

nahoru