1. 12. 2022

Konference konzervátorů-restaurátorů v Třebíči

13. - 15. 9. 2022

30. ročník Konference konzervátorů-restaurátorů proběhl
ve dnech 13. - 15. 9. 2022 v Třebíči.

Ve dnech 13. – 15. září 2022 proběhla 30. Konference konzervátorů-restaurátorů, kterou tradičně pořádá MCK TMB a Komise konzervátorů-restaurátorů AMG v různých městech České republiky. Letošní setkání se konalo ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Třebíč, tedy v místě, které se pyšní nejen krásnou krajinou, ale rovněž mnohými historickými skvosty zapsanými na mezinárodní seznam kulturních památek UNESCO. Připraven byl pestrý program obsahující 26 příspěvků z nejrůznějších oblastí péče o kulturní dědictví, vč. 17 posterových prezentací.
Úvodní slovo patřilo Jaroslavu Martínkovi, řediteli Muzea Vysočiny Třebíč, a Ivu Štěpánkovi, řediteli TMB a zároveň předsedovi Komise KR AMG. Hostem zahájení byl i Pavel Jirásek, člen ČV ICOM, který otevřel odborný program referátem shrnujícím hlavní závěry Generální konference ICOM, vč. nově schválené definice muzea. Dále se již odvíjely tematické bloky zaměřené na restaurování malby, identifikaci falz ve výtvarném umění, vytváření užitečných databází chemického složení pigmentů, konzervaci textilií i kritického zhodnocení nevhodných restaurátorských zásahů na historických střevících, konzervaci mokrého dřeva společně s videi zachycujícími praktické postupy při impregnaci velkých kusů archeologických artefaktů. Představeny byly i výsledky unikátního gemologického průzkumu granátů langobardských šperků z Rakovníka a zhodnocení zlatnické přihrádkové techniky. Pozornost byla věnována též nově identifikovaným výzdobným technikám kovů, jako je horká tauzie. Diskutovány byly limity moderních instrumentálních metod zjišťování ryzosti drahých kovů. Znalost původních historických řemeslných technik byla rovněž zdůrazňována v rámci příspěvků k péči o dřevěné prvky staveb i nábytek a v této souvislosti bylo apelováno na nutnost uchovávat tuto tradiční dovednost a trvat na ní zejména u restaurovaných či rekonstruovaných památek. Nechybělo ani lepení keramiky v návaznosti na výzkum pevnosti spojů střepů, dále pak ošetření fotografií na různé podložce napadené plísněmi. Do programu se každoročně promítají též možnosti moderních diagnostických nebo analytických metod, jako je např. tomografie, se kterými musejí být konzervátoři obeznámeni a umět je správně aplikovat při materiálovém a technologickém průzkumu. Výčet témat je obrovský a svědčí o rozmanitosti nejrůznějších konzervátorsko-restaurátorských specializací, které jsou spojené zvláště s péčí o muzejní sbírky. Ukazují i na nutnost mezioborové spolupráce, vedení diskuzí a hledání společného konsensu při stanovení optimálních konzervátorsko-restaurátorských zásahů. Jako příklad může být uveden i příspěvek o komplexním restaurování figurek Hartmannova betlému, pro něhož přizvalo třebíčské muzeum ke spolupráci odborníky z Fakulty restaurování v Litomyšli.
Poděkování patří všem přednášejícím i autorům posterů, kteří se neváhali podělit o své poznatky a podrobit je širší diskuzi. Samotná konference tak plní důležitou platformu pro oborovou komunikaci, výměnu názorů, navazování kontaktů a konkrétních projektů. Její význam je o to větší, že s počtem 320 účastníků se jedná skutečně o největší profesní setkání konzervátorů-restaurátorů a dalších odborníků u nás. Letošní konference byla završena exkurzí na významné památky (Bazilika sv. Prokopa, Židovské město a hřbitov) a samozřejmě i do zdařilých stálých expozic Muzea Vysočiny Třebíč. Ráda bych touto formou poděkovala všem kolegům z třebíčského muzea za výbornou spolupráci při organizaci konference, velmi vstřícnou a přátelskou atmosféru po celou dobu jejího konání, stejně tak i za záštitu a podporu Kraje Vysočina a města Třebíč, všem dalším podporovatelům, mezi které patří AMG a ČV ICOM, rovněž sponzorům-firmám, nabízejícím nejrůznější produkty a přístroje zkvalitňující péči o kulturní dědictví a v neposlední řadě i svým kolegům z KKR AMG a MCK TMB za neúnavnou a stále pokračující tradici pořádání těchto podnětných setkání.
Alena Selucká, Komise konzervátorů-restaurátorů AMG

 

 

 

 

  

 

 

Foto: Eva Řezáčová, Technické muzeum v Brně.

 

Zpět

nahoru