3.4.2024

Textil v muzeu: Obuv a oděvní doplňky z usní v perspektivě dějin módy

12.–13. června 2024, Moravské zemské muzeum

Moravské zemské muzeum  Etnografický ústav ve spolupráci s Kabinetem teoretických studií Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, Komisí konzervátorů-restaurátorů AMG a Etnografickou komisí AMG

vyhlašuje 20. ročník konference

Textil v muzeu: Obuv a oděvní doplňky z usní v perspektivě dějin módy

12.13. června 2024

Moravské zemské muzeum, Dietrichsteinský palác, Zelný trh, Brno 

Více informací naleznete ZDE.

V roce 2024 se pořadatelé rozhodli zaměřit pozornost na obuv a výrobky z usní, které tvořily v minulosti oděvní doplňky či nezbytné funkční detaily oděvů. Usně mohly být kombinovány s dalšími materiály, což mohlo ovlivnit nejen funkčnost a estetiku výrobku, ale i volbu výrobní technologie. Dnes mohou být tyto detaily důvodem pro dodržení zvláštních požadavků z hlediska preventivní konzervace, např. v expozicích, při volbě vhodného uložení v depozitáři. Z usní mohly být zhotoveny nejrůznější výroky, jejichž poznání a zasazení do kontextu vývoje oděvní kultury mohou být přínosem jak pro vědeckou obec, tak zprostředkovaně prostřednictvím výstavy či jiných projektů i pro designéry a většinovou populaci.

Díky zapojení odborníků z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně bude téma reflektováno také optikou vztahu vysoké školy k muzejním sbírkám a to například na ose: obuv ve sbírkách jako kulturní dědictví - technologie a materiál - edukace a inspirace pro současnou produkci v kontextu slow fashion.

Prostor konference je otevřen také pro konzervátorské zprávy o provedených zásazích či průzkumech spojených s tématikou konference. Konference chce být platformou pro přednášející, kteří se dokáží na problematiku zaměřit v historické perspektivě, ale také s výhledem do budoucnosti, tedy s poukazem na snahu o uchování předmětů kulturního dědictví pro další generace. Proto je konference otevřena také pro konzervátorské zprávy o provedených zásazích či průzkumech spojených s tématikou konference. V neposlední řadě pořadatelé očekávají také příspěvky prezentující výstavní aktivity v sálech i ve virtuálním prostředí a moderní přístupy při edukaci v muzejním či galerijním prostoru.

 

Přihlášky k účasti na konferenci s příspěvkem (délka maximálně 20 min.) či s posterovou prezentací prosím vyplňte v níže uvedeném online formuláři do 16. května 2024. Na e-mail Vám obratem přijde potvrzení přijetí přihlášky. Účast na konferenci lze konzultovat před odesláním přihlášky na adrese pmertova@mzm.cz. Příspěvky lze prezentovat v češtině, slovenštině, polštině či angličtině.

Posterové prezentace budou umístěny v předsálí přednáškového sálu a autorům bude poskytnut prostor pro komentář posterů během přestávek. Technické detaily k prezentaci posterů budou poskytnuty zájemcům na adrese ldufkova@mzm.cz.

Písemné výstupy z přednášek budou přijímány do obsahu recenzovaného neimpaktovaného periodika Textil v muzeu (hodnotitelný výstup pro RVVI/RIV) do 31. května 2024 na adrese pmertova@mzm.cz.

Přihlášky k účasti na konferenci prosím vyplňte v níže uvedeném online formuláři do 27. května 2024. Na e-mail Vám obratem přijde potvrzení přijetí přihlášky.

Přihlášky k účasti na konferenci prosím vyplněné v níže uvedeném online od 28. května 2024 budou fakturovány ve vyšší cenové sazbě. Na e-mail Vám obratem přijde potvrzení přijetí přihlášky.

Definitivní program konference bude zveřejněn na webových stránkách MZM a současně rozeslán přihlášeným účastníkům elektronickou cestou po 16. 5. 2024. V případě naplnění kapacity přednáškového sálu (70 osob) bude příjem přihlášek zastaven již před datem uzávěrky přihlášek.

Upozorňujeme, že organizátoři nezajišťují ubytování účastníkům konference.

Účastnický poplatek bude možné uhradit pouze na základě vystavené faktury nebo v hotovosti na místě.

Konferenční poplatky

  • zdarma  student denní formy SŠ či VŠ studia (nutné předložit doklad o studiu, např. ISIC)
  • 800 Kč / osoba  fakturace na základě zaslané a vyplněné přihlášky doručené pořadatelům do 27. 5. 2024 / MZM odešle fakturu na základě údajů v přihlášce
  • 1000 Kč / osoba  platba na místě nebo fakturace na základě zaslané a vyplněné přihlášky doručené pořadatelům od 28. 5. 2024 / MZM odešle fakturu na základě údajů v přihlášce

Více informací naleznete ZDE.

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

nahoru