26.9.2008

SPOLEČNÝ SEMINÁŘ KOMISE ZOOLOGŮ ASOCIACE MUZEÍ A GALERIÍ A ZOOLOGŮ STÁTNÍ OCHRANY PŘÍRODY

Muzeum Chodska v Domažlicích a Správa CHKO Český les, 3. - 5.9.2008 (Přimda)

Dne 3.9.2008 se v prostorách Správy CHKO Český les v Přimdě sešlo ke společnému jednání 41 zoologů, z toho 22 bylo z muzeí, 17 z orgánů a organizací státní ochrany přírody a 2 z jiných institucí. Účastníky semináře uvítal vedoucí Správy CHKO Český les, Ing. Jindřich Horáček, Ph.D. Vlastní jednací část semináře uvedli zoolog Muzea Chodska Ing. Zbyněk Kejval, pracovnice Správy CHKO RNDr. Milena Prokopová, Ph.D. a stávající předseda komise zoologů  Ing. Ivo Rus.

 K 1.9.2008 měla zoologická komise oficiálně 41 řádně zaregistrovaných členů. Od posledního jednání komise v Přerově neobdržel výbor komise prostřednictvím AMG žádnou novou přihlášku, přestože se opět několik nových zoologů v muzeích objevilo. Z toho vyplývá, že přítomnými členy zoologické komise (plenární zasedání) nebyl oficiálně přijímán žádný nový člen. Naopak ústy svého vedoucího se s námi rozloučil budoucí důchodce RNDr. František Němec ze Západočeského muzea v Plzni.
Protože od poslední volby tříčlenného výboru komise uplynuly předepsané 3 roky (viz stanovy AMG, § 17, odst. 3) proběhla nová volba. Ve funkci předsedy byl i nadále potvrzen Ing. Ivo Rus z Regionálního muzea v Kolíně a jedním z členů zůstává i nadále Ing. Zdeněk Vitáček z Vlastivědného muzea a galérie v České Lípě. Vzhledem k plánovanému odchodu RNDr. Karla Pecla z Písku v příštím roce do důchodu (druhý člen výboru) odsouhlasilo plenární zasedání nového člena výboru zoologické komise, a to kolegu RNDr. Dušana Trávníčka z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.
Předseda komise Ing. Ivo Rus seznámil přítomné s činností ve vztahu k AMG za uplynulý rok. Jediným bodem bylo hodnocení dotazníku „Analýza struktury sbírkových fondů muzeí České republiky po deseti letech“. Ihned po obdržení dotazníku byly vzneseny námitky na v podstatě nesmyslné dělení zoologických sbírek. Bohužel toto dělení nerespektuje ani to nejzákladnější dělení na obratlovce a bezobratlé. Rovněž neodpovídá dnešní zákonné evidenci sbírkových předmětů, neřeší zda ke sbírkám patří či nepatří tzv. doprovodná dokumentace. Bez odpovědi! Na základě výše uvedeného bude tedy každý muzejník i každé muzeum vyplňovat dotazník podle zcela jiných kritérií. Ve výsledku pak vzniknou naprosto nesmyslná čísla, bez jakékoliv vypovídací hodnoty o stavu sbírek v muzeích.
Pak již byly na programu přihlášené referáty s použitím projekční techniky:
Mgr. Jan Robovský (Př.f. Jihočeské University, České Budějovice): Regionální muzea, školy  a zámky – místa se „zapomenutými“ jedinečnými přírodninami.
RNDr. Antonín Reiter (Jihomoravské muzeum, Znojmo): Mokřadní lokality Znojemska –  výsledky projektu po prvních dvou sezónách.
RNDr. Roman Vacík (Západočeské muzeum, Plzeň): Ptáci českého lesa.
RNDr. Dušan Trávníček (Muzeum jihovýchodní Moravy, Zlín): Vodní brouci CHKO  Moravský kras.
Ing. Zbyněk Kejval (Muzeum Chodska, Domažlice): Významné druhy brouků čeledi  Anthicidae České republiky.
Pavel Bezděčka (Muzeum Vysočiny, Jihlava): Významné druhy muzejních  myrmekologických sbírek ČR.
RNDr. Milena Prokopová, PhD. (Správa CHKO Český les): Křížem krážem Českým lesem.
RNDr. Milena Prokopová, PhD. za Mgr. Petru Cehlárikovou (Správa CHKO Český les):  Populace bobra evropského v Českém lese.
 Po večeři pokračoval druhý blok přednášek:
RNDr. Karel Pavelka (Muzeum regionu Valašsko, Vsetín): Hnízdní společenstvo ptáků v  karpatské jedlobučině Salajka v letech 1983-1992.
RNDr. Pavel Řepa (Správa CHKO Slavkovský les): Zjištění datlíka tříprstého v Slavkovském  lese.
Mgr. Pavel Šustr, PhD. (Správa NP Šumava): Telemetrie jelenovitých v NP Šumava.
RNDr. Karel Pecl (Prácheňské muzeum, Písek): Stálá expozice exotické přírody v Protivíně  „Exotický svět pralesů a mořských pobřeží“.
RNDr. Dušan Trávníček (Muzeum jihovýchodní Moravy, Zlín): Madagaskar – gigantická  archa Noemova I.

 Druhý den 4.9. byl věnován celodenní terénní exkurzi po území CHKO Český les. Za doprovodu a odborného výkladu pracovnice CHKO RNDr. Milena Prokopová a zoologa Muzea Chodska Ing. Zbyňka Kejvala absolvovali účastníci semináře několik krátkých pěších tras a zastávek zaměřených především lesní a mokřadní biotopy. V jižní části CHKO jsme postupně navštívili NPR Čerchovské hvozdy (komplex podhorských bučin) a vrchol Čerchova (1042 m n.m., nejvyšší bod Českého lesa, rozhledna), PP Veský mlýn (rašelinná niva Plešského potoka) a pozůstatky zaniklé obce Pleš (něm. Floss). Bohužel počasí nám opět nepřálo, spustil se dosti vydatný déšť.
 Po večeři proběhly v prostorách správy CHKO další naplánované přednášky:
Pavel Bezděčka (Muzeum Vysočiny, Jihlava): Současný stav českých a moravských populací  mravenců podrodu Coptoformica.
Mgr. Ivana Hradská (Západočeské muzeum, Plzeň): Pavouci Českého lesa.
RNDr. Roman Vacík za RNDr. Františka Němce (Západočeské muzeum, Plzeň): Něco na  bleší téma.
Mgr. Lenka Jeřábková (Správa ochrany přírody – ústředí, Praha): Nálezová databáze AOPK  ČR.
RNDr. Evžen Kůs (Zoologická zahrada hl.m., Praha): Využití osteologického materiálu a  dermoplastických preparátů ze zoologických zahrad v práci přírodovědných muzeí.
RNDr. Antonín Reiter (Jihomoravské muzeum, Znojmo): Kávové hory a Tihámská poušť,  přírodní kontrasty Jemenu.
RNDr. Dušan Trávníček (Muzeum jihovýchodní Moravy, Zlín) za RNDr. Vladimíra  Lemberka (Východočeské muzeum, Pardubice): Madagaskar – gigantická archa  Noemova II.

 Závěrečný den 5.9. byl věnován dalším terénním exkurzím. V severní části CHKO jsme postupně navštívili PR Farské bažiny (lesní vrchoviště), NPP Na požárech (mokřadní rašelinné louky) a nivu Kateřinského potoka s populací bobra evropského (Castor fiber). Po obědě byl seminář ukončen.

Zapsal: Ivo Rus – předseda komise zoologů AMG
Regionální muzeum v Kolíně, 24.9.2008

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Muzeum Chodska v Domažlicích a Správa CHKO Český les, 3. - 5.9.2008 (Přimda)

nahoru