1.3.2024

sekce Pardubického a Královéhradeckého kraje, KKR AMG ČR

11. 10. 2023

Dne 11. 10. 2023 proběhlo zasedání Komise konzervátorů-restaurátorů Pardubického a Královéhradeckého kraje.
Tentokrát jsme se sešli v nových prostorách depozitářů a konzervátorských dílen Východočeského muzea v Pardubicích v Ohrazenicích.
Na jednání se nás sešlo 21, včetně dvou studentů z univerzity Mikuláše Koperníka v Toruni, v Polsku, kteří studují restaurování polychromovaných soch, nástěnné malby a olejomalby, a v současné době pobývali v rámci studijního programu Erasmus na stáži v Muzeu východních Čech v Hradci Králové.
Na úvod nás přivítal ředitel pardubického muzea pan Mgr. Tomáš Libánek, který nás seznámil historií muzea, současnými úkoly, ale i s technologiemi, které jsou v nově zrekonstruovaných budovách použity především pro regulaci teploty a vlhkosti v jejich interiérech.
Poté jsme si prohlédli jednotlivé depozitáře, ale i nové digitalizační pracoviště.
Vlastní jednání se uskutečnilo přímo na pracovišti konzervátorů – v jejich odpočinkové místnosti. Zde jsme probírali aktuality z AMG, řešili aktualizaci adresáře, seznámili se s aktivitami jednotlivých pracovních skupin při KKR, probírali nové možnosti publikování v časopise Fórum. V průběhu diskuze nás jednotliví účastníci v krátkosti seznámili s pracovními zajímavostmi, kterých v uplynulém roce dosáhli v oblasti své profese. Také jsem, ale hovořili i o pracovních problémech, které nás trápí. Na závěr si pak mohli účastníci prohlédnout nové muzejní expozice na Zámku v Pardubicích.
O příjemnou, přátelskou a kolegiální atmosféru celého jednání se postarali pracovníci Konzervátorského a restaurátorského oddělení, s vedoucí paní Janou Malou. Všem bych jim chtěla touto cestou poděkovat za milé setkání a příjemný den plný nových profesních zážitků. Příští rok se naše jednání uskuteční v Muzeu východních Čech v Hradci Králové.

 

 

 

Zpět

nahoru