3.4.2023

Putovní výstava „Spravedliví mezi národy" Židovského muzea v Praze

U příležitosti české premiéry Symfonie č. 6, Vessels of Light, americké skladatelky Lery Auerbach, inspirované příběhem japonského diplomata Chiune Sugihary, který během druhé světové války zachránil tisíce židovských životů, byla v pondělí 27. března 2023 v Rudolfinu představena výstava Spravedliví mezi národy. Výstavu vytvořil izraelský Památník obětí a hrdinů šoa Jad Vašem v Jeruzalémě s cílem podpořit dialog o holokaustu a zdůraznit jeho aktuálnost pro 21. století. Výstava vypráví osmnáct příběhů o záchraně Židů během šoa.

Česká verze putovní výstavy byla připravena z iniciativy Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze (dále jen OVK ŽMP) ve spolupráci s Jad Vašem. Její realizaci finančně podpořily Židovská obec v Praze a firma DAP a.s. 

Titul Spravedlivý mezi národy je udělován lidem nežidovského původu, kteří během druhé světové války riskovali životy své, svých blízkých a přátel, aby pomohli Židům v záchraně života. Poskytli jim úkryt, pomáhali při útěku a zajišťovali materiální podporu, ale svojí sounáležitostí je podporovali i psychicky. Svědectví o záchraně podávají sami zachránění případně potomci zachráněných nebo zachránců.

Od roku 1963 uděluje titul komise Památníku obětí a hrdinů šoa Jad Vašem v Jeruzalémě pod patronátem Nejvyššího soudu Státu Izrael. Ocenění dostávají medaili s vyraženým jménem a pamětní list Jad Vašem. Zpočátku byl na počest Spravedlivého vysazován strom, dnes je jméno uvedeno na Zdi cti v zahradě Spravedlivých. K 1.1. obdrželo titul Spravedlivý mezi národy 28 217 osob z 51 zemí, mezi nimi 125 osob z České republiky a 638 ze Slovenska.

Vybrané příběhy oceněných představují různé typy pomoci a záchrany: poskytnutí úkrytu, pomoc ve změně identity, zajištění přesunu osoby na jiné místo, pomoc dětem, pomoc v koncentračních táborech. Mezi příběhy z celé Evropy bychom rádi přestavili příběh Jany Sudové, která je jednou z držitelek ocenění.

Putovní výstava „Spravedliví mezi národy" významně doplňuje již dlouhodobé vzdělávací aktivity OVK ŽMP a bude zařazena do fondu jeho putovních výstav. Zapůjčit si ji bude možné od dubna 2023. Více informací na webu muzea, případně u vedoucí OVK ŽMP dr. Zuzany Pavlovské (zuzana.pavlovska@jewishmuseum.cz / +420 605 885 494).

 

Zpět

nahoru