25.1.2013

Nabídka putovní výstavy Bejvávalo…Fotografické vzpomínání Karla Hníka

Fotografie nejlépe přibližuje text PhDr. Jany Sojkové z knihy fotografií K. Hníka: Bejvávalo na horách

     Snad aby ještě více podtrhl soulad lidského díla i ducha s krajinou, přistoupil fotograf k námětu jako k jakémukoliv přírodnímu motivu. Stejné návraty na totéž místo, aby vycítil jeho podstatu, stejné sledování proměn světla a her stínů, než si bude jist nejlepším záběrem. Žádné reflektory, žádný blesk, jen příšeří světnic a trpělivé čekání, až slunce zjasní scénu. Výsledkem je básnivé ozvláštnění prosté skutečnosti, nikoliv pouhé sdělení či svědectví. Přesto se prostřednictvím snímků dovídáme možná víc o práci i životě posledních z nositelů starých tradic, než by byl schopen poskytnout popisný dokument.. Víc než ze všech estetických pouček, pochopí vnímavý pozorovatel podstatu lidové tvorby ze záběrů na obyčejné nástroje a nářadí, které, náhodně seskupeny, ladí v malebných zátiších. Každičká věc je pěkná svou jednoduchostí a přímočarostí od materiálu a tvaru k účelu, k němuž byla zhotovena, každičká má vždycky přesně to, co si její funkce žádá.
     Tohle všechno můžeme vyčíst z cyklu fotografických vzpomínek na mistry tradiční rukodělné práce, budeme-li se umět dívat alespoň zčásti tak, jako jeho autor.

Výstava je k zapůjčení od 1.11.2012 za 2000 Kč.

Technické parametry:

Výstava obsahuje 80 ks fotografií 40x40cm v rámech se závěsem. Fotografie připomenou mnohdy již zaniklá řemesla nejen v Krkonoších –šindeláře, navlékačky korálků atd.
Ke každému řemeslu je text v elektronické podobě – texty PhDr. J.Sojkové z knihy fotografií Karla Hníka  Bejvávalo na horách a text o autorovi fotografií K. Hníkovi.
Dále můžeme poskytnout k prodeji zmiňovanou knihu Bejvávalo na horách v ceně 295,- Kč

Kontaktní osoba:

Blanka Zázvorková
Krkonošské muzeum Vrchlabí
Husova 213
54301 Vrchlabí
Tel: 499456705, 607903402
e-mail: bzazvorkova@krnap.cz

Ukázka instalace  (288 kB)

Ukázka tvorby  (517 kB)

Zpět

nahoru