18.10.2008

Češi v ohni světové války 1914 - 1918

Podřipské muzeum, Roudnice nad Labem

Podřipské muzeum v Roudnici n.L. připravilo k letošnímu 90. výročí od konce 1. světové války výstavu, pod názvem „Češi v ohni světové války 1914-1918“. Výstava byla zpřístupněna veřejnosti  počátkem července a trvala do konce října. Naším záměrem bylo seznámit návštěvníky s válečnými osudy českých obyvatel Rakousko-uherské monarchie, aktivně bojujících v tomto konfliktu. Výstava byla rozdělena na dvě hlavní tématické části. První část byla věnována českým odvedencům sloužícím v jednotkách armády a válečného námořnictva Rakouska-Uherska. V druhé části mohl návštěvník sledovat osudy Čechů, kteří vstoupili do jednotek Československých legií v zahraničí. V této části výstavy byla připomenuta rovněž poválečná činnost Československé obce legionářské v Roudnici n.L.
Pro výstavu se podařilo zajistit poměrně velké množství originální vojenské výstroje ze které byly vybrány vhodné exponáty. Do příprav expozice byl zapojen velký počet soukromých sběratelů, kteří mnohdy na poslední chvíli obohatili expozici o jedinečné artefakty (předměty denní potřeby vyrobené vojáky v polních podmínkách, osobní zápisky, korespondence, apod.). Velký dík patří sbírkovému oddělení Památníku Terezín, které ochotně a v krátké lhůtě zapůjčilo cenné originály rakousko-uherských uniforem. Velmi atraktivním exponátem   byl např. zachovalý kabát řadového kapitána rakouského námořnictva. Shodou okolností se v době přípravy výstavy místní organizace SBS (Svazu bojovníků za svobodu) rozhodla část svých dokumentů a materiálů darovat našemu muzeu. Při předání jsme v prostorách kanceláře SBS našli i opravdový unikát, a sice původní bohatě vyšívaný prapor dnes již zaniklé Obce legionářské v Roudnici n.L., který byl  bezprostředně zařazen do připravované expozice.
Bohužel se pro některé části výstavy nepodařilo zajistit odpovídající vojenskou výzbroj. Situaci komplikoval  především velký počet  výstav obdobného typu pořádaných v tomto roce, který doslova vysál „zbrojní arsenál“ různých muzejních depozitářů. Soukromí sběratelé, rovněž nemohli v některých případech zapůjčit konkrétní exponáty,  poněvadž tuto výzbroj,  ať v podobě znehodnocených originálů  či replik, používají při různých dobových ukázkách v průběhu roku.  Exempláře, které se nepodařilo zajistit jsme proto nahradili bohatou obrazovou dokumentací.
Magnetem vernisáže která proběhla 3. července byla účast příslušníků Klubu vojenské historie v historických uniformách C. k. 42. pěšího pluku Terezín, kteří dorazili na dobových bicyklech. Výstava vzbudila u některých návštěvníků natolik velký zájem, že ve svých osobních materiálech dále pátrali po osudech svých předků. Tímto způsobem jsme získali další cenné doplňující informace k jednotlivým účastníkům 1. odboje. Tato zkušenost nám potvrdila naše očekávání, že válečné události, předcházející vzniku samostatného Československa, nezůstaly zcela zapomenuty a že připomínka v této podobě může probudit hlubší zájem. Z těchto důvodů a pro velký zájem návštěvníků jsme místo plánovaných třech měsíců výstavu prodloužili o jeden měsíc.

J.Mrázek
Podřipské muzeum, Roudnice n.L.

Vernisáž výstavy

Vernisáž výstavy

IR cyklo

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Severočeské muzeum v Liberci

Muzeum Těšínska, Český Těšín

nahoru