7.7.2009

Muzejní noc v Králíkách

Již potřetí se u pěchotního srubu K-S 14 "U cihelny" začalo scházet větší množství lidí až s koncem oficiální otevírací doby. V rámci celorepublikového Festivalu muzejních nocí se tu totiž již potřetí konala Muzejní noc na Cihelně. Po slavnostním zahajovacím proslovu ředitele Muzea K-S 14 Richarda M. Sichy, starostky města Králíky Jany Ponocné a Ivany Danielové, zástupkyně Evropského domu Králíky v 18.00 vzali do svých rukou nástroje muzikanti z kapely Radosť, kteří vydrželi s krátkými přestávkami těšit publikum známými písničkami až do půlnoci. Před srubem se hned ze začátku začaly tvořit fronty dychtivých návštěvníků, kteří měli opět možnost podívat se do srubu zdarma a nechat se provést dobovými prvorepublikovými vojáky z hraničářského pluku. Na ty, kteří zde byli naposledy na loňské Muzejní noci, čekala nová výstava věnovaná četaři Arnoštu Hradovi, jenž v objektu tragicky ukončil svůj život. A ti, kteří nepřišli kvůli historii, si mohli posedět u pivečka a grilovaného masa, podávaného z rukou ochotných králických dobrovolníků, a sledovat zajímavý program. I letos přijali pozvání Šumperští šermíři, kteří mají ve svém středu také břišní tanečnice a kouzelníky s ohněm. Na ty jsme si ale museli počkat až do tmy. Čekání se ovšem vyplatilo. Ohňové show navodily kolem bunkru tajemnou atmosféru očekávaných letních nocí, i přesto, že rtuť teploměru se držela u deseti stupňů. Novinkou v programu byly Lanškrounské čertice - skupina mažoretek, která i přes potíže cestou do Králík dorazila. Jejich světelné vystoupení sklidilo takový úspěch, že ho musely zopakovat.
Ještě jednu novinku měli ale organizátoři připravenou. Od 18.00 do 22.00 mohli zájemci zdarma navštívit nejen zmíněný srub K-S 14, ale také Evropský dům, kde bylo připraveno občerstvení, protože cesta byla ještě dlouhá. Tuto noc byly totiž v rámci Muzejní noci otevřeny také ambity kláštera na Hoře Matky Boží nad Králíkami. Tak se Muzejní noc rozrostla téměř po celých Králíkách a okolí.
Přes nepříznivé předpovědi bylo na naší straně i počasí, a tak se letošní Muzejní noc na Cihelně opět vydařila. Muzeum K-S 14 děkuje podporovatelům a dobrovolníkům, kteří pomáhali zajistit hladký průběh akce, a těší se na návštěvníky v průběhu celých prázdnin a v srpnu na Akci Cihelna.

Bc. Lucie Žáková,
dokumentaristka Muzea K-S 14

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

22. května 2009

České Budějovice

nahoru