Muzejní výstava roku

Příběh kamene – expozice geologie, archeologie a lapidária
Expozice nabízí návštěvníkům deset tematických zastavení, která vyprávějí příběh kamene od jeho nejstarších dějin po období novověku. Kámen je zde představen ve třech základních formách: jako hornina, poté opracovaný do podoby nástroje a nakonec přetvořený v umělecké dílo. Vůbec poprvé tak vznikla ve Vlastivědném muzeu v Olomouci expozice, v níž se úzce prolínají přírodní a společenské vědy. Expozici doplňují interaktivní koutky, dvě elektronické hry, razítková skládačka a byla k ní vydána dětská karetní hra Černý Mořic.
68/2013
Vlastivědné muzeum v Olomouci, p. o.
nám. Republiky 5, 771 73 Olomouc
+420 585 515 111
+420 585 515 133
vmo@vmo.cz
http://www.vmo.cz
100609
Olomoucký kraj

Povinné přílohy

Unikátní mezioborová expozice, v níž se složka přírodovědná prolíná s uměleckou a galerijní způsob prezentace s interaktivními koutky, určenými různým věkovým skupinám návštěvníků, je instalována v historických barokních prostorách budovy muzejních depozitářů (Denisova 30). Všechny vystavené artefakty pocházejí ze sbírek VMO a převážně z Olomouce či jejího okolí, současně však představují zajímavá témata obecnějšího rázu. První z celkem 10 zastavení, jež je věnováno chronologicky nejstarší a prvotní „podobě“ kamene, seznamuje s geologií města Olomouce a okolí s množstvím rozmanitých hornin, zkamenělin, rud a minerálů, prostřednictvím fotografií pak dokládá užití těchto hornin na konkrétních olomouckých stavbách. Druhé a 3. zastavení prezentují kámen opracovaný lidskou rukou do podoby nástroje. Představeny jsou zde artefakty vytvořené dvěma základními technikami opracování: štípáním a broušením, případně vrtáním do kamene. Štípaná industrie je zastoupena hotovými výrobky (pazourkovými šipkami, dýkami, škrabadly aj.) i artefakty dokládajícími krok za krokem postup jejich zhotovování. Z broušené industrie zaujmou zejména kamenné sekerky a sekeromlaty, představen je také proces vrtání otvoru do nástroje. Dominantou 4. zastavení je 10 m dlouhý monoxyl z mladší doby železné, který na našem území patří k nejstarším. Zastavení 5. až 10. jsou věnována kamenným artefaktům ze sbírky lapidária, které člověk vytvářel nejen pro užitnou potřebu, ale i s cílem okrášlit prostor, pro nějž byly určeny. Páté zastavení seznamuje s románským palácem biskupa Jindřicha Zdíka. Šesté prezentuje gotické práce: architektonickými články, náhrobky a náhrobníky. Sedmé je věnováno drobné sakrální stavbě – božím mukám z Hodolan, která patří k nejstarším na Moravě a upomíná na konkrétní historickou událost. Osmé zastavení se věnuje problematice různých typů kamenosochařských nástrojů. Deváté seznamuje s renesančními architektonickými články, které zdobily olomoucké domy, unikátním exponátem je bohatě zdobený portál ze Zvole. Samostatnou skupinu tvoří manýristické znakové desky a epitafy. Desáté zastavení prezentuje památky barokní, zejména figurální díla. Interaktivní prvky expozice zahrnují haptické poznávání hornin i architektonických článků, vrtání otvoru do kamene a práci s kamenosochařskými nástroji. Expozici doplňuje série 6 podložek s razítky, jejichž otisky návštěvník postupně sbírá do tzv. razítkové skládačky, kterou si může složit a odnést domů, dále 2 elektronické hry, na nichž si je možné ověřit nabyté poznatky, a patnáctidílné puzzle zhotovené podle jednoho z vystavených reliéfů v poměru 1:1. K expozici byla vydána informační skládačka a karetní hra pro děti Černý Mořic.
Mgr. Markéta Doláková, Mgr. Lukáš Hlubek, Mgr. Tomáš Lehotský, Ph.D., Ing. Pavel Novotný
M plus, spol. s r. o.
Akad. sochař René Tikal – restaurování
15.5.2013
květen–září
út–ne
10–18
PhDr. Renáta Fifková
fifkova@vmo.cz

Nepovinné přílohy

Jakub Turek
Plakát expozice, informační skládačka, razítková skládačka, součást samoobslužného doprovodného programu, karetní hra Černý Mořic
15. 5. 2013 – slavnostní vernisáž v sále Václava III. VMO za účasti hejtmana Olomouckého kraje Ing. Jiřího Rozbořila, pěvecké vystoupení smíšeného sboru Konzervatoře Evangelické akademie Olomouc, křest základního kamene expozice, přestřižení pásky v expozici.
Muzeum vystavuje ve sklepech bývalé jezuitské univerzity, MF Dnes, 16. 5. 2013; Olomoucké muzeum vypráví Příběh kamene, Právo 16. 5. 2013; Exponátů se dotýkejte, vyzývá výstava, Olomoucký deník 17. 5. 2013; Novým lákadlem pro turisty se stane lapidárium v muzeu, 5plus2, 23. 5. 2013; Olomouc naláká příští rok turisty i na erby, náhrobky Židů a monokl, olomouc.idnes.cz, 17. 9. 2012; Olomoucké muzeum má novou expozici, věnována je kamenům, www.ceskenoviny.cz, 15. 5. 2013; Muzeum připravilo příběh kamene: od prosté horniny až po umělecké dílo, zpravodajstvi.olomouc.cz, 16. 5. 2013; Olomouc otevřela atraktivní expozici v podzemí, je v ní i 2000 let stará loď, olomoucky.denik.cz, 19. 5. 2013; Muzeum zve na Příběh kamene, www.flickr.com, 20. 5. 2013; Olomoucké Vlastivědné muzeum vypráví Příběh kamene, www.kr-olomoucky.cz, 20. 5. 2013; Příběh kamene – nová expozice muzea v Olomouci, www.olomouckenovinky.cz, 24. 5. 2013; Vlastivědné muzeum v Olomouci zve do nových prostor na Příběh kamene, www.novinky.cz, 28. 6. 2013; Doláková, M.: Příběh kamene – nová expozice Vlastivědného muzea v Olomouci, Zprávy VMO, společenské vědy, č. 306, 2013, s. 164‒169.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru