Muzejní publikace roku

Horizonty modernismu – Zdeněk Rossmann (1905-1984)
Monografie Horizonty modernismu – Zdeněk Rossmann (1905-1984), která vyšla u příležitosti stejnojmenné výstavy, představuje první rozsáhlou přehlídku díla význačného a přesto opomíjeného představitele československého mmodernismu. Zdeněk Rossmann byl osobností, která otevírala celou řadu horizontů a s lehkostí se pohybovala napříč médii - mezi typografií, knižním designem, plakátovou tvorbou, reklamou, scénografií a výstavní architekturou. Publikace nabízí přehled o rozsahu tvorby tohoto modernistického designéra. Vedle autorů výstavy jsou v publikaci zastoupeni další významní čeští i zahraniční badatelé (např. Karel Císař, Jitka Ciampi matulová, Sonia de Puineuf, Ľubomír Longauer, atd.). Ve spolupráci s řadou národních a mezinárodních institucí vedl výzkum badatelského týmu k objevům vzácných archivních materiálů, které se vztahují k Rossmannovu dílu a osvětlují jeho vazby k vedoucím osobnostem meziválečného evropského designu a architektury.
27/2015
Moravská galerie v Brně
Husova 18, 662 26 Brno
+420 532 169 111
info@moravska-galerie.cz
www.moravska-galerie.cz
00094871
Ministerstvo kultury České republiky

Povinné přílohy

Ve své době mezinárodně proslulý Zdeněk Rossmann (1905-1984) je dnes jen zřídka zmiňován v historii moderního designu. Cílem katalogu a výstavy bylo zaplnit tuto mezeru ukázkami širokého výběru Rossmannových prací, které dokumentují význam jeho postavení v českém modernismu, stejně jako jeho důležité místo v mezinárodních vztazích meziválečných grafických designérů. Jako inovativní designér plakátů, knih a časopisů, stejně jako komentátor současné architektury, interiérového designu a moderního životního stylu, se svým dílem Zdeněk Rossmann dokázal vyjadřovat k palčivým celospolečenským tématům a aktuálně je komunikovat vůči divákovi. Skrze jednoduše srozumitelnou grafiku svých prací formuloval zásadní otázky, které stály na prahu moderní společnosti. Jeho zaujetí zejména rodící se novou typografií, ho dnes spojuje s vůdčími osobnostmi v této oblasti. Rozsáhlá kolektivní monografie, která dokumentuje Rossmannovo životní dílo, nabízí celkový přehled o rozsahu médií, jimiž se modernistický designér Zdeněk Rossmann zabýval, napříč typografií, plakátovou tvorbou a knižním designem, scénografií, výstavnictvím a architekturou. Vydání publikace předcházel několikaletý výzkum mezinárodního týmu badatelů. Vedle autorů výstavy se tak autorsky na monografii podíleli i další odborníci z České republiky, Francie, Slovenska a Spojených států, k nimž patří Karel Císař, Jitka Ciampi Matulová, Sonia de Puineuf, Ľubomír Longauer, Helena Maňasová Hradská a Markéta Svobodová. Ve spolupráci s řadou národních a mezinárodními institucí vedl výzkum badatelského týmu k objevům vzácných archivních materiálů, které se vztahují k Rossmannovu dílu a osvětlují jeho profesionální vazby k vedoucím osobnostem meziválečného evropského designu a architektury, jako jsou Jan Tschichold, Hannes Meyer, László Moholy-Nagy, Hajo Rose a mnozí další.
Karel Císař, Helena Maňasová Hradská, Ľubomír Longauer, Jitka Ciampi Matulová, Sonia de Puineuf, Pavel Rossmann, Marta Sylvestrová, Markéta Svobodová, Jindřich Toman, David Valůšek
Andrea Bratrů Velnerová
Robert V. Novák
Moravská galerie v Brně
539,- Kč
800 ks
e-shop Moravské galerie v Brně, kamenné prodejny Moravské galerie v Brně (PP, UPM, MP), komisní prodej (distribuce KOSMAS, Kavka Praha, aj.), křest knihy v knihkupectví KAVKA v Praze s autory a grafikem.

Nepovinné přílohy

978-80-7027-284-8
Recenze: Art + antiques, 7+8/2015 Dolce Vita, 7-8/2015 Lidové noviny, 17.6.2015

Fotogalerie

nahoru