Muzejní publikace roku

Hospodářské dvory bývalých panství v Čechách
Hospodářské dvory a hospodářské budovy bývalých panství – velkostatků, stavěné od 17. do počátku 20. století, patřily mezi nejvýznamnější stavby v kulturní zemědělské krajině. Přesto, že jde často o architektonicky výrazné budovy, navrhované i významnými staviteli, nebyla jim dosud věnována dostatečná pozornost. Druhá polovina 20. století navíc hospodářským dvorům z různých důvodů nepřála. Řada jich zanikla, a to i v posledních dvaceti letech, a řada z nich je dnes v havarijním stavu. Předložená kniha je pokusem alespoň o určitou splátku našeho dluhu vůči těmto stavbám. Práce se opírá především o dvě desetiletí trvající plošný průzkum hospodářských dvorů v Čechách, z něhož byly autorem v odborných periodikách dosud publikovány dílčí poznatky. Souhrnné kapitoly se zabývají nejen přehledem významných dvorů v průběhu staletí, ale také podobou a proměnami jednotlivých typů hospodářských budov, jejich konstrukcemi i detaily. Souhrnné texty doplňuje katalog, který stručně přiblíží podobu hospodářských dvorů na 120 bývalých panství v Čechách.
77/2016
Národní památkový ústav
Valdštejnské náměstí 3, 118 01 Praha 1
epodatelna@npu.cz
http://www.npu.cz
75032333
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Hospodářské dvory a hospodářské budovy bývalých panství – velkostatků, stavěné od 17. do počátku 20. století, patřily mezi nejvýznamnější stavby v kulturní zemědělské krajině. Přesto, že jde často o architektonicky výrazné budovy, navrhované i významnými staviteli, nebyla jim dosud věnována dostatečná pozornost. Druhá polovina 20. století navíc hospodářským dvorům z různých důvodů nepřála. Řada jich zanikla, a to i v posledních dvaceti letech, a řada z nich je dnes v havarijním stavu. Připravovaná kniha je pokusem alespoň o určitou splátku našeho dluhu vůči těmto stavbám. Práce se opírá především o dvě desetiletí trvající plošný průzkum hospodářských dvorů v Čechách, z něhož byly autorem v odborných periodikách dosud publikovány dílčí poznatky, především z území Středočeského kraje. Souhrnné kapitoly se zabývají nejen přehledem významných dvorů v průběhu staletí, ale také podobou a proměnami jednotlivých typů hospodářských budov, jejich konstrukcemi i detaily. Souhrnné texty doplňuje katalog, který stručně přiblíží podobu hospodářských dvorů na 120 bývalých panství v Čechách.
Jan Žižka
Jan Žižka
Jan Žižka, archivní a plánová dokumentace
Vojtěch Hyťha
850 Kč
500 ks
Prodej v knihkupecké síti, prodej v síti NPÚ.

Nepovinné přílohy

978-80-86516-85-1
Křest publikace: 19. 1. 2017 (NPÚ ÚOP středních Čech); Autogramiáda: 21. 1. 2017 (infocentrum NPÚ); Články: Listy Prahy 1 (leden 2017); Odborná přednáška Informační centrum NPÚ, Praha 1 (21. 2. 2017).

Fotogalerie

nahoru