Muzejní výstava roku

Civitas Carolina aneb Stavitelství doby Karla IV.
Výstava vznikla v rámci oslav 700. výročí narození císaře a krále Karla IV., k jehož mimořádným zakladatelským počinům patří založení Nového Města pražského. Výstava přivádí návštěvníka na středověké staveniště a na pozadí stavby opevnění Nového Města pražského názorným způsobem přibližuje dobové stavební techniky a řemesla. Středověké stavební technologie, urbanismus nově se rozvíjející Prahy jako sídelního města i každodenní život řemeslníků jsou obsahem pravidelných komentovaných prohlídek výstavy, programů pro školy i víkendových akcí, a výstava tak má velký vzdělávací význam.
34/2016
Národní technické muzeum
Kostelní 42, 170 78 Praha 7
+420 220 399 111
info@ntm.cz
http://www.ntm.cz
00023299
Ministerstvo kultury České republiky

Povinné přílohy

Výstava, která je součástí oslav 700. výročí narození císaře a krále Karla IV., si klade za cíl návštěvníkům názorně přiblížit atmosféru středověkého staveniště a seznámit je se stavebními postupy a dobovými řemesly období, kdy díky úsilí Karla IV. vznikaly nadčasové stavební projekty. Ve výstavním sále je vztyčena část rozestavěné hradby Nového Města pražského, která je postavena podle původní technologie a za pomoci autentického materiálu. Zmapována je zde celá technologie stavby a její fáze od lámání kamene, přes jeho zpracování, dopravu a samotnou stavbu hradby. Na stavbě hradby jsou dokumentována jednotlivá stavební řemesla. Výtvarné pojetí aranžovaných dílen je inspirováno zobrazeními z doby vrcholné gotiky a pomáhá přiblížit tehdejší život a práci tesařů, kameníků, zedníků a kovářů. Návštěvník si může osahat jednotlivé materiály a seznámit se s dobovými nástroji jako jsou originály středověkých seker a řada dalších. Prezentovány jsou dobové technologie zpracování vápna a přípravy malty. Stavitelské úspěchy doby Karla IV. ve výstavě v neposlední řadě přibližují vzácné dobové předměty. Z fragmentů středověké brány z hradu Bečova je sestaven průchod, kterým procházejí návštěvníci, rozměrným a velmi cenným exponátem je gotický klenební svorník z chrámu sv. Víta na Pražském hradě s původní polychromií. Vystavena je část pískovcové okenní kružby z hradu Karlštejna, středověké cihlářské výrobky a další dobové unikáty. V interaktivní herně výstavy jsou pro návštěvníky k dispozici vzdělávací pomůcky určené k poučení i oddychu. V 3. patře muzea je instalována výstava Strážné hrady Karla IV., které na hlavní výstavu navazuje. Od května do září byly před budovou muzea umístěny věrné repliky středověkých stavebních strojů v životní velikosti – jeřáb a beranidlo. Vzdělávací záměr výstavy se daří úspěšně plnit díky mimořádnému množství programů a aktivit pro školy i veřejnost.
PhDr. Martin Ebel, Ph.D., Mgr. Jakub Chaloupka, Ing. arch. Ondřej Šefců, Mgr. Tomáš Wizovský
12.5.2016
19.2.2017
celoročně
Út–Ne
Út–Pá (9–17.30), So–Ne (10–18)
PhDr. Martin Ebel, Ph.D.
martin.ebel@ntm.cz

Nepovinné přílohy

Ak. arch. Daniel Dvořák, Karel Kut
Ak. arch. Daniel Dvořák, Karel Kut
MgA. Jáchym Šerých
Záštity udělené výstavě, medaile podle majestátní pečeti císaře a krále Karla IV. z r. 1377, leták o výstavě, pracovní list pro návštěvníky výstavy, pracovní list k prvnímu prázdninovému dni, pravítko se středověkými mírami, haptická pomůcka vzniklá za pomoci 3D tisku – gotické okno.
Velký důraz je vzhledem k vzdělávacímu záměru výstavy kladen na návaznou edukační činnost. Stěžejní součástí doprovodných programů k výstavě jsou programy pro školní skupiny, které se uskutečňují od prvního dne výstavy a probíhají na základě rezervace pro všechny stupně škol. Programy pro školy jsou připraveny také pro anglicky a německy hovořící žáky. Od 12. 5. do 31. 12. 2016 absolvovalo některý z programů pro školy 3500 žáků. Edukační programy ve výstavě jsou přizpůsobeny žákům se zdravotním postižením. Pro návštěvu slabozrakých a nevidomých návštěvníků vznikly různé haptické pomůcky za pomocí 3D tisku podle vybraných vystavených exponátů. Výstava je dobře přístupná vozíčkářům a probíhá zde i tlumočení do znakové řeči. Víkendy a dny státních svátků nebo prázdnin jsou naopak určeny pro rodiny s dětmi a ostatní návštěvníky muzea. V měsíci červenci a srpnu každý den a od září všechny soboty, neděle a svátky probíhají komentované prohlídky výstavy pro návštěvníky muzea. Tyto prohlídky jsou volně přístupné, bez potřeby objednání a samozřejmě zdarma. V roce 2016 se těchto prohlídek zúčastnilo 8000 návštěvníků. V několika termínech se uskutečnily ukázky funkce středověkých strojů (jeřáb a beranidlo), umístěných od května do září před budovou muzea, včetně vysvětlení jejich využití na středověkém staveništi. Déle byla realizována víkendová série divadelních představení a prezentace středověkého povozu - česko-německé pouliční divadlo „Císařské divadlo na Zlaté cestě“. Akce vznikla na základě spolupráce NTM a Historického parku Bärnau-Tachov. Probíhají přednášky k tématu výstavy: např. „Hrady Karla IV.“ s historikem Tomášem Veličkou nebo „Doba Karla IV. a zlatnictví.“ s restaurátorem Andrejem Šumberou. O přínosnosti programů a komentovaných prohlídek výstavy vypovídají ohlasy návštěvníků. Např.: „Dobrý den! Včera (25/08) jsme s dvěma vnuky (14 a 12 r.) navštívili výstavu Civitas Carolina aneb stavitelství doby Karla IV; v 11 h jsme se zúčastnili komentované prohlídky. Chceme poděkovat za zřetelný, zajímavý a promyšleně vedený výklad, který jsme ocenili jak my z prarodičovské generace, tak i vnuci z generace nejmladší. Komentovaná prohlídka byla pro nás všechny obohacením. S pozdravem Eva a Jiří Nečasovi.“
O výstavě informovala opakovaně Česká televize, Český rozhlas i tištěná média. Rádi bychom upozornili na následující reportáže: Výstava v Národním technickém muzeu představuje stavitelství doby Karla IV., Český rozhlas, 11. 5. 2016; Stavitelství doby Karla IV., Studio 6, Česká televize, 11. 5. 2016; Civitas Carolina aneb stavitelství doby Karla IV., Události a Události v kultuře, Česká televize, 11. 5. 2016; Slovo o designu, výtvarném umění a architektuře, Český rozhlas Vltava, 7. 7. 2016; O doprovodném programu, demonstraci funkční repliky gotického jeřábu, informovala Česká televize (Zprávy v 16, Česká televize, 23. 7. 2016). Zapojení nových technologií v muzejní edukaci se stalo předmětem reportáže pořadu Věda 24 (Ukázky stavitelství z doby Karla IV. vytištěné ve 3D, Věda 24, Česká televize, 27. 11. 2016). Diváky pořadu Toulavá kamera provedl výstavou generální ředitel NTM Karel Ksandr (Výstava o Karlu IV., Toulavá kamera, Česká televize, 13. 11. 2016).

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru