Muzejní výstava roku

Stavy mysli / Za obrazem: Obměny a intervence / States of Mind / Beyond the Image: Interventions and Innovations
Od prosince roku 2017 se expozice Galerie Středočeského kraje „Stavy mysli / Za obrazem“ představuje ve zcela aktualizované podobě. Vedle řady obměn sbírkových děl je obohacena novými dlouhodobými zápůjčkami, nově vybranými aforismy k jednotlivým okruhům i dvěma novými dvojicemi stavů mysli. Do expozice jsou poprvé začleněné intervence neboli cílené vstupy současných umělců. Vedle řady nově vystavených obrazů a soch ze sbírkového fondu GASK je do expozice poprvé začleněn i výběr ze sbírky grafiky a kresby. Vedle nových médií se v aktualizované expozici záměrně posílila i výpověď současného sochařství. Nová podoba stálé expozice GASK zároveň slouží jako „testovací půda“ pro sbírkotvornou strategii naší galerie.
50/2017
Galerie Středočeského kraje, příspěvková organizace
Barborská 51–53, 284 01 Kutná Hora
+420 327 511 135
info@gask.cz
http://www.gask.cz
00069922
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Expozice plynule navazuje na koncepci a poslání původní podoby expozice, která v roce 2014 opustila tradiční historicky-chronologickou osu, aby při imaginativních konfrontacích představovala umělecké dílo především jako ztělesnění hluboce procítěného stavu lidské mysli. Vedle řady obměn sbírkových děl je obohacena novými dlouhodobými zápůjčkami, nově vybranými aforismy k jednotlivým okruhům i dvěma novými dvojicemi stavů mysli: nezávislost/posedlost a idealismus/cynismus. (Nejen) těmito novými okruhy se snažíme symbolicky čelit problematickému „mezilidskému ovzduší“ dnešního světa se svými projevy despocie, násilí, intolerance a záměrné zpochybňování pravdy či nepravdy. Do expozice jsou poprvé začleněné intervence současných umělců, kteří reflektují konkrétní tematické okruhy či konkrétní díla jinak než cestou „klasických“ výtvarných postupů. Jedná se například o prostorovou instalaci či nová média. Do expozice je poprvé zařazen výběr ze sbírky grafiky a kresby a záměrně se posílila i výpověď sochařství. Nová podoba stálé expozice slouží i jako „testovací půda“ pro sbírkotvornou strategii galerie. Z dlouhodobé zápůjčky se za předpokladu přesvědčivého fungování mezi sbírkovými díly může stát předem osvědčenou akvizicí do našeho sbírkového fondu. Expozice se vyvíjela v úzké spolupráci s Lektorským centrem GASK; v rámci jeho programu „GASK bez bariér“ LC GASK připravilo pro inovovanou expozici rozšířený soubor haptických přepisů vystavených obrazů pro slabozraké a nevidomé návštěvníky a také audio průvodce stálou expozicí. Výstavu jsme přihlásili, protože se jedná o komplexní a inklusivní projekt, který se bytostně týká vývoje GASK jakožto sbírkotvorné instituce a díky němuž účinně komunikujeme s veřejností v komunitní, regionální, národní a mezinárodní rovině.
Richard Drury
3.12.2017
31.12.2020
I.–XII.
út–ne
10–18
Richard Drury
drury@gask.cz

Nepovinné přílohy

Richard Drury
Richard Drury
Richard Drury, grafické studio Les kanců
• Tištěná pozvánka na vernisáž výstavy dne 2. 12. 2017; • Plakát k výstavě; • Leták k výstavě.
• 12. 12. 2017 – 16. 1. 2018 – Edukační programy pro školy (MŠ, oba stupně ZŠ, SŠ); • 15. 12. 2017 – Akreditovaný kurz pro pedagogy MŠ; • 9. 1. 2018 – GASK bez bariér (komentovaná prohlídka pro rodiče s malými dětmi); • 7. 12., 14. 12., 21. 12. 2017 – GASK dětem (výtvarné dílny pro děti). Vzhledem ke krátkému trvání výstavy proběhlo k dnešnímu datu zatím pouze několik doprovodných akcí, v příloze proto přidáváme seznam doprovodných akcí, které jsou k výstavě plánovány.
• 1. 12. 2017 – Boleslavský deník; • 7. 12. 2017 – Kutnohorsky.denik.cz; • 9. 12. 2017 – Kutnohorský deník; • 9. 12. 2017 – Obzorykutnohorska.cz.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru