Muzejní publikace roku

Josef Šíma: Cesta k Vysoké hře
Publikace si klade za cíl představit Šímovu ranou tvorbu od brněnských počátků do jeho setkání s básníky pozoruhodné, a dnes již v jistém smyslu legendární, francouzské skupiny Vysoká hra a ukázat nakolik jeho účast na tomto dobrodružství byla jedním z klíčových impulzů pro jeho tvorbu. Kniha je zároveň katalogem k výstavě probíhající v Moravské galerii v Brně. Po publikacích Vysoká hra/Le Grand Jeu a Vysoká hra Mýtus nenávratného jde o třetí, závěrečný svazek věnovaný Vysoké hře.
46/2018
Moravská galerie v Brně
Husova 18, 662 26 Brno
+420 532 169 111
info@moravska-galerie.cz
http:/www.moravska-galerie.cz
00094871
Ministerstvo kultury

Povinné přílohy

Kniha představuje doprovodnou publikaci ke stejnojmenné výstavě konané v Moravské galerii v Brně (26. října 2018 – 24. února 2019) a v Národní galerii Praha (19. dubna – 30. července 2019). Cílem publikace je představit tvorbu jednoho z nejvýznamnějších evropských malířů 20. století, Josefa Šímy, a to od jeho brněnských počátků až po umělcovo setkání s básníky legendární francouzské skupiny Vysoká hra, které bylo klíčovým impulzem pro jeho tvorbu. Kniha vyšla v roce 2018 ve spolupráci Moravské galerie v Brně a nakladatelství Jakub Hlaváček – Malvern. Obsahuje celkem 5 studií jednak editorů a autorů výstavy (Petr Ingerle, Anna Pravdová) a rovněž francouzského odborníka na surrealismus a Vysokou hru Bertranda Schmitta. Jednotlivé kapitoly knihy postupně mapují počátky tvorby Josefa Šímy a jeho odchod do Francie, působení v Paříži a spojení se skupinou Vysoká hra. Tematické studie jsou zaměřeny jednak na Šímovu spolupráci s básníkem a spisovatelem Pierrem Jeanem Jouvem, dále na interpretaci umělcovy tvorby z let 1925–1927 a dílčí studie se rovněž věnuje jeho portrétní malbě. Text knihy o rozsahu 224 tiskových stran je doplněn 133 barevnými reprodukcemi. Grafická podoba publikace vychází z dobového kontextu. Na obálce je použit motiv pravotočivé spirály, narýsované a obtažené rukou, které je předsazen nápis Le Grand Jeu provedený stínovaným písmem. Jedná se o obálku časopisu, jehož první číslo vyšlo v roce 1928, a jejímž autorem je Josef Šíma. Z podoby časopisu Le Grand Jeu je rovněž odvozen formát knihy, fond písma a členění stránek. Kniha představuje zároveň poslední díl trilogie věnované fenoménu Vysoká hra, která se vyznačuje jednotnou grafickou úpravou s odlišením barevných odstínů obálek.
Petr Ingerle, Anna Pravdová, Bertrand Schmidtt
Malvern
Jaroslav Vlček a Jaroslav Průka, Stará škola
Malvern
546 Kč
1 500 ks
prodej v prodejnách Moravské galerie v Brně, distribuční síť Kosmas; propagace: tiskoviny – plakáty, letáky; on-line podpora prodeje – web, FB; křty publikace

Nepovinné přílohy

978-80-7027-323-4
Promo-fotografie Katalogu, Media Relations

Fotogalerie

nahoru