Muzejní výstava roku

Největší objev: Fenomén zemědělství ve 100 předmětech
Pro jubilejní rok 2018 připravilo NZM jubilejní výstavu „Největší objev. Fenomén zemědělství ve 100 předmětech“, která provádí návštěvníky historií lidstva a současně zemědělství prostřednictvím sta unikátních a pečlivě vybraných předmětů vybízí k zamyšlení nad tím, nakolik je se zemědělstvím propojený každý z nás. Vyzdvihuje vznik zemědělství jako nejvýznamnější událost v dějinách rodu Homo, bez níž by nebyly dějiny, jako fenomén, díky kterému existuje naše společnost. Prezentované předměty ze sbírky NZM, a řady dalších institucí včetně Slovenského národného muzea slouží jako zkratka pro klíčové události, které se v historii lidstva ve spojení se zemědělstvím odehrály. Výstava byla připravena ke sto letům existence NZM, k jehož zakladatelům patří Antonín Švehla, a k 100. výročí vzniku Československé republiky.
70/2018
Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7
+420 220 308 171, + 420 702 139 590
nzm.praha@nzm.cz
75075741
Ministerstvo zemědělství ČR

Povinné přílohy

Pro jubilejní rok 2018 připravilo NZM jubilejní výstavu „Největší objev. Fenomén zemědělství ve 100 předmětech“, která provádí návštěvníky historií lidstva a současně zemědělství prostřednictvím sta unikátních a pečlivě vybraných předmětů vybízí k zamyšlení nad tím, nakolik je zemědělství a na kolik je propojený se zemědělstvím každý z nás. Vyzdvihuje vznik zemědělství jako nejvýznamnější událost v dějinách rodu Homo. Časová linka obsahuje památky nejstarších zemědělců u nás až po antibiotika, drony nebo informace o globální změně klimatu. Objev pravěkých lovců a sběračů, kteří začali pěstovat obilí a chovat zvířata, stojí v základu naší civilizace a díky němu dnes planeta zvládne uživit téměř 7,5 miliardy obyvatel. Zemědělství vděčíme za vznik písma, kalendáře, matematiky, ale i za pokroky moderní vědy. Prezentované předměty ze sbírky NZM, a řady dalších institucí včetně Slovenského národného muzea slouží jako zkratka pro klíčové události, které se v historii lidstva ve spojení se zemědělstvím odehrály. S nadsázkou ukazuje termity jako první zemědělce naší planety, jedno zrnko pšenice jako začátek zemědělství a končí symbolicky vitrínou plnou obilí jako připomínkou současného nadbytku příznačného pro naši společnost. Koncept pracuje s deseti kategoriemi, které byly pro rozvoj zemědělství klíčové: rostlina, zvíře, materiál, nástroj, bezpečí, škůdci, skladování, zpracování, inovace a kult. Klimastabilní vitríny, moderní design výstavy, hyperbolické texty v češtině i angličtině, a snaha o participativní zapojení návštěvníka do výstavy a získání jeho postoje k tématu, vytvářejí inovativní koncept moderní výstavy. Součástí výstavy je tematické dotazníkové šetření. Výstava vyvrcholí cyklem přednášek, který bude reflektovat témata dotazníkového šetření a vyjadřovat se k aktuálním tématům zemědělství. Výstava byla připravena ke sto letům existence NZM, k jehož zakladatelům patří Antonín Švehla, a k 100. výročí vzniku Československé republiky. Záštitu nad výstavou převzal ministr zemědělství. Mediálními partnery výstavy byly Český rozhlas a Česká televize.
Mgr. Jakub Jareš, Ph.D., Mgr. Antonín Šimčík
28.9.2018
30.6.2019
X.–VI.
út–ne
9–17
Lucie Kubásková
lucie. kubaskova@nzm.cz

Nepovinné přílohy

MgA. Kateřina Závodová
MgA. Kateřina Závodová
MgA. Kateřina Závodová
Katalog „Největší objev. Fenomén zemědělství ve 100 předmětech / The Greatest Discovery.The Phenomenon of the Agriculture in 100 Objects.“ Informační leták k výstavě. Diář NZM 2019 s motivem výstavy. Anketní lístek. PF 2019
Komentované prohlídky. Lektorský program Můj největší objev pro ZŠ a SŠ. Participativní akce „Váš názor nás zajímá“ v rámci které návštěvníci odpovídají na otázky: „Čím dalším podle Vás zemědělství ovlivnilo dějiny lidstva, čím stále ovlivňuje náš svět“: „Co podle Vás umožní rozvoj zemědělství v budoucnosti?“ Odpovědi jsou zveřejňovány na webu a odborně vyhodnocovány. Soutěže o volné rodinné vstupy do NZM na základě správné odpovědi na otázky z výstavy. Je připravován cyklus přednášek k aktuálním tématům, které se týkají společnosti a zemědělství.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru