Muzejní publikace roku

Českoslovenští legionáři z Těšínska
Publikace představuje výsledek několikaleté badatelské činnosti Petra Majera z Československé obce legionářské a nezávisle na tom probíhajícího archivního výzkumu odborných zaměstnanců Muzea Těšínska. Prokázal, že z Těšínska pocházelo nejméně 841 československých legionářů. Jejich vysoký počet překvapuje nejen laické badatele, ale i historiky. Zásadně totiž mění dosavadní pohled na účast zdejších obyvatel na formování československého státu. Katalog je doplněn několika vybranými příběhy, které čtenářům přibližují cestu legionářů do československého zahraničního vojska, jejich dramatické osudy na frontách první světové války i často strastiplné návraty domů do vlasti. Cenné jsou zejména osobní zápisky z legionářských deníků. Knihu doplňují četné dobové fotografie a pohlednice, její součástí je i jmenný a místní rejstřík.
77/2018
Muzeum Těšínska, příspěvková organizace
Masarykovy sady 103/19, 737 01 Český Těšín
+420 558 761 211; +420 734 397 978
muzeum@muzeumct.cz
http://www.muzeumct.cz
00305847
Moravskoslezský kraj

Povinné přílohy

Publikace představuje výsledek několikaleté badatelské činnosti Petra Majera z Československé obce legionářské a nezávisle na tom probíhajícího archivního výzkumu odborných zaměstnanců Muzea Těšínska. Prokázal, že z Těšínska pocházelo nejméně 841 československých legionářů. Jejich vysoký počet překvapuje nejen laické badatele, ale i historiky. Zásadně totiž mění dosavadní pohled na účast zdejších obyvatel na formování československého státu. Katalog je doplněn několika vybranými příběhy, které čtenářům přibližují cestu legionářů do československého zahraničního vojska, jejich dramatické osudy na frontách první světové války i často strastiplné návraty domů do vlasti. Cenné jsou zejména osobní zápisky z legionářských deníků. Původně jednotné území Těšínska bylo v roce 1920 rozděleno státní hranicí, starobylý Těšín a s ním i celá východní polovina této malé, ale mimořádně významné časti českých korunních zemí, se stala součástí Polska. Avšak v době, kdy legionáři do československých legií vstupovali, tomu tak ještě nebylo. Platily původní zemské hranice. Proto katalog obsahuje jména legionářů, jež pocházeli z obcí a měst ležících jak na dnešním českém, tak i polském území. Čtenáři jistě ocení dobovou administrativní mapu s vyznačením původních zemských hranic Těšínska či další doprovodné texty ilustrující mimořádně složité sociální, jazykové a národnostní poměry, jaké zde panovaly v době, kdy se jeho mnozí obyvatelé rozhodovali pro odchod do československých legií. Knihu, která vyšla při příležitosti stoletého vzniku samostatného Československa, doplňují četné dobové fotografie a pohlednice, její součástí je i jmenný a místní rejstřík.
Petr Majer, Zbyšek Ondřeka, Jan Saheb
Petr Tesař, UPGRADE CZ, s. r. o.
380 Kč
550 ks
Prodej prostřednictvím internetových stránek vydavatele: https://www.muzeumct.cz/publikace/143-ceskoslovensti-legionari-z-tesinska

Nepovinné přílohy

978-80-86696-50-8
– DVD prezentace publikace „Českoslovenští legionáři na Těšínsku“, Český Těšín, 6. prosince 2018; – novinový článek „Legionáři v knize“, Deník, 11. prosince 2018; – novinový článek „Těšínští legionáři jsou na stránkách nové knihy“, Hutník, 2. ledna 2019; – článek „Kniha o legionářích z Těšínska pomůže zmapovat i osud předka“, Těšínské listy, leden 2019.

Fotogalerie

nahoru