Muzejní publikace roku

Kresby Bohuslava Martinů: Martinů obrázky kreslící
Bohuslav Martinů patří k nejvýznamnějším českým hudebním skladatelům 20. století. Méně známý je fakt, že se v jeho pozůstalosti nachází vedle kompozičního odkazu i řada svérázných kreseb. Ve dnech 13. října 2018 – 31. prosince 2018 se v Městském muzeu a galerii Polička konala výstava, která poprvé v historii prezentovala tyto skladatelovy kresby v celku (několik kreseb je sice prezentováno ve stálé expozici o životě a díle B. Martinů v MMG Polička, řada z nich ale ještě nikdy zveřejněna nebyla). Poličské výstavě předcházela o dva měsíce dříve stejná výstava, jen v komornější podobě, instalovaná v reprezentativních výstavních prostorách pražského Senátu ve Valdštejnském paláci (23. 8.–7. 10. 2018). Výstava, která byla od začátku koncipovaná jako putovní, bude v roce 2019 instalována ještě v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě (9. 4.–2. 6. 2019) a následně ve foyeru Janáčkova divadla v Brně (červen 2019), další instalace jsou v jednání. Vzhledem k unikátnosti výstavy i četnosti jejích instalací byl současně vydán reprezentativní katalog v česko-anglické mutaci, který poprvé v historii vůbec nabízí ucelený komplet kreseb Bohuslava Martinů.
73/2018
Městské muzeum a galerie Polička
Tylova 114, 572 01 Polička
+420 461 723 855, +420 733 712 503
muzeum@muzeum.policka.org
http://www.cbmpolicka.cz
70152853
Město Polička

Povinné přílohy

Navrhovaná publikace zprostředkovává unikátní materiály ze sbírek Městského muzea a galerie Polička, k nimž patří i soubor kreseb skladatele Bohuslava Martinů. Jsou soustředěny zejména ve skicáři s nápisem Deník Bohuslava Martinů z počátku 20. století, roztroušeně jsou ale i v jiných materiálech (noty, samostatné lístky, korespondence). Zmiňovaný skicář zůstal po odjezdu skladatele do cizinyu rodiny v Poličce a od ní se dostal do sbírek MMG Polička. Některé z autorových kreseb jsou známé a byly již vícekráte publikovány, nicméně řada z nic ještě uveřejněna nikdy nebyla. Tato ucelená sbírka tvoří většinový základ obsahu publikace, navíc jsou zde užity i kresby z jiných zdrojů – z Moravského zemského muzea v Brně, Českého muzea hudby, Národní galerie v Praze, Národní knihovny ČR a Vlastivědného muzea v Dobrušce. Katalog tedy soustřeďuje maximální množství skladatelových kreseb, které jsou dochovány či známy. Jako ucelený komplet ještě nikdy nebyly zveřejněny – v tom tkví unikátnost předkládané publikace. Navíc nejde „jen“ o obrazový katalog – každá kresba zvlášť byla podrobena historicko-společensko-kulturní analýze a bylo-li to jen trochu možné, byl každý obrázek opatřen textem zprostředkovávajícím maximální dohledatelné informace k jeho vzniku či obsahu. Grafické zpracování materiálů v předkládané publikaci vychází z výše zmíněného Deníku Bohuslava Martinů, většina kreseb je publikována v originální velikosti (1:1) a snaží se zachovat i charakter daného originálu. Publikované kresby, opatřené po stranách komentáři, tak ve výsledku tvoří jakousi „knihu v knize“, aby si čtenář mohl udělat lepší představu o povaze originálu. Z originálního Deníku B. Martinů vychází i barevnost a užité grafické prvky přebalu přední i zadní předsádky knihy.
Monika Holá
Bohuslav Martinů
Jakub Klimeš
Městské muzeum a galerie Polička
370 Kč
1 000 ks
K zakoupení v MMG Polička osobně, nebo přes webové stránky (http://www.cbmpolicka.cz/cz/publikace), dále na e-shopu Institutu Bohuslava Martinů: https://eshop.martinu.cz/index.php?route=product/product&product_id=166 a v jednání je distribuce přes internetové knihkupectví KOSMAS.

Nepovinné přílohy

978-80-86533-27-8
1) publikace Kresby Bohuslava Martinů; 2) informativní texty v periodiku Jitřenka č. 10 a č. 11, r. 2018; 3) recenze Katalogu kreseb B. Martinů, časopis Opus musicum 2019/1; 4) fotodokumentace vernisáže výstavy Martinů obrázky kreslící za účasti starosty města Polička, na níž byl pokřtěn katalog Kresby Bohuslava Martinů; 5) tiskové propagační materiály (plakátek, pozvánka), na nichž je zmíněn katalog Kreseb B. Martinů.

Fotogalerie

nahoru