Muzejní výstava roku

Jak šel čas s lékárnou
Výstavu se věnuje historii oboru lékárnictví od nejstarších časů po současnost při akcentaci regionální tématiky. Tvoří jí předměty vystavené v chronologické posloupnosti od nejstarších dob po současnost; historické artefakty vypovídají o historii lékárnictví ve Vysokém nad Jizerou (nejstarší lékárna v Krkonoších) , ale i v širším podkrkonošském areálu. Připomenuta je například výroba stojatek místními soustružníky, dobové reklamní letáky, přístroje na výrobu léčiv nebo staré recepty.
81/2018
Vlastivědné muzeum pro Vysoké nad Jizerou a okolí
Dr. Karla Farského 130, 512 11 Vysoké nad Jizerou
+420 481 593 903
muzeum@vysokenadjizerou.cz
https://vysokenadjizerou.cz/vlastivedne%2Dmuzeum/os-1002/p1=1061
00276294
Město Vysoké nad Jizerou

Povinné přílohy

Výstavu se věnuje historii oboru lékárnictví od nejstarších časů po současnost při akcentaci regionální tématiky. Tvoří jí předměty vystavené v chronologické posloupnosti od nejstarších dob po současnost; historické artefakty vypovídají o historii lékárnictví ve Vysokém nad Jizerou (nejstarší lékárna v Krkonoších) , ale i v širším podkrkonošském areálu. Připomenuta je například výroba stojatek místními soustružníky, dobové reklamní letáky, přístroje na výrobu léčiv nebo staré recepty. Návštěvníci si mohou potěžkat tlouk od masivního bronzového hmoždíře, který přežil velký požár města r. 1834, kdy vysocká lékárna vybouchla, dozvědí se ale i o válečných peripetiích nebo perzekuci lékárníků v padesátých letech. Část věnovaná recentnímu vývoji oboru vypovídá zejména o fenoménu rušení lékáren, ale i zavádění elektronických receptů, významu osoby lékárníka ve vztahu k problému řetězcových prodejen. Návštěvníci si mohou prolistovat odborná lékárnická skripta, lékárenské firmy dodaly bannery s popisem vyráběných léčiv. V souvislosti s projektem byly získány dotace od sponzorů, z nichž muzeum pořídilo nové historizující vitriny dle vzoru Národního muzea v Praze, vyrobené místními truhláři, rodinou Metelkovou ze Sklenařic. Výstavu provází série doprovodných kulturních i osvětových akcí, zejména přednášek a komentovaných prohlídek. Fenoménu lékárnictví jsme věnovali i muzejní noc 2018. Výstava zabírá celý prostor Velké galerie. Trvá 1 rok, a sice od května 2018 do června 2019. Do soutěže jsme se rozhodli projekt přihlásit nejen kvůli jeho náročnosti, ale především nadregionálnímu významu a přesahům do problémů každodenního života návštěvníků.
Mgr. Eva Stoklasová, PhDr. Daniel Dědovský, Ph.D.
24.5.2018
30.5.2019
I.–XII.
út–ne
9–12, 13–16
Mgr. Lucie Strnádková
starosta@vysokenadjizerou.cz

Nepovinné přílohy

Vernisáže se účastnili zástupci lékárenských firem a koncernů, kteří po slavnostním obědě absolvovali prohlídku lékárny, nemocnice Plastické chirurgie ruky (s komentářem paní ředitelky). Konají se pravidelné přednášky a komentované prohlídky s Mgr. Evou Stoklasovou na vybraná autuální témata z oboru lékárnictví (výběrem: 5. 7. 2018 Co se skrývá za receptem?, 6. 7. 2018 Jak se dostane váš lék do lékárny?, 14. 7. 2018 Z čeho se připravují léky v lékárně?, 9. 2. 2019 Patří homeopatie do lékárny?, 19. 1. 2019 Protipadělková směrnice: Jaké změny nás od února v lékárně čekají?) včetně přednášky o muzejní noci a komentovaných prohlídek pro základní i střední zdravotnickou školu. Výstavě jsme věnovali muzejní noc, kde krom vystoupení Mgr. Stoklasové proběhly přednášky Dr. Daniela Dědovského (lidové léčitelství v Podkrkonoší) a Dr. Terezy Hejzlarové (lidové léčitelství u národů Střední Asie).
Braun, jan: Ve Vysokém připomínají lékárnu, která vyletěla do vzduchu, i kufřík z Postřižin. Zdroj: https://krkonossky.denik.cz/zpravy_region/ve-vysokem-pripominaji-lekarnu-ktera-vyletela-do-vzduchu-i-kufrik-z-postrizin-20180803.html Lisá, Martina: Jak šel čas lékárnou VFN (díl 1/2). In: Křižovatka. Časopis Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Říjen 2018, č. 19, s. 31 Stoklasová, Eva: Aby lidé věděli, co je za lékem. In: Časopis českých lékárníků 5/2018, s. 22 - 23 Stoklasová, Eva: Z výstavy Jak šel čas lékárnou . In: Časopis českých lékárníků 7-8/2018, s. 31

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru