Muzejní výstava roku

Secesní móda
Výstava představuje dámskou módu a doplňky z období let 1890–1918. Jde o jedinečnou výstavu tím, že zpracovala a shromáždila sbírkové předměty čistě z jihočeských muzejních sbírek. K vidění je přes 60 textilií a zhruba trojnásobné množství oděvních doplňků.
19/2020
Prachatické muzeum
Velké nám. 13, 383 01 Prachatice
+420 388 311 419
+420 606 644 530
muzeum@prachatickemuzeum.cz
http://www.prachatickemuzeum.cz
00071854
Jihočeský kraj

Povinné přílohy

Výstava představuje výhradně dámskou módu a doplňky v rozmezí let 1890–1918. Je jedinečná tím, že jsou zde vůbec poprvé prezentovány na jednom místě sbírky všech jihočeských muzeí. Na výstavě jsou tedy předvedeny předměty z celkem 16 muzeí. V každé z instituci jsou pochopitelně předměty ze sledovaného období zastoupeny v jiném množství, ale také jiným konkrétním obdobím. To umožňuje naší výstavě prezentovat módní vývoj v takové šíři, kterou by ani muzea s poměrně velkými textilními sbírkami nabídnout nemohla. Výstava se snaží prezentovat textilie v co nejlepším světle i s minimem prostředků, které menší muzeum nabízí. Oděvy jsou z převážné většiny instalovány na krejčovských pannách, přičemž byly využity i dobové panny. Peleríny jsou naproti tomu instalovány na figurínách z kapa desky, jejichž předlohou byly dobové módní ilustrace. Je tak dobře patrná celková silueta oděvu, ke kterému se nosily. Celkové rozvržení výstavy je vytvořeno v souladu s možnostmi výstavních prostor Prachatického muzea, které jsou poněkud determinovány historickou budovou. Projekt tak byla koncipována do menších tematických skupin, které zcela nesledují chronologické hledisko. Využity byly i prostory stále expozice muzea, představující dějiny města ve 20. století. Sem byla směřována móda po roce 1912. Prostory jsou pomyslně propojeny dobovými módními ilustracemi, umístěnými na schodech. Nezanedbatelným přínosem celého projektu je i konzervátorská práce s předměty. Zapůjčené věci byly často v „nálezovém“ stavu (pouze část byla předem ošetřena či konzervována). Veškeré textilie prošly po dohodě s příslušnými kurátory suchým čištěním a napařováním, takže je budeme kolegům vracet ve stavu vhodném k vystavení.
Mgr. Petra Richterová
25.7.2020
30.12.2020
VII–IX; X–XII
po–ne; út–ne
9–17; 10–16
Mgr. Petra Richterová
richterova@prachatickemuzeum.cz

Nepovinné přílohy

Mgr. Petra Richterová
Mgr. Petra Richterová
katalog „Secesní móda. Poklady jihočeských muzeí"
Naplánováno bylo více doprovodných akcí, které se však bohužel vzhledem k současné situaci nemohly uskutečnit. Probíhá virtuální výstava „Secesní móda na dobových fotografiích“, která je umístěna na webových stránkách muzea a zapojit se do ní může i veřejnost.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru