Muzejní výstava roku

Kouzlo sběratelství: Unikáty ze soukromých sbírek / Zbraně, zbroj a jiné skvosty.
Unikátnost tohoto výstavního projektu je dána seskupením několika soukromých sbírek, které se veřejnosti otevírají poprvé a nejspíše také naposledy. Díky ochotě jejich majitelů mohou návštěvníci zhlédnout výstavu zbraní ve složení a rozsahu, v jakém dosud nebyly nikdy prezentovány a s největší pravděpodobností již nikdy veřejně představeny nebudou. Cenné kusy i celé kolekce zbraní, výzbroje a výstroje obsáhnou více než šest století. Mnohé exponáty jsou mimořádně vzácné kusy, jaké nevlastní téměř žádná sbírkotvorná organizace. Vybudovat tyto sbírky, z nichž nyní máme možnost shlédnout alespoň malou část, vyžadovalo neúnavný celoživotní zájem, nadšení a obětavost. Jsou dokladem toho, že sběratelství má své mocné kouzlo. Soukromé sbírky jsou doplněny předměty ze sbírek Jihočeského muzea v Českých Budějovicích a dalších zřizovaných organizací.
40/2020
Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích
Dukelská 1, 370 51 České Budějovice
+420 391 001 531
+420 725 978 019
muzeumcb@muzeumcb.cz
http://www.muzeumcb.cz
00073539
Jihočeský kraj

Povinné přílohy

Výstava Kouzlo sběratelství představuje široké veřejnosti unikátní možnost uvidět cenné chladné i palné zbraně, části zbrojí a výstroje, zabírající více než šest století, mince a medaile, řády a vyznamenání či náboje a střely z významných bojišť české historie. Vystavené kusy pocházejí ze soukromých sbírek a jsou doplněny předměty ze sbírek Jihočeského muzea v Českých Budějovicích a dalších zřizovaných organizací. Díky ochotě soukromých majitelů mohou návštěvníci shlédnout soubory zbraní ve složení a rozsahu, v jakém dosud nebyly nikdy prezentovány a s největší pravděpodobností již nikdy veřejně prezentovány nebudou. Mnohé exponáty jsou mimořádně vzácné kusy, jakými se může chlubit málokterá sbírkotvorná organizace. Vystavené kusy mohou sloužit také jako srovnávací materiál pro badatele – vzhledem k nepřístupnosti soukromých sbírek je to pro ně jedinou možností. Kvůli bezpečnosti byla zachována naprostá anonymita majitelů, předměty byly označeny pouze pomocí zkratek kvůli představě o objemu zápůjček od jednotlivých sběratelů; zapůjčené zbraně jsou samozřejmě pouze zlomkem celkového množství předmětů, které se ve sbírkách (nejen) těchto soukromých majitelů skrývá. Jedinečnost výstavy je dána seskupením několika soukromých sbírek, jejichž zápůjčky byly realizovány jen díky dobrým kontaktům se sběratelskou komunitou a je více než pravděpodobné, že majitelé se se svými sbírkami znovu takovýmto způsobem již nikdy nerozloučí. Kromě toho velká část vystavených předmětů po skončení výstavy změní svého vlastníka, takže možnost je opět veřejně spatřit je velmi mizivá. Už ta skutečnost, že soukromý sběratel zpřístupní svou sbírku široké veřejnosti, a dokonce je ochoten i předměty zapůjčit na více než rok do vzdálené instituce, vypovídá o unikátnosti celého projektu.
Jan Török, Hynek Rulíšek, Eva Hyndráková
12.5.2020
30.5.2021
květen–květen
úterý–neděle
9–17.30
Mgr. Lukáš Faktor
faktor@muzeumcb.cz

Nepovinné přílohy

Terezie Fojtlová, Eva Hyndráková
Terezie Fojtlová
Terezie Fojtlová
Skládačka k výstavě ČJ, NJ, AJ; Průvodce výstavou; Publikace Kouzlo sběratelství – přihlášena do sekce Muzejní publikace roku; Pracovní list edukačního programu Čepele a střelný prach; Plakát výstavy
Setkání k výstavě Kouzlo sběratelství (akce s doprovodným programem) 4. 6. 2020; Setkání s Japonskem 8. 8. 2020 V rámci výstavy Kouzlo sběratelství se v Jihočeském muzeu konalo setkání s japonskou kulturou. Po komentované prohlídce výstavy prezentoval kurátor japonské části výstavy Jakub Zeman se svými přáteli umění japonského šermu, techniku kaligrafie, ukázku čajového obřadu s možností ochutnávky připravených nápojů, a profesionální tanečnice přiblížila divákům japonský tanec a zasvětila je do tajů oblékání tradičního kimona. Přes vysoké teploty letního odpoledne měla akce značný divácký ohlas a zájemci zůstávali ještě dlouho po skončení akce; Dny kulturního dědictví – komentované prohlídky (12. 9. 2020)
http://188.120.222.254:99/vtours/sberatelstvi/; https://budejcka.drbna.cz/zpravy/spolecnost/27407-jihoceske-muzeum-predstavi-unikaty-ze-soukromych-sbirek-od-utery-bude-vystava-pro-verejnost.html; http://www.zakulturou.cz/jizni-cechy/v-jihoceskem-muzeu-lze-podlehnout-kouzlu-sberatelstvi.html; https://www.veverusak.cz/cz/turisticke-tipy/kouzlo-sberatelstvi; https://www.kulturne.com/clanek/6314-vikingsky-mec-uniformy-i-revolvery-jihoceske-muzeum-laka-na-kouzlo-sberatelstvi; http://www.kokkidojo.cz/?cat=5; http://www.kulturni-most.cz/kulturni-kalendar/jihoceske-muzeum-v-ceskych-budejovicich-kouzlo-sberatelstvi/; https://www.kudyznudy.cz/akce/kouzlo-sbetatelstvi-unikaty-ze-soukromych-sbirek-v; http://zakrasnejsivimperk.cz/?p=191006; https://jindrichohradecky.denik.cz/zpravy_region/v-muzeu-uvidite-mec-vikinga-ci-katany-20200517.html; https://www.kk8lir.cz/fotogalerie-2020/k19837-vystava-jihoceke-muzeum; http://www.kdykde.cz/calendar/kdykde/2280855-kouzlo-sberatelstvi-unikaty-ze-soukromych-sbirek-zbrane-zbroj-a-jine-skvosty; https://www.vyletnik.cz/novinky/3713-kouzlo-sberatelstvi-unikaty-ze-soukromych-sbirek-zbrane-zbroj-a-jine-skvosty-/; https://www.kampocesku.cz/clanek/28286/kouzlo-sberatelstvi; http://www.militaria.cz/cz/clanky/muzea/kouzlo-sberatelstvi.html; https://www.propamatky.info/cs/zpravodajstvi/x/x/x/5594; https://www.forum24.cz/ceske-budejovice-unikatni-vystava-predstavuje-vikingsky-mec-a-dalsi-skvosty/?fbclid=IwAR3THRC5LypT8AbEOehYj_zkJds3HGPOyRaYDsoD-9U4cN8lcnZ5jJRjO3U

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru