Muzejní výstava roku

50 let pivovaru Radegast v Nošovicích
Po uzavření poddolovaného pivovaru v Karviné v r. 1953 vyvstala otázka, jak budou těžce pracující zaměstnanci v průmyslu zásobováni pivem. Po dlouhém procesu řízení padlo rozhodnutí vybudovat nový pivovar v Nošovicích. Stavbu pivovaru i sladovny provedl národní podnik Vítkovické stavby, technologie dodaly ZVÚ Hradec Králové, n.p. a část strojního zařízení byl nakoupeno z nesocialistických zemí. Výstava 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích připomíná historii pivovaru, který je spolu s mosteckým pivovarem (jenž byl uzavřen r. 1998) jediným podnikem svého druhu zbudovaným na území České republiky v období socialismu. Návštěvník si na výstavě bude moci prohlédnout a vyzkoušet staré pivovarské technologie, nejen z nošovického, ale i z dalších tuzemských pivovarů. Informace jsou řazeny v chronologicko-tematické ose, která je doplněna audiovizuální složkou.
65/2020
Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7
+420 220 308 247
+420 731 233 520
sekretariat@nzm.cz
http://www.nzm.cz
75075741
Ministerstvo zemědělství

Povinné přílohy

Výstava zachycuje jeden z nejvýznamnějších potravinářských podniků nejen v Moravskoslezském kraji, ale i v celé České republice, Výstava se zaměřuje na technologicky zcela unikátní pivovar, který vznikl na českém území jako první novostavba pivovaru od roku 1913. Rozsáhlý výstavní prostor vzniklý spojením někdejších průmyslových hal umožnil instalaci rozměrných pivovarských technologií. Patří k nim čtyřjehlový plnící aparát, deskový výměník, křemelinový filtr, korunkovací stroj, vyrovnávací tank, dobový vysokozdvižný vozík zn. Desta nebo původní, více než 4 metry vysoké logo podniku Radegast, pocházející z přední štítové stěny objektu spilka-sklepy. Textová a obrazová část výstavy prezentují výsledky původního archivního průzkumu a sledují postupně dějiny pivovaru od motivací pro jeho výstavbu, přes stavebně-technický rozvoj až k technologii výroby piva či obchodu až do současnosti. Pivovar byl v době svého vzniku spojen se zaváděním nových a experimentálních technologií. Technicistní pojetí instalace, které zvýrazňuje výstavní prostor s jedinečným geniem loci, vyvažuje výstava přirozeným propojením základního narativu s uměleckou složkou (Albín Polášek a socha Radegast), a také s dějinami konzumu a sběratelství. K výstavě nebyl vydán klasický katalog, ale byly vydány dvě publikace – jedna odborná, která se zaměřuje na první polovinu sledovaného období, pro kterou jsou relevantní archivní data, druhá populárně naučná, která velmi atraktivní formou zprostředkovává historii značky nejširší veřejnosti. Výstavou, publikacemi i doprovodným programem, který je připraven pro post-covidové období jsme chtěli představit značku, která se svým příběhem zařadila mezi skutečné legendy.
František Švábenický
Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
MgA. Eva Dokoupilová, Tompress CZ, s. r. o., EŽM spol.s r. o., Dej Bůh štěstí, s. r. o., Plzeňský Prazdroj, a. s., JR Soft, s. r. o.
18.9.2020
28.2.2022
leden–prosinec
denně
10–18
Ivan Berger
ivan.berger@nzm.cz

Nepovinné přílohy

František Švábenický
František Švábenický, Eva Dokoupilová
K výstavě jsou připraveny přednášky zaměřené na historické a zaniklé pivovary v regionu, dále na výrobu piva a suroviny, vliv piva na lidský organismus, soubor příspěvku o životě zaměstnanců pivovaru, o pohostinství, připravujeme také edukační program, komentované prohlídky a pro účastníky starší 18 let pak školu výčepu aj. Doprovodný program byl původně uvažován jako kontaktní a jeho realizace závisí na vývoji epidemiologických opatření.
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/obrazem-unikatni-fotky-pred-50-lety-se-v-nosovicich-poprve-z/r~5ddd0f6c349611eb9d470cc47ab5f122/; https://fm.denik.cz/zpravy_region/radegast-na-pivo-radegast-pivo.html; https://pivni.info/news/21544-vystava-50-let-pivovaru-radegast-v-nosovicich.html; https://www.regiony24.cz/29-237036-vystava-50-let-pivovaru-radegast-v-nosovicich; https://novojicinsky.denik.cz/z-regionu/narodni-zemedelske-muzeum-ostrava.html; https://www.metro.cz/narodni-zemedelske-muzeum-otevira-pobocku-v-ostrave-pc6-/protext.aspx?c=A200914_122804_metro-protext_wei; https://www.zemedelec.cz/ostravska-pobocka-narodniho-zemedelskeho-muzea-otevre-v-cervenci/; https://www.nzm.cz/akce/vystava-50-let-pivovaru-radegast-v-nosovicich; https://www.prazdroj.cz/zivot-je-horky-vysla-kniha-50-let-pivovaru-radegast

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru