Muzejní výstava roku

S. K. L. E. M.: Svět krásy, lehkosti, elegance, magie podle Iva Křena
Sbírka moderního českého skla Východočeského muzea v Pardubicích je u nás i v zahraničí respektovanou kolekcí jak svojí početností, tak kvalitou zastoupených exponátů. Nová stálá expozice v jižním křídle pardubického zámku představuje originální díla i design českých sklářských výtvarníků od druhé poloviny 50. let 20. století až do současnosti. Ve dvou nově zrekonstruovaných sálech je vystaveno více než 160 exponátů, které se v historii oboru řadí ke špičkovým výtvorům i v mezinárodním kontextu. Vystavená díla dokumentují odlišné trendy a dobové výtvarné koncepce a zároveň je možné sledovat i postupný autorský vývoj a proměny práce nejvýznamnějších osobností českého ateliérového skla. Expozice je skutečným zážitkem pro smysly a zároveň oslavou tvůrčích schopností českých umělců – sklářských výtvarníků.
90/2020
Východočeské muzeum v Pardubicích
Zámek čp. 2, 530 02 Pardubice
+420 466 799 240
+420 773 819 222
vcm@vcm.cz
http://www.vcm.cz
14450542
Pardubický kraj

Povinné přílohy

S. K. L. E. M.: Svět Krásy, Lehkosti, Elegance, Magie. Město, kde vás obklopí stíny, odlesky, záře i paprsky, čistá bílá až tmavě šedá barva pozadí i neony, odrazy v kalužích, osvícené nebe živé metropole. Místo, kde procházíte sklem, poznáváte a porozumíte sklu, necháváte se jím pohltit, propadnete mu. Procházíte osobitým skleněným světem s prosvětlenou odlehčenou až křehkou atmosférou. Nová stálá expozice v nově zrekonstruovaných prostorách jižního křídla pardubického zámku představuje originální díla českých sklářských výtvarníků od druhé poloviny 50. let 20. století až do současnosti. Ve dvou velkých sálech je vystaveno více než 160 exponátů z dílny 75 autorů, které se v historii oboru řadí ke špičkovým výtvorům i v mezinárodním kontextu. Vystavená díla dokumentují odlišné trendy a dobové výtvarné koncepce, zároveň je možné v nich sledovat i postupný autorský vývoj a proměny práce nejvýznamnějších osobností českého ateliérového skla. Architektky Regina Loukotová a Klára Doleželová z pražského ateliéru GEM architects zde na základě scénáře dlouholetého kurátora uměleckých sbírek Východočeského muzea v Pardubicích Iva Křena (†) vytvořily iluzivní nápodobu imaginárního města, která poskytuje divákům příležitost pro rozvíjení fantazijní představivosti. Jsou zde „moderní periferie“ s plastikami v odlehčených konstrukcích věžových „mrakodrapů“, zavěšené vitráže plující ve výšce nad návštěvníky, temná pasáž s kójemi se zářícími poklady, „náměstí“ s rozměrnými dramatickými kompozicemi či místo pro rozjímání – „kostel“ s monumentální plastikou křišťálového betléma. Při procházení návštěvníky obklopí krása a elegance skleněných objektů, proměňujících se světlem v různých úhlech pohledu.
Mgr. Ivo Křen
Design By Hy, s. r. o.
Ing. arch. Regina Loukotová, Ph.D., Ing. arch. Klára Doleželová, Matyáš Kavan
24.6.2020
leden–prosinec
út–ne
10–18
PhDr. Ladislav Nekvapil, Ph.D.
nekvapil@vcm.cz

Nepovinné přílohy

Mg. Ivo Křen, Ing. arch. Regina Loukotová, Ph.D., Ing. arch. Klára Doleželová
Mg. Ivo Křen, Ing. arch. Regina Loukotová, Ph.D., Ing. arch. Klára Doleželová
plakát; leták
Z důvodu koronavirové pandemie nebyly realizovány.
Seznam Zprávy, 23. 6. 2020, Východočeské muzeum v Pardubicích otevírá expozici skla, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vychodoceske-muzeum-v-pardubicich-otevira-expozici-skla-110427; Rádio Blaník – východ, 23. 6. 2020, Východočeské muzeum v Pardubicích dneškem otevírá expozici skla; ČRo Pardubice, ČRo Radiožurnál, 23. 6. 2020, Východočeské muzeum právě v tuto chvíli otevírá na pardubickém zámku novou stálou expozici skla; Právo, 24. 6. 2020, Expozice skla nabízí krásu i magii; Mladá fronta DNES, 24. 6. 2020, Projděte S. K. L. E. M.; V1 TV, 25. 6. 2020, Muzeum v Pardubicích otevírá první expozici, https://vzpravy.cz/zpravy/pardubicko/pardubice/2534/magie-skla-v-pardubickem-muzeu; Chrudimský deník, 26. 6. 2020, Na zámku se projděte S. K. L. E. M.; idnes.cz, 27. 6. 2020, Projděte S. K. L. E. M. Pardubický zámek láká do opravených prostor, https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/vychodoceske-muzeum-pardubice-libanek-sklo-design-vystava-kren.A200624_555215_pardubice-zpravy_skn; Haló noviny, 2. 7. 2020, Sklo v hlavní roli

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru