Muzejní výstava roku

Ozdoby dávné doby
Autorská výstava představuje návštěvníkům pravěké ozdoby vyrobené z nekovových surovin, jejichž prezentace veřejnosti bývá často opomíjena. Vystaveny jsou ozdoby těla, vlasů i oděvu nalezené při archeologických výzkumech na území celé České republiky a datované od mladého paleolitu po dobu římskou. Výstava prezentuje nejen samotné předměty, ale i technologie jejich výroby a suroviny, z kterých byly vyrobeny. Opomenuta není ani dekorativní role textilu a různé způsoby zdobení těla. Významnou součástí výstavy se stala volná rekonstrukce unikátního dětského laténského hrobu z Plzně – Radčic, včetně prezentace výsledků jeho zkoumání moderními přírodovědnými analýzami. Výstava je doplněna také interaktivní a multimediální složkou, doprovodnými a edukačními programy pro školy a workshopy pro veřejnost.
34/2021
Západočeské muzeum v Plzni, p. o.
Kopeckého sady 357/2, 301 00 Plzeň
+420 378 370 111
+420 731 446 353
info@zcm.cz
https://www.zcm.cz
00228745
Plzeňský kraj

Povinné přílohy

Výstava svou atmosférou vybízí návštěvníky k poutavé procházce dávnými časy našich předků. Představuje návštěvníkům rozmanitost ozdob vyráběných v období pravěku z výhradně nekovových surovin (kosti, zuby, parohy, mamutovina, vápenaté schránky mlžů a plžů, horniny a nerosty, sklo a keramika). Výtvarný rozměr výstavy akcentují nejen samotné artefakty, ale i zajímavé architektonické a scénografické řešení výstavních prostor. Prezentovány jsou kromě archeologických předmětů také suroviny, výrobní postupy a repliky ozdob. Opomenuta není ani dekorativní roli textilu, který plnil nejen funkci praktickou, ale i estetickou díky široké škále materiálů, barev, vzorů a střihů. Představen je postup zpracování kopřivového, lněného a vlněného vlákna, jejich spřádání, různé druhy tkaní a barvení. Podařilo se vytvořit rozsáhlou kolekci vzorků barev a jejich odstínů dosažených barvením rostlinnými pigmenty. Významným prvkem výstavy je i volná rekonstrukce unikátního dětského laténského hrobu z Plzně – Radčic včetně prezentace výsledků jeho zkoumání moderními přírodovědnými analýzami. Autoři výstavy se jejím prostřednictvím pokusili propojit minulost, současnost a budoucnost. Minulost zastupují vystavené artefakty, současnost prezentují ozdoby vytvořené samotnými návštěvníky výstavy a budoucnost doplňují fotografie současných modifikací těla vyzývající k otázce „Co po nás zbude?“. Výstava se také dotýká i aktuálního problému ekologie a drancování krajiny při novodobém dobývání některých cenných surovin, jako je mamutovina či jantar. Pro dospělé i dětské návštěvníky je připravena řada interaktivních prvků, spousta zábavných kvízů a multimediální místnost. Součástí výstavy jsou edukační programy pro školy, či workshopy pro veřejnost.
Jana Tycová, Petra Peterková, Antonín Zelenka, Lenka Ornová, Andrea Junková, Renata Rejchová
29.1.2021
28.9.2021
leden–září
út–ne
10–18
Renata Rejchová
rrejchova@zcm.cz

Nepovinné přílohy

Jana Tycová, Petra Peterková, Antonín Zelenka, Lenka Ornová, Andrea Junková, Renata Rejchová
Petra Peterková, Jana Tycová
Petra Peterková, Jana Tycová
1. Webové stránky výstavy. https://zcm.cz/pro-navstevniky-zcm/kalendar-akci/ozdoby-davne-doby; 2. Plakát výstavy; 3. Pozvánky na workshopy; 4. Venkovní banner; 5. Vizuál pro zastávky MHD.
1) Veřejná výzva. Před začátkem výstavy i v jejím průběhu jsme veřejnost vyzvali, aby nám zasílala fotografie, jak si představují zdobení se lidí v pravěku. Ze zaslaných fotografií jsme vytvořili videosestřih, který byl na výstavě promítán jako časová smyčka. Dále bylo vyrobeno několik videosestřihů pro konkrétní školy, které se výzvy účastnily; 2) Workshopy – v rámci 12 workshopů si účastníci vyzkoušeli kompletní zpracování kopřivy, lnu a vlny na textilní vlákno a výrobu ozdob z kostí, mastku a břidlice; 3) Edukační program pro školy s názvem Pravěké šperky – krása, magie, moc. Zde si žáci a studenti mohou prostřednictvím haptické tabule osahat suroviny, ze kterých se ozdoby vyráběly a konkrétními šperky ozdobit stylizované figuríny s ukázkami odívání; 4) Komentované prohlídky v rámci Muzejní noci Západočeského muzea; 5) Venkovní prezentace a workshop před hlavní budovou muzea.
Výběr z médií: Naši předci vyráběli šperky z mramoru i kostí. 7. 5. 2021, zdroj: Mladá fronta DNES, strana 12; Předci vyráběli šperky z kostí a zubů, ozdoby z mramoru byly moc těžké. 16. 5. 2021, zdroj: plzen.iDnes.cz.https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/zapadoceske-muzeum-vystava-ozdoby-sperky.A210507_607098_plzen-zpravy_vb; Jak vypadaly ozdoby v dávných dobách? To se dozvíte v Západočeském muzeu v Plzni. 1. 2. 2021, zdroj: Qap.cz. https://www.qap.cz/object/jak-vypadaly-ozdoby-v-davnych-dobach-to-se-dozvite-v-zapadoceskem-muzeu-v-plzni-117799; Pravěké ozdoby nejsou jen z kostí a zubů. 26. 5. 2021, rozhlasový rozhovor ČRo-plzen.cz. https://plzen.rozhlas.cz/praveke-ozdoby-nejsou-jen-z-kosti-a-zubu-8499675; Výstava, která stojí za výlet. Srpen 2021, zdroj: Plzeňský kraj, strana 4.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru