Muzejní publikace roku

Ženy na poště: Klenoty poštovního muzea
Publikace navazuje na stejnojmennou výstavu Poštovního muzea, která v letech 2019–2020 připomněla 150. výročí vydání ministerského povolení ze 7. 4. 1869, jež výrazně rozšiřovalo možnosti zaměstnávání žen v předlitavské poštovní správě. Jedinečné písemné, obrazové a hmotné dokumenty, představené na výstavě, byly následně použity k sestavení publikace, která se ve 3 částech, 6 podčástech a 24 kapitolách věnuje působení žen v poštovní službě českých zemí od druhé poloviny 16. století až do počátku 90. let 20. století. V českém prostředí jde o první práci, která se tímto tématem komplexně zabývá. Publikace obsahuje 22 hlavních textů, 43 textových medailonů, 10 grafů a cca 520 obrazových příloh, které pocházejí jak ze Sbírky Poštovního muzea, tak i z dalších paměťových institucí v ČR a zahraničí.
36/2021
Česká pošta, s. p. – Poštovní muzeum
Nové mlýny 1239/2, 110 00 Praha 1
+ 420 954 400 387
postovni.muzeum@cpost.cz
http://www.postovnimuzeum.cz
47114983
Ministerstvo vnitra ČR

Povinné přílohy

Podnětem k napsání publikace se stalo 150. výročí vydání ministerského povolení ze 7. 4. 1869, jež výrazně rozšířilo možnosti zaměstnávání žen v předlitavské poštovní správě, resp. stejnojmenná výstava (6. 11. 2019 – 12. 4. 2020), kterou v této souvislosti Poštovní muzeum připravilo. Cílem bylo zpracovat dosud opomíjené téma prostřednictvím monografie a zaplnit jedno z bílých míst rakouské, československé a české poštovní historie. K tomu došlo prostřednictvím detailního studia písemných, obrazových i hmotných pramenů uložených nejen ve Sbírce Poštovního muzea. Ta sice obsahuje bohatý studijní materiál k dějinám žen v poštovní správě, ale důležitým zdrojem informací se staly i písemné a obrazové informace poskytnuté dalšími paměťovými institucemi. Za tímto účelem bylo osloveno několik desítek muzeí, knihoven a archivů v ČR i zahraničí. Díky jejich ochotě byl shromážděn relativně bohatý pramenný materiál. Text knihy, kombinující chronologické a tematické řazení, obsahuje 3 hlavní částí, 6 podčástí a 24 kapitol. Zatímco první část se věnuje ženám v rakouské a předlitavské poštovní i telekomunikační správě (1590–1918), druhá část pak ženám v československé a protektorátní poštovní a telekomunikační správě (1918–1945), třetí část se zabývá uplatněním žen v poštovní a telekomunikační správě třetí československé republiky, období socialismu a počátku polistopadové éry (1945–1992). Publikaci doplňuje české, anglické a německé resumé, chronologický přehled a seznam použitých pramenů a literatury. Obsahuje také cca 520 obrazových příloh, které pocházejí jednak ze Sbírky PM a dalších paměťových institucí v ČR a zahraničí, jednak od soukromých badatelů a sběratelů. V českém prostředí jde o první práci, která se tímto tématem komplexně zabývá.
PhDr. Jan Kramář, hlavní autor; Mgr. Martin Jahoda, spoluautor
Archiv Poslanecké sněmovny, Česká pošta, s. p., Česká tisková kancelář, Literární archiv Památníku národního písemnictví, Městské muzeum a galerie Polička, Městské muzeum Nový Bydžov, Městské muzeum Polná, Městské muzeum Skuteč, Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici, Muzeum Karlovy Vary, Muzeum Mladoboleslavska, Muzeum obce Kobylí, Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, Národní archiv, Národní muzeum, Národní technické muzeum, Regionální muzeum v Litomyšli, Sbírka Poštovního muzea, soukromý archiv Jana Kynčla, soukromý archiv Jana Prchala, soukromý archiv Miroslava Sirsche, soukromý archiv Václava Zahrádky, Státní okresní archiv Nymburk se sídlem v Lysé nad Labem, Technisches Museum Wien, Vlastivědné muzeum v Šumperku Marie Bonaventurová, Franz Böger, Gustav Dvořák, Eckert, Josef Ehm, M. Faden, Hynek Fiedler, Josef Hanuš, Johann Haupt, Bohumil Jakoubě, V. Jonák, Luboš Kocman, Jan Kramář, Jaroslav Kramář, František Král, Veronika Kršková, Fotografisches Atelier J. Kunzfeld, Jan Kurz, L. Lorenz, J. Mos, Jiří Nedvídek, Antonín Olmer, A. L. Otto, Eugen Peterson, A. C. Pitzek, Petr Podsedník, Eduard Polák, Josef Provazník, J. Radl, Viktor Radnický, Fotografisches Atelier Rafael, Tibor Rajter, Zikmund Reach, Charles Scolik jun., Karel Suzan, Adolf Russ, Šechtl a Voseček, J. L. Šichan, Olga Tlapáková, Jan Tomáš, Fotografisches Atelier Quido Trapp´s Nachfolger, Kateřina Uksová, Tomáš Vosolsobě, K. Wetschl, A. Winkelmann, Jaroslav Zahrádka, Zapletal, Josef Zeiner
Mgr. Artis Beata Šafková, Hana Paukeje
Česká pošta, s. p.
395 Kč
550 ks
Prodejny vybraných poboček České pošty, s. p., a prodejna Poštovního muzea

Nepovinné přílohy

978-80-86437-24-8

Fotogalerie

nahoru