Muzejní výstava roku

Buddha zblízka
Výstava se snaží přiblížit hlavní myšlenky buddhismu prostřednictvím vizuálního umění a skloubit tak estetický zážitek s historickými fakty a duchovní inspirací. Výstava, kterou připravila Národní galerie Praha spolu s Museum Rietberg Zürich, představuje více než 100 předmětů ze švýcarských sbírek a přes 70 děl ze sbírek českých, převážně pak z vlastní Sbírky umění Asie. Sochařská, malířská a další díla buddhistického umění vytvořená v období od 2. do 20. století na různých místech Asie odrážejí základní myšlenku výstavy – představit multikulturní charakter buddhismu, v němž neexistuje pouze jeden směr, ale několik různých učení a tradic. Raritu mezi vystavenými uměleckými artefakty představuje 15 metrů dlouhý japonský obrazový svitek z přelomu 17. a 18. století s námětem legendy Buddhova života.
39/2021
Národní galerie v Praze
Staroměstské nám. 12, 110 15 Praha 1
+420 224 301 122
info@ngprague.cz
https://www.ngprague.cz
23281
MK ČR

Povinné přílohy

Výstava Buddha zblízka představuje historii buddhistického umění, které zprostředkovává jednu z nejvýznamnějších myšlenkových tradic rozšířenou napříč asijskými kulturami. Výstava je určena dospělým i dětským návštěvníkům, kterým zodpoví otázky: Kdo byl Buddha Šákjamuni a co přináší jeho učení? Jakými cestami se šířil buddhismus z indického subkontinentu do jihovýchodní Asie, Číny, Tibetu, Japonska a nakonec do Evropy? Výstava tak návštěvníkovi kromě estetického a vizuálního prožitku zároveň poskytne poučení interaktivní formou. V úvodní kapitole výstavy se návštěvník seznámí s podobami, které Buddhovi daly různé asijské kultury, a bude moci porovnat jejich rozmanité styly. Další části jsou zaměřeny na díla inspirovaná jeho životem od narození až po vstup do nirvány, na buddhistické učení a jeho šíření napříč asijským kontinentem či na ohlasy buddhismu v českých zemích od konce 19. století po současnost. Raritu mezi vystavenými uměleckými artefakty představuje 15 metrů dlouhý japonský obrazový svitek z přelomu 17. a 18. století s námětem legendy Buddhova života. Spolu s kaligrafickou částí bude poprvé k vidění v celé své délce také obrazová část svitku, a to i v digitální verzi s popiskami na webu. Cílem výstavy a bohatého doprovodného programu je probudit zájem a povědomí o buddhistickém učení, roli buddhistického umění v asijských kulturách, významu a reflexi buddhistických myšlenek ve středoevropském kulturním prostoru. Návštěvníci se seznámí nejenom s mistrovskými díly buddhistického umění, ale získají také další informace prostřednictvím audiovizuálních prvků. Komunikační způsoby sdělení tak nejsou omezené věkovou hranicí nebo úrovní vzdělání, ale jsou přístupné širokému publiku.
Markéta Hánová
Produkce – Pavlína Malásková
3.12.2021
24.4.2022
prosinec–duben
úterý, čtvrtek–neděle / středa
10–18 / 10–20
Markéta Hánová
marketa.hanova@ngprague.cz

Nepovinné přílohy

Šimon Caban
Jana Vahalíková
Buddha zblízka /The Buddha Up Close (Markéta Hánová – Zdenka Klimtová, eds.) – odborný katalog v české a anglické jazykové verzi; Malý Buddha / Little Buddha (Jana Rynová, ed.) – publika ce pro děti v české a anglické jazykové verzi; Buddha zblízka /The Buddha Up Close – leták k výstavě; Webové stránky výstavy Buddha zblízka | Národní galerie Praha (ngprague.cz) https://www.ngprague.cz/udalost/258/buddha-zblizka; Zdigitalizovaný svitek Buddhova legenda s doprovodnými vysvětlivkami on-line Svitek (ngprague.cz) https://www.ngprague.cz/budha-zblizka/; ČT shot Buddha zblízka Buddha zblízka | The Buddha Up Close – YouTube https://www.youtube.com/watch?v=fLpxfUIVPSM&t=1s&ab_channel=N%C3%A1rodn%C3%ADgaleriePraha .
Doprovodné akce k výstavě probíhají pravidelně a jsou uveřejněny na webových stránkách výstavy. Jsou určeny pro všechny věkové skupiny: Komentované prohlídky s lektory – výstava Buddha zblízka (středy a neděle); Komentované prohlídky s kurátory výstavy zaměřené na konkrétní téma ve výstavě: ikonografie buddhistického umění, učení mahájánového buddhismu v Číně, čínský, tibetský, japonský buddhismus, buddhismus v českých zemích aj. (čtvrtky); On-line přednášky NGP On Air – Průřezová prohlídka výstavou, Cesta k nirváně, Buddhovo učení napříč Asií, Buddhové a bódhisattvové aj. (živé vysílání čtvrtky na Facebooku, archivováno na YouTube); Přednášky pro pedagogy ve výstavě – buddhistické umění napříč Asií do Evropy; Přenášky pro školní skupiny – Kdo byl Buddha Šákjamuni a jeho je jeho učení?; Výtvarné dílny a ateliér – Byl jednou jeden…princ, poustevník a učitel; skládání origami Buddhy (soboty); Speciální akce – Ztišit mysl meditací a jógou (cvičení jógy ve výstavě); Sympozium Tichá pošta mezi Bohemií a Buddhou (ve spolupráci s FHS FFUK) – 31.3.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru